ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΑ POS: Ακυρώνουν τα capital controls, “τρώνε” φόρους -ΦΠΑ – Χάκερς σβήνουν τζίρο!

Estimated read time 1 min read

Επιχειρηματίες, κυρίως σε τουριστικές περιοχές με πολλούς ξένους, χρησιμοποιούν δύο μηχανάκια POS, ένα ελληνικό κι ένα εξωτερικού. Πετυχαίνουν λοιπόν και να ακυρώσουν τα capital controls, αφού με την κάρτα εξωτερικού μπορούν να αναλαμβάνουν όσα χρήματα θέλουν, αλλά και να δηλώσουν στην Ελλάδα πολύ λιγότερα έσοδα, άρα να φοροδιαφύγουν και να ακυρώσουν στην πράξη τις δοξασίες των ελληνικών αρχών που πίστευαν πως με τα “μηχανάκια” στις συναλλαγές θα πιάσουν τη φοροδιαφυγή!

Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και μπαρ με μεγάλους τζίρους, χρησιμοποιούν το ελληνικό μηχανάκι για τους Έλληνες (μιας και πολλοί Έλληνες θέλουν και απόδειξη) και το αγγλικό, βουλγάρικο, ρουμάνικο…για τους ξένους!

Και κάτι ακόμα που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας: Κάποια από τα προγράμματα λογισμικού που έχουν εγκατασταθεί σε επιχειρήσεις, έχουν “χακαριστεί” από ειδήμονες. Μόλις κλείνει το μαγαζί, ο επιχειρηματίας καλεί τον “ειδικό”, ο οποίος ΣΒΗΝΕΙ όλες τις εισπράξεις που έχουν περάσει από τα μηχανάκια, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ, από πελάτες που δεν έχουν πάρει την απόδειξή τους!

Πέραν της φοροδιαφυγής με βάση τον τζίρο, έχουμε και τεράστιες απώλειες σε ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ που χάνεται στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, όσο δηλαδή στοίχισε στους Έλληνες το τελευταίο πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε στη Βουλή για να πάρει η Ελλάδα το ok  των δανειστών στην αξιολόγηση…

ΤΟ ΚΟΛΠΟ

Ο επιχειρηματίας συστήνει μια εταιρεία, με την ίδια επωνυμία με την ελληνική, σε μία χώρα του εξωτερικού  μέσω της οποίας συνδέει το δεύτερο POS με έναν τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού.
Έτσι, όταν γίνεται η πληρωμή από τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (στο POS του εξωτερικού) τα χρήματα μεταφέρονται αυτόματα εκτός Ελλάδος, χωρίς καμία καταγραφή τους στην χώρα μας, άρα χωρίς την καταβολή ΦΠΑ προς το ελληνικό κράτος και παρακάμπτοντας τα capital controls.
Από εκεί κι ύστερα ο επιχειρηματίας μπορεί είτε να εισπράξει τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα μέσω ξένης πιστωτικής κάρτας ή να τα διοχετεύσει σε άλλους λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πηγές, η Τράπεζα της Ελλάδος προέβη σε σημαντικές ενέργειες και ανέλαβε καίριες πρωτοβουλίες για την εξάλειψη ενός φαινομένου που διογκωνόταν επικίνδυνα μετά την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Ειδικότερα:
1.        Η Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος διαβίβασε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ειδική έκθεση ελέγχου συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το οκτάμηνο του 2015, με χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών έκδοσης ελληνικών τραπεζών, σε τερματικά αποδοχής καρτών (POS), τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε εμπόρους στην Ελλάδα από αλλοδαπούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές αυτές στο εξωτερικό. Ο έλεγχος επικεντρώθηκε σε POS ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος του Λουξεμβούργου, τα οποία “φωτογραφίζονταν” σε σχετικά δημοσιεύματα του τύπου. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι oι συναλλαγές μέσω των εν λόγω POS εκκαθαρίζονταν τελικά από Βουλγάρικο ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος και αποτελούσαν το 80% των συνολικών συναλλαγών με φυσική παρουσία (χρήση) κάρτας σε POS ελλήνων εμπόρων που εκκαθαρίζονταν στο εξωτερικό, κατά το διάστημα 29/6 (έναρξη τραπεζικής αργίας) έως 31/8/2015.  Οι συναλλαγές με χρήση ελληνικών καρτών πληρωμής στα εν λόγω POS που εκκαθαρίζονταν στη Βουλγαρία, διακόπηκαν άμεσα, προφανώς υπό την πίεση του σχετικού ελέγχου της Τραπέζης Ελλάδος.
2.      Επιπρόσθετα η Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποίησε με επιστολή της το ανωτέρω μείζον θέμα στην Κεντρική Τράπεζα Βουλγαρίας (αρμόδια εποπτική αρχή), ζητώντας τη διακοπή της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα από το Βουλγάρικο ίδρυμα.
3.      Τέλος, για τις συναλλαγές σε POS εμπόρων Ελλάδος που εκκαθαρίζονται στο εξωτερικό, η Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών, αποφάσισε στις 27/11/2015, μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος τα εξής: α) την καθολική απαγόρευση διενέργειας συναλλαγών καρτών πληρωμής σε φυσικό κατάστημα εμπόρου (συναλλαγές με φυσική παρουσία/χρήση κάρτας), β) την απαγόρευση διενέργειας σε ηλεκτρονικό κατάστημα/ιστοσελίδα εμπόρου (συναλλαγές χωρίς φυσική παρουσία/χρήση κάρτας) δώδεκα κατηγοριών συναλλαγών, κατ’ αντιστοιχία με τα ισχύοντα για τις συναλλαγές ελληνικών καρτών πληρωμής σε ηλεκτρονικά καταστήματα εξωτερικού (η απαγόρευση αίρεται εφόσον προκύπτει ότι οι εν λόγω συναλλαγές εκκαθαρίζονται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται στην Ελλάδα).

 

πηγή

You May Also Like

More From Author