«Η Ορθοδοξία θα πράξει το ιστορικό της χρέος»

Ως εστία σταθερότητας στον σύγχρονο κόσμο χαρακτήρισε την Ορθοδοξία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμή του και τους προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών που βρίσκονται στην Κρήτη για τη Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά την αντιφώνησή του προς τον κ. Παυλόπουλο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού αναφέρθηκε στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας (αμφότερες «ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο και για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής του», είπε), δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως τη συνεργασία των δύο κορυφαίων θεσμών και συνεχίζει -όπως υπογράμμισε- την ευλογημένη ταύτη παράδοση αγαθών σχέσεων και συνεργασίας και μη παρεμβάσεως της μιας εις το έργο της άλλης.

Χαρακτήρισε τον λόγο της Ορθόδοξης Εκκλησίας απαραίτητο, ενώ έκανε αναφορά στην επίσκεψη του Ίδιου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο για το σύγχρονο προσφυγικό πρόβλημα όπως είπε. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ως «επιστροφή στην Ορθόδοξο παράδοση την ταυτιζόμενη με τας αξίας του γένους μας θα δώσει ζωή και νόημα στον σύγχρονο πάσχοντα άνθρωπο». Καταλήγοντας τόνισε πως «υποσχόμεθα ότι η Ορθοδοξία και εν τούτω ότι θα πράξει το ιστορικό της χρέος».

Νωρίτερα, ο ΠτΔ είχε υπογραμμίσει πως η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας «καλείται να θωρακίσει την αρραγή της ενότητα, ως θεμελιώδους σημασίας παράγοντα επιτέλεσης της Θείας Αποστολής της». Καλωσορίζοντας τους προκαθημένους ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη σύγκληση και έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τονίζοντας «ανατρέχω ευλαβικά, προκειμένου ν’ αντλήσω τα δέοντα για την συγκυρία διδάγματα, στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, την οποίαν συνεκάλεσε στη Νίκαια της Βιθυνίας ο Μέγας Κωνσταντίνος το 325 και στην οποία μετείχαν οι τότε Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο Σύμβολο της Πίστεως («εκκινώντας από την θεμελιώδη σχέση ενότητας των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, εκφράζει την προσήλωση “εις μιαν, αγίαν, καθολικήν και αποστολικήν Εκκλησίαν”»), στη Θεία Λειτουργία («στη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου κυριαρχεί η δέηση: “Υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, ευσταθείας των αγίων του Θεού Εκκλησιών και της των πάντων ενώσεως”») και μιλώντας ειδικότερα για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, υπογράμμισε:

«Ύστερα από 10, περίπου, αιώνες, ήτοι μετά το βαθύτατα τραυματικό Σχίσμα του 1054, η σημερινή Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας καλείται να θωρακίσει την αρραγή της ενότητα, ως θεμελιώδους σημασίας παράγοντα επιτέλεσης της Θείας Αποστολής της. Αποστολής η οποία αποκτά πανανθρώπινες διαστάσεις, αφού η Χριστιανοσύνη, μ’ επίκεντρο την Ορθοδοξία, καλείται να υπερασπισθεί, πέραν των άλλων, τις αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού και του εν γένει Δυτικού Πολιτισμού, μ’ έμφαση σ’ εκείνες της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης».

Μετά την αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο κ. Βαρθολομαίος δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια ιερή εικόνα του Αγίου Προκοπίου ιστορηθείσα στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

Το πρωί τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, το Πατριαρχικό συλλείτουργο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με συλλειτουργούς τους προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παπάς Φραγκίσκος χαιρέτισε, μέσω Τwitter, την έναρξη της Πανορθόδοξης Συνόδου.

«Ας ενωθούμε στην προσευχή με τους Ορθόδοξους αδελφούς μας για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία αρχίζει σήμερα στην Κρήτη».

πηγή

You May Also Like

More From Author