Wednesday, May 1 2024

Τρία ζητούμενα των τραπεζών στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγηση

Estimated read time 1 min read
Σαφές πλαίσιο για την έκταση των ρυθμίσεων δανείων συνεργάσιμων οφειλετών, έχουν ζητήσει οι τράπεζες από την κυβέρνηση.Πρόκειται για ένα από τα τρία ζητούμενα, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, που έχουν θέσει οι τράπεζες στην κυβέρνηση και τα οποία έχουν επίσης την έγκριση των “Θεσμών”. Τα τρία ζητούμενα συνδέονται άμεσα με το τιτάνιο έργο της μείωσης των “κόκκινων” δανείων για το οποίο οι τράπεζες έχουν αναλάβει φιλόδοξους στόχους έναντι του SSM και αφορούν:

-την παροχή πλήρους νομικής κάλυψης για αναδιαρθρώσεις και πωλήσεις δανείων, καθώς και για πτωχεύσεις εταιριών,

– τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκειμένου να προχωρήσουν πλειστηριασμοί που τώρα μπλοκάρονται από οργανωμένες αντιδράσεις συλλογικοτήτων στα δικαστήρια, και

– τον ορισμό της έκτασης των ρυθμίσεων στις οποίες θα μπορούν να προχωρούν οι τράπεζες σε συνεργάσιμους οφειλέτες.

Τα τρία ζητούμενα καταρτίστηκαν από Επιτροπή που συστάθηκε στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σταλεί με επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών . Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστολή αυτή έχει παρουσιαστεί στις διαπραγματεύσεις με τους “Θεσμούς”, οι οποίοι έχουν εισηγηθεί την άμεση ψήφιση και των τριών ζητουμένων.

Και αν η παροχή της νομικής κάλυψης και δευτερευόντως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν λάβει μεγαλύτερη δημοσιότητα, εξίσου σημαντικό για τις τράπεζες είναι να καθοριστεί νομοθετικά μέχρι ποιου σημείου θα μπορούν να ρυθμίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οφειλετών που δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις τράπεζες. Μέχρι σήμερα, στο επίκεντρο βρίσκονται περισσότερο οι μη συνεργάσιμοι οφειλέτες, οι οποίοι μπλοκάρουν τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης εκ μέρους των τραπεζών.Φαίνεται, ωστόσο, ότι και για όσους κρίνονται συνεργάσιμοι, οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να δίνουν “λευκή επιταγή”, αλλά αντιθέτως επιθυμούν εκ των προτέρων σαφές και οριοθετημένο πλαίσιο για τις αναδιαρθρώσεις.

Από πλευράς κυβέρνησης, η οπτική των αναδιαρθρώσεων περικλείεται μέχρι στιγμής στα όσα ανέφερε χθες το βράδυ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στο Πρωτοχρονιάτικο Δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Διαγραφές ή μειώσεις δανείων θα γίνονται μόνο σε επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας και μόνο εφόσον οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα συνεισφέρουν με νέα κεφάλαια και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια, είπε ο κ. Δραγασάκης. Αν οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν, συμπλήρωσε, οι τράπεζες μπορούν να αναζητήσουν νέους επενδυτές με κεφάλαια και αξιόπιστα business plans. Στις περιπτώσεις αυτές οι  τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι παλαιοί μέτοχοι δεν θα απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους πριν διερευνηθεί το ενδεχόμενο να διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία εντός της χώρας ή στο εξωτερικό. “Το ξέρουμε ότι αυτό δεν θα είναι πάντα εύκολο, αλλά το μήνυμα είναι ότι η εποχή που κάποιοι είχαν τα κέρδη τους στο εξωτερικό και τα χρέη τους στο εσωτερικό, δεν μπορεί και δεν θα γίνει πλέονανεκτή”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

Η παραπάνω κυβερνητική οπτική αφορά κυρίως τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες και συνδέεται με το αίτημα των τραπεζών να μπορούν να εκδιώκονται άμεσα από τη διοίκηση επιχειρήσεων μη συνεργάσιμοι επιχειρηματίες. Απομένει, όμως, να οριστεί, σύμφωνα με το ζητούμενο των τραπεζών, και υπό ποιες προϋποθέσεις και σε ποια έκταση θα παρέχονται οι αναδιαρθρώσεις δανείων σε οφειλέτες που θα κριθούν συνεργάσιμοι.

 

You May Also Like

More From Author

Η NOVARTIS “πέρασε” και από την Αχαΐα

Επτά νεκροί από επιπλοκές της γρίπης μέσα σε μία εβδομάδα

You May Also Like:

);