Η NOVARTIS “πέρασε” και από την Αχαΐα

Estimated read time 1 min read
Φαίνεται να ξεπερνούν τις 4.500 οι γιατροί και κρατικοί λειτουργοί οι οποίοι φέρονται να χρηματίστηκαν από τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό Novartis για την προώθηση των σκευασμάτων του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κατάλογο των καταγγελλόμενων αναγράφονται και ονόματα από υπηρετούντες σε νοσοκομεία της περιφέρειάς μας.
Ο Μ. ΣΑΛΜΑΣ
Το ζητούμενο βέβαια είναι να υπάρξει πραγματική πρόθεση εξιχνίασης του σκανδάλου όπως υπογράμμισε στην «Π» ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς ο οποίος ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας πρωτοστάτησε στην αποκάλυψή του το 2012.
Δυστυχώς όμως η μέχρι σήμερα μη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης και η μη απόδοση ευθυνών δεν δικαίωσε τις επανειλημμένες και συστηματικές του προσπάθειες. Παρ ότι όπως επισήμανε ο ίδιος στην «Π» η προσέγγιση της υπόθεσης είναι παρά πολύ εύκολη αρκεί να κληθούν σε απολογία οι δύο υπάλληλοι της εταιρείας- μάρτυρες.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
«Προσωπικά τα ανέφερα όλα αυτά δημόσια και τα ανέδειξα αλλά ουδείς ασχολήθηκε» μας είπε εμφανώς απογοητευμένος για την εξέλιξη της υπόθεσης και εκτιμώντας ότι και οι σημερινές κινήσεις που γίνονται «στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό από την ουσία. Το υπουργείο Υγείας εστιάζει και κυνηγάει πρώην υπουργούς. Το ζήτημα δεν είναι αυτό ή δεν είναι μόνον αυτό. Η υπόθεση είναι μπροστά στα μάτια μας».
ΕΛΛΕΙΨΗ
Βέβαια όπως σημειώνει ο ίδιος η έλλειψη θεσμικού πλαισίου στη χώρα μας λειτουργεί υπέρ της φαρμακοβιομηχανίας Nοvartis. «Και δεν το λέω αυτό έτσι απλά θεωρητικά αλλά όλες οι χώρες, ακόμα και η γειτονική Τουρκία το 2016 όταν αποκαλύφθηκε το αντίστοιχο σκάνδαλο με την ίδια εταιρεία διεκδίκησε και έλαβε ως αποζημίωση το ποσό των 390 εκατομμυρίων. «Στη χώρα μας, βάσει ποιου νόμου θα κληθεί να πληρώσει;» διερωτάται ο κ. Σαλμάς.

 

Συγκρούσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες
Ο Μάριος Σαλμάς άρχισε να ξετυλίγει την υπόθεση το Ιούνιο το 2012. Τότε επήλθε και η πρώτη σύγκρουση με το χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών. Προχώρησε στην αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων εφαρμόζοντας μία σειρά από διαφανείς διαδικασίες και διαμορφώνοντας ένα θεσμικό πλαίσιο για την τιμολόγηση των σκευασμάτων. Πέτυχε τη μείωση της δαπάνης κατά 550 εκατομμύρια ευρώ και τη μείωση των τιμών της εταιρείας Novartis κατά 30%.
Η δεύτερη σύγκρουση ήταν όταν επέβαλλε πρόστιμα στις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Novartis, για μη κανονική διάθεση των φαρμάκων. Συγκεκριμένα δημιουργούσαν πλασματικές ελλείψεις προωθώντας τα προϊόντα τους στην ξένη αγορά.
Η τρίτη και καθοριστική σύγκρουση με τον χώρο και την εν λόγω εταιρεία ήταν όταν ζήτησε τη διενέργεια ελέγχων. Μάλιστα ο κ. Σαλμάς διέταξε να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση, όταν του παραδόθηκε πόρισμα που κρίθηκε ανεπαρκές. Η περαιτέρω έρευνα που διατάχθηκε, τότε, οδήγησε σε νέο πόρισμα το 2013 το οποίο όπως αποδεικνύεται δεν πήρε ποτέ τη δικαστική οδό που έπρεπε.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Για την ιστορία το 2005 ξεκινάει η πρώτη μεγάλη έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ για τη Novartis καθώς το σκάνδαλο αγγίζει όλη την υφήλιο. Η υπόθεση αφορά την προώθηση από δίκτυο γιατρών έξι ευπώλητων φαρμάκων της εταιρείας προς το κοινό. Το αντίτιμο της προώθησης ήταν δώρα, γεύματα, ταξίδια που πλήρωνε η εταιρεία. Η υπόθεση έκλεισε πέντε χρόνια αργότερα με τη Novartis να πληρώνει αποζημίωση 422,5 εκατ. δολάρια στο αμερικανικό Δημόσιο.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ανάλογες είναι και οι καταγγελίες που αφορούν την Ελλάδα. Δηλαδή δίκτυο γιατρών με τη συμμετοχή διαφόρων στελεχών από τον χώρο της υγείας προωθεί τα προϊόντα της εταιρείας. Υπενθυμίζουμε ότι κλιμάκιο του FBI βρέθηκε ήδη στην Ελλάδα για συλλογή στοιχείων. Ανάμεσα στους μάρτυρες οι οποίοι κρίθηκαν μάλιστα πάρα πολύ σημαντικοί, είναι τα δύο πρώην στελέχη της εταιρείας, σχετική αναφορά στα οποία κάνει και ο κ. Σαλμάς παραπάνω. Πέραν αυτών έχουν κληθεί και καταθέσει δεκάδες άλλοι εμπλεκόμενοι.
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
Από την έντυπη έκδοση
pelop.gr

You May Also Like

More From Author