Τα πάνω – κάτω στα όρια συνταξιοδότησης για 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους

Estimated read time 1 min read

Έως και 17 περισσότερα χρόνια θα πρέπει να εργαστούν εφεξής οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αλλά και τα πρώην ειδικά ταμεία προκειμένου να βγουν στη σύνταξη.

Αυτό προβλέπεται από τις εγκυκλίους που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να εφαρμοστούν ανά ταμείο τα νέα αυξημένα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης που θεσπίστηκαν με το νόμο 4336/2015.

Από τα νέα όρια επηρεάζονται πάνω από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, εργαζόμενοι στον τύπο, στις πρώην ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη εκδοθεί σχετικές εγκύκλιοι για το Δημόσιο αλλά και για το ΙΚΑ.

Ειδικότερα οι εγκύκλιοι του Υπ. Εργασίας και για τις τέσσερις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπουν:

• Από 1/1/2022 για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης ή η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας με 15 έτη ασφάλισης.

• Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας με 15 έτη ασφάλισης.

Από την παραπάνω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εξαιρούνται:

• τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 18/8/2015. Ως θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θεωρούνται εκείνα που μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος για συνταξιοδότηση χρόνος ασφάλισης και το όριο ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, και μπορούν να ασκηθούν οποτεδήποτε.

• οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα,

• οι συνταξιοδοτούμενοι βάσει του ν.612/1977 (σ.σ. αφορούν Άτομα με Αναπηρία) ή με διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτή, καθώς και οι μητέρες ή οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Για τους ασφαλισμένους που δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 18/8/2015, τα προβλεπόμενα βάσει του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου όρια ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω γήρατος αυξάνονται σταδιακά έως την 31/12/2021.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, επιβάλλεται, πέραν του συνολικού ήδη προβλεπόμενου από την ισχύουσα νομοθεσία ποσοστού μείωσης της σύνταξης, επιπλέον ποσοστό μείωσης 10% μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου κατά περίπτωση νέου μεταβατικού ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Το επιπλέον ποσό της μείωσης υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που προκύπτει μετά την εφαρμογή της προβλεπόμενης μείωσης κατά 1/200 για κάθε μήνα ασφάλισης μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας πλήρους σύνταξης.

του Δημήτρη Κατσαγάνη

You May Also Like

More From Author