Η “φόρμουλα” συμβιβασμού ΔΝΤ – Βερολίνου για το ελληνικό χρέος

Estimated read time 1 min read

Του Γ. Αγγέλη 

Στο τέλος της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον η Ελλάδα θα κληθεί από το ΔΝΤ για να ενημερωθεί για τους όρους επιστροφής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι όροι αυτοί στις γενικές τους γραμμές έχουν αποφασισθεί από τον Μάιο του 2016 και περιλαμβάνουν περαιτέρω επιμήκυνση της μέσης διάρκειας του χρέους, διατήρηση των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας κάτω από ένα ορισμένο πλαφόν και …μία φόρμουλα που θα εγγυάται την αποπληρωμή του Ταμείου για όσο αυτό θα έχει σε εξέλιξη την αποπληρωμή των δανείων του από την Ελλάδα.

Το “κλειδί” της φόρμουλας αυτής, είναι οι χρηματοδοτικές εγγυήσεις που αυτή την φορά – και σε αντίθεση με ότι έγινε με την συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 που δεν εφαρμόσθηκε ποτέ – το ΔΝΤ απαιτεί για να επανέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα, παράλληλα και πέραν της εν γένη “βιωσιμότητας” του ελληνικού χρέους.

Η φόρμουλα που έχει κατ’ αρχήν διαμορφωθεί από την πλευρά της ευρωζώνης, στηρίζεται σε δύο εγγυητικά εργαλεία. Το ένα είναι τα “υπόλοιπα” του δανείου που έχουν απομείνει από το κομμάτι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα οποία ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ και παραμένουν στο ESM.

Το άλλο είναι τα περιβόητα “κέρδη” από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) που συνεχίζουν να συσσωρεύονται σε ειδικό λογαριασμό καθώς αποπληρώνονται στο 100% της ονομαστικής τους αξίας από το ελληνικό δημόσιο. Ήδη από το 2014 έχει διακοπεί η επιστροφή τους στο ελληνικό δημόσιο όπως ίσχυε μέχρι τότε.

Το άθροισμα των δύο ποσών υπερβαίνει κατά πολύ τις εγγυήσεις που το ΔΝΤ ζητά από την Ευρωζώνη για τα δικά του δάνεια προς την Ελλάδα των οποίων η αποπληρωμή – στα ήδη εν ισχύ – κλείνει το 2023 (μένει και ένα τελευταίο ποσό 312 εκ. δολ. για το 2024), ακόμα και αν προστεθεί νέο δάνειο – όπως συζητείται – της τάξης 3- 5 δισ. δολ.

Σύμφωνα με τους συνομιλητές των στελεχών του Ταμείου,  με την “εξασφάλιση” αυτή το ΔΝΤ μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την διαδικασία ελέγχου της βιωσιμότητας τους χρέους και την περαιτέρω αναδιάρθωσή του με μεγαλύτερη ευχέρεια. Και να δεχθεί την παραμετροποίηση της τελικής συμφωνίας στην βάση των δημοσιονομικών στοιχείων που θα ανακοινώσουν το ΔΝΤ και η Eurostat τα επόμενα 24ωρα, τόσο για τα μεσοπρόθεσμα όσο και για τα μακροπρόθεσμα μέτρα παρέμβασης στο χρέος για την μετά το 2018 περίοδο.

Οι πληροφορίες του capital.gr αναφέρουν ότι ήδη τόσο από την πλευρά του Βερολίνου όσο και από την πλευρά του Ταμείου καταγράφονται “προσεγγίσεις” όσον αφορά τις παραμέτρους του μεγέθους του πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η “τεχνική” φόρμουλα για το εύρος του χρέους που θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί πέραν εκείνου που έχει ήδη δρομολογηθεί με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η προσέγγιση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ γίνεται μεγαλύτερη από κάποιο χρονικό όριο που θα διαχωρίζει τα μεσοπρόθεσμα από τα μακροπρόθεσμα μέτρα και θα αλλάζει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η προσέγγιση αυτή φαίνεται ότι θα μπορεί να γίνει προοδευτική σε συνάρτηση με το τελικό αποτέλεσμα του προγράμματος μετά την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2018.

Στο πλαίσιο αυτό οι συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες θα καταλήξουν σε μία φόρμουλα για την οποία θα ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση, αν και στην διαμόρφωσή της έχει ήδη διακριτικά εμπλακεί και ο ΟΔΔΗΧ μέχρι σήμερα. Η βάση αυτής της προσωρινής “συμφωνίας” εφ’ όσον ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα η συγγραφή του SLA και δρομολογηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα μέτρα του 2019 – 2020, θα καταλήξει μέσα στον Μάιο στην δρομολόγηση των εκταμιεύσεων, στην διαδικασία ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE και στην χρηματοδοτική επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Διαφορετικά το ΔΝΤ θα περιμένει και την…τρίτη αξιολόγηση πριν αποφασίσει για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

 

capital.gr

You May Also Like

More From Author