Φλαμίνγκο, μόνιμοι κάτοικοι της Αλυκής

Estimated read time 1 min read
Σε σημείο αναφοράς, για επιστήμονες, οικολόγους και φίλους της Λιμνοθάλασσας του Αιγίου, έχει μετατραπεί εδώ και μερικές μέρες η Αλυκή -όπως έγκαιρα έγραψε η «Π»- αν και η σχετική καλοκαιρία έδωσε σε πολλά φλαμίνγκο την ευκαιρία να φύγουν.
Η ομορφιά της άγριας ζωής είχε να καταγραφεί από τη καλοκαιρινή διάσωση ενός από τα λίγα νεαρά φλαμίνγκο, που κατά τη πρωινή βόλτα είχε απομονωθεί από το κοπάδι και βρέθηκε να περιπλανάται εξαντλημένο στην παραλία Διγελιωτίκων.
ΘΕΑΜΑ
Πιστεύεται πως για τη φροντίδα που δέχονται στην περιοχή, την ανταμείβουν συχνά, όπως κι όλο αυτό το διάστημα με τη διαμονή τους στη λίμνη της Αλυκής, ένα θεματικό και θεματικό πάρκο με κύκνους, φλαμίνγκο, πάπιες, γλάρους, που τείνουν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι!
Σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση των κύκνων λόγω της βαρυχειμωνιάς, τα φλαμίγκο χαρίζουν υπέροχο θέαμα σε μικρούς και μεγάλους, που μόλις προχθές μετρήθηκαν στα 70 περίπου.
ΕΙΔΗ
Η ομάδα των φοινικόπτερων στο Αίγιο, ενοχλήθηκε πολύ από ελικόπτερο, αλλά επέστρεψε και η εικόνα τους μαζί με κύκνους, παπιά και φαλαρίδες τόσο κοντά στο δρόμο και στην πόλη, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της Αλυκής.
Τα φοινικόπτερα έφυγαν την Πρωτοχρονιά για να γυρίσουν περίπου 22 και από ομάδα φίλων, δόθηκε και συμπλήρωμα διατροφής σε όμορφους κύκνους, στο ενδεχόμενο και νέων αφίξεων, με τη βοήθεια της ΠΕΣ που προσέφερε ζωοτροφή και του Δασαρχείου που συνέβαλε.
Τα πουλιά κάθονται σε γνωστό σημείο και μετά τρέφονται πιο σκόρπια, όπως και 17 κύκνοι, 8 είδη πάπιας (προστέθηκε μια αρσενική κοκκινοκέφαλη, βουτηχτάρια, νερόκοτες κ.λπ., δηλαδή 15 είδη υδροβίων, που αναδεικνύουν την Αλυκή σε ένα εξαιρετικό μέρος για birdwatching.
Αυτές τις ημέρες κυκλοφορούν και 8 είδη «χηνοπαπιών» στην Αλυκή, βάρβαρες μεγάλες ασπρόμαυρες πάπιες αλλά και αφρόπαπιες, 150 μικρόσωμα κιρκίρια, πρασινοκέφαλες, σφυριχτάρια, αλίδες,θηλυκή χουλιαρόπαπια και καπακλής.
Υπάρχουν όμως και μπάλιζες-που έχουν φτάσει περίπου τις 40 φέτος στην Αλυκή, περισσότερες από τα προηγούμενα έτη, αλλά ελάχιστες σε σχέση με τα μεγάλα κοπάδια των δεκαετιών ’80 και ’90 με έως και 700 πουλιά, αφού είχε πολλή τροφή (μπαλιζόχορτο) που μάλλον χάθηκε εντελώς μετά το ’95.
ΨΑΧΝΟΥΝ
Υπάρχουν όμως και ιδιαίτερες ανακοινώσεις και αναφορές που γίνονται επ’ αφορμή της παρουσίας των σπάνιων αυτών πουλιών στην Αλυκή, όπως για το δακτυλιωμένο φοινικόπτερο από το Δέλτα του Εβρου, που ένα πόδι έχει προσδεθεί πλαστικό δαχτυλίδι με μεγάλα γράμματα που μπορούν να διαβαστούν με τηλεσκόπιο και όποιος το αντιληφθεί εκεί θα πρέπει να ενημερώσει την ομάδα για να γίνει προσπάθεια να διαβαστεί και να διαγνωστεί από πού ήρθε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση
pelop.gr

You May Also Like

More From Author