Έξοδος από την κρίση: η περίπτωση της ανεργίας

Estimated read time 1 min read

Γράφει ο Λαυρέντιος Βασιλειάδης

Σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (6 Απριλίου 2017) η ανεργία τον Ιανουάριο του 2017 ανήλθε σε 23,5% έναντι 24,3% τον Ιανουάριο του 2016 (εποχικά προσαρμοσμένα αποτελέσματα). Ειδικότερα, το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Ιανουάριο του 2017, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.639.126 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.116.790 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.271.488 άτομα.

Φαίνεται πολύ μακρινός ο Ιανουάριος του 2008 όταν η επίσημη ανεργία στην Ελλάδα καταγράφηκε στο 7,9%, σημειώνοντας ουσιαστικά ένα ιστορικό χαμηλό. Λίγους μήνες μετά (Σεπτέμβριος 2008) ξεσπούσε και επίσημα μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Από τότε, και ως συνέπεια της Ελληνικής αδυναμίας να δανειστεί από τις αγορές και να εξυπηρετήσει τα δάνεια της, με τις γνωστές εξελίξεις, η ανεργία ανέβηκε απότομα φτάνοντας μέχρι και το 27,1% τον Ιανουάριο του 2014.

Από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου 2014, μέχρι και τις ημέρες μας, παρατηρούμε συνεπώς ότι η ανεργία έχει μειωθεί μόλις κατά 3,6%. Όμως, για να δούμε την πραγματική διάσταση αυτής της μείωσης, θα πρέπει να έχουμε επίσης υπόψη μας ότι σε όλο αυτό το διάστημα η ευελιξία της αγοράς εργασίας επεκτείνεται, με αποτέλεσμα την αύξηση των μετατροπών των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, όπως καταδεικνύει και η πιο πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής.

Στη διάρκεια των οκτώ χρόνων της οικονομικής κρίσης έχουμε ακούσει πολλές φορές δηλώσεις από όλες τις κυβερνήσεις ότι οδεύουμε στο τέλος αυτής. Όμως η αλήθεια είναι ότι απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο και ο τρέχων ρυθμός μείωσης της ανεργίας το δείχνει. Με βάση την οικονομική επιστήμη (αλλά και τη λογική) μια χώρα ξεπερνάει μια οικονομική κρίση τη στιγμή που οι κύριοι μακροοικονομικοί της δείκτες επανακάμπτουν στο σημείο που βρισκόντουσαν πριν αυτή ξεσπάσει.

Συνεπώς, αν κρίνουμε από τις μέχρι τώρα αποδόσεις της Ελληνικής οικονομίας χρειαζόμαστε τουλάχιστον δέκα έτη για να ξεπεράσουμε οριστικά την τρέχουσα κατάσταση, και αυτό αν στο μεταξύ δεν συμβεί κάποιο άλλο κύριο αρνητικό γεγονός στην Ελλάδα ή το εξωτερικό- επίσης εξαιρετικά απίθανο με βάση την ιστορία.

 

Ο κ. Λαυρέντιος Βασιλειάδης είναι Διδάκτωρ Περιφερειακής
Ανάπτυξης του London School of Economics and Political
Science και επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα
του Πανεπιστημίου Πατρών.
Email Επικοινωνίας: l_vasiliadis@hotmail.com

-Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Η Γνώμη”- Πάτρα, 09.05.2017, αρ. φύλλου 4538

You May Also Like

More From Author