“Παγώνει” το πρότζεκτ Τουρκίας – Ρωσίας στην αν. Θράκη: “Εντός μηνών οι υπογραφές” με Κίνα για πυρηνικό σταθμό

Estimated read time 1 min read

Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Θράκη προχωρούν και η συμφωνία είναι δυνατή σε λίγους μήνες, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε ομάδα δημοσιογράφων. 

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφτηκαν την ανατολική Θράκη και είδαν τις τοποθεσίες όπου σχεδιάζεται η κατασκευή: “Φτάσαμε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να ολοκληρώσουμε [τη συμφωνία] σε λίγους μήνες”, είπε ο Μπαϊρακτάρ.

“Υπάρχουν κάποιες άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές και είχαμε ήδη αρκετές διαπραγματεύσεις για ορισμένα σημεία της συμφωνίας και είμαστε πολύ κοντά σε [επίλυση]. Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγάλες διαφορές. Είμαστε σε θέση να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας”.

Μια ξεχωριστή πηγή σημείωσε ότι ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας της Κίνας Χε Γιάνγκ και ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της State Power Investment Corporation Λου Χαονγκζάο ήταν μεταξύ της αντιπροσωπείας που επιθεώρησε την περιοχή στη Θράκη. 

Η Ρωσία κατασκευάζει ήδη ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Ακκουγιού που θα τεθεί εν μέρει σε λειτουργία το επόμενο έτος και βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και τη Μόσχα για ένα δεύτερο εργοστάσιο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Σινώπη.

Η κυβέρνηση είναι επίσης ανοιχτή στην κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR’s) με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αλλά τα έργα πρέπει να είναι αδειοδοτήσιμα – δηλαδή δοκιμασμένα και ασφαλή – εμπορεύσιμα και τοπικής παραγωγής.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι η Τουρκία χρειάζεται να παράγει 20 γιγαβάτ από τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο μέλλον, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να προσθέσει πέντε γιγαβάτ μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων στο σύστημά της.

Ο Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε μεγαλύτερη εντοπιότητα και μεγαλύτερη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων χωρών στα επερχόμενα έργα πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Στον “πάγο” ο κόμβος φυσικού αερίου

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αμφισβήτησε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον για τη δημιουργία με τη Ρωσία ενός κόμβου διαμετακόμισης φυσικού αερίου, η οποία προτάθηκε πέρυσι από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Όλοι φαίνεται να αγνοούν πως έχουμε ήδη μια εγκατάσταση ανταλλαγών αερίου και ηλεκτρικού που λειτουργεί καλά και καθημερινά: έχουμε αληθινά ανάγκη μια άλλη πλατφόρμα;”, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ.

“Πουλάμε αέριο στη Βουλγαρία, στην Ουγγαρία. Η Τουρκία είναι ήδη μια αξιόπιστη χώρα διαμετακόμισης” για το αέριο, επέμεινε

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτείνει πέρυσι τον Οκτώβριο στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να δημιουργήσουν ένα “κόμβο φυσικού αερίου” για εξαγωγές προς την Ευρώπη και τρίτες χώρες, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής στην Αστάνα, στο Καζακστάν. Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους είχε την επομένη διαβεβαιώσει πως θα άρχιζαν χωρίς καθυστέρηση οι εργασίες για “ένα κέντρο διεθνούς διανομής”. “Δεν θα υπάρξει αναμονή στο θέμα αυτό”, είχε δηλώσει διευκρινίζοντας πως ο ενδεχόμενος αυτός “κόμβος” θα μπορούσε να κατασκευαστεί στην περιφέρεια της ανατολικής Θράκης, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Η ιδέα είχε γίνει δεκτή πολύ αρνητικά από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είδαν σ’ αυτή έναν τρόπο για να αυξήσει η Τουρκία τις αγορές της από τη Ρωσία, την ώρα που εκείνοι επιχειρούσαν να περιορίσουν τις δικές τους. “Δεν έχει κανένα νόημα για εμάς να δημιουργηθούν νέες υποδομές που θα επέτρεπαν να εισάγεται περισσότερο ρωσικό αέριο”, είχε υπογραμμίσει το Παρίσι.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στη συνέχεια διορθώσει τις δηλώσεις του λέγοντας πως έχει περισσότερο κατά νου μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου παρά ένα φυσικό χώρο αποθήκευσης αερίου.

Κάτι που ο υπουργός φάνηκε χθες να βάζει επίσης στην άκρη. Σύμφωνα μ’ αυτόν, τα πράγματα καθυστέρησαν μετά την Αστάνα “εξαιτίας του σεισμού (που έπληξε στις 6 Φεβρουαρίου τη νότια Τουρκία) και μετά εξαιτίας των εκλογών: ας πούμε ότι κάναμε ένα διάλειμμα, αλλά βρισκόμαστε σε συνομιλίες”, πρόσθεσε.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

You May Also Like

More From Author