Σκάνδαλο στο Βρετανικό Μουσείο: Χάθηκαν, εκλάπησαν ή καταστράφηκαν παμπάλαια αντικείμενα χρυσού και πολύτιμων λίθων* Απολύθηκε εργαζόμενος

Estimated read time 1 min read

Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο απέλυσε σήμερα ένα μέλος του προσωπικού του και η αστυνομία διεξάγει έρευνα μετά την αναφορά για θησαυρούς «αγνοούμενους, κλεμμένους ή κατεστραμμένους».

Πρόκειται για αντικείμενα όπως χρυσός, κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι

Η πλειονότητα των αντικειμένων φυλάσσονταν σε αποθήκη, διευκρίνισε το μουσείο.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ είπε ότι το μουσείο θα «εντείνει τις προσπάθειές του για την ανάκτηση των αντικειμένων» και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό. Ξέρω ότι μιλώ εξ ονόματος όλων των συναδέλφων όταν λέω ότι παίρνουμε πολύ σοβαρά τη φύλαξη όλων των αντικειμένων που φροντίζουμε. Έχουμε ήδη αυστηροποιήσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας μας και εργαζόμαστε μαζί με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για να ολοκληρώσουμε έναν οριστικό απολογισμό για το τι λείπει, τι έχει υποστεί ζημιά και τι έχει κλαπεί».

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.584.2_en.html#goog_246436895

Θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά του μέλους του προσωπικού που απολύθηκε, πρόσθεσε το μουσείο.

Η Διοίκηση Οικονομικού Εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας διενεργεί έρευνα αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις.
Το Βρετανικό Μουσείο ξεκίνησε επίσης μια ανεξάρτητη έρευνα με σκοπό την αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας.

Κανένα από τα αντικείμενα – που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ – δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα.

Φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς, ανέφερε το μουσείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πολύτιμα αντικείμενα υπεξαιρέθηκαν πριν από το 2023 και για ένα «σημαντικό» χρονικό διάστημα.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε: «Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου νιώθουν ιδιαίτερη ανησυχία μαθαίνοντας ότι αντικείμενα της συλλογής εχουν κλαπεί».

Και πρόσθεσε: «Καλέσαμε την αστυνομία, επιβάλαμε έκτακτα μέτρα για να αυξήσουμε την ασφάλεια, δημιουργήσαμε μια ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη και τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε και χρησιμοποιήσαμε όλες τις πειθαρχικές εξουσίες που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε το άτομο που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνο».

Ο κ. Φίσερ πρόσθεσε ότι το Μουσείο «έβαλε ένα τέλος στην υπόθεση» και είναι αποφασισμένο να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Η ανεξάρτητη επιτροπή του Μουσείου θα διευθύνεται από τον πρώην διαχειριστή Sir Nigel Boardman και την Αρχιφύλακα Lucy D’Orsi, της Βρετανικής Αστυνομίας Μεταφορών.

«Θα παράσχουν συστάσεις σχετικά με μελλοντικές ρυθμίσεις ασφαλείας και θα ξεκινήσουν «ένα δυναμικό πρόγραμμα για την ανάκτηση των αντικειμένων που λείπουν», σημειώνει το μουσείο.

Ο Sir Nigel από την πλευρά του δήλωσ: «Θα είναι μια επίπονη δουλειά, με τη συμμετοχή εσωτερικών και εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, αλλά αυτό συνιστά απόλυτη προτεραιότητα, όσο καιρό κι αν χρειαστεί, και είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια που έχουμε ήδη λάβει».

Το Βρετανικό Μουσείο δέχεται πάνω από έξι εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Η συλλογή του εκτείνεται σε έξι ηπείρους και δύο εκατομμύρια χρόνια ιστορίας, συμπεριλαμβανομένων των γλυπτών του Παρθενώνα, η τύχη των οποίων είναι αντικείμενο πολλών συζητήσεων, καταλήγει στο ρεπορτάζ του το ΒΒC.

You May Also Like

More From Author