Ο τουρισμός ως μακροπρόθεσμα δυναμικός κλάδος ανάπτυξης

Estimated read time 1 min read

Είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι ο Ελληνικός τουρισμός έχει ανακάμψει και μάλιστα τα τρία (3) τελευταία χρόνια σημειώνει διαδοχικά ρεκόρ αφίξεων, με τη φετινή χρονιά να αποτελεί την καλύτερη όλων, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία και εκτιμήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι εκτιμήσεις όσον αφορά τα έσοδα που εισρέουν στην Ελληνική οικονομία διαφέρουν μεταξύ των κύριων κρατικών θεσμών που ασχολούνται με τις σχετικές μετρήσεις, όπως είναι για παράδειγμα η Ελληνική Στατιστική Αρχή και η Τράπεζα της Ελλάδας. Οι διαφορές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να προκύπτουν πολιτικές εντάσεις, αλλά το πιο σημαντικό να επηρεάζουν τα δημοσιονομικά στοιχεία αλλά και το επενδυτικό περιβάλλον.

Παρόλα αυτά υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά το γεγονός ότι ο τουρισμός έχει αναδειχθεί σε έναν από τους δυναμικούς εκείνους κλάδους που συμβάλουν στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, τόσο από πλευράς εσόδων, όσο και αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας. Πράγματι, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο κλάδος του τουρισμού είναι αυτός που κράτησε την οικονομία και κοινωνία μας στο να μην καταρρεύσει αφού σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Eurobank η συνολική συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας ανήλθε στο 18,5% και στην απασχόληση στο 23,1%.

Από την άλλη πλευρά, όμως, πολλοί ισχυρίζονται ότι η σημαντική αυτή ανάκαμψη του Ελληνικού τουρισμού, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα πολιτικά και όχι μόνο προβλήματα που έχουν ανακύψει στις περισσότερες μεσογειακές χώρες, που είναι άμεσα ανταγωνίστριες προς το Ελληνικό τουριστικό προϊόν, και ιδιαίτερα την Τουρκία και Αίγυπτο, και κατά συνέπεια μόλις οι καταστάσεις σε αυτές τις χώρες ηρεμήσουν, ο Ελληνικός τουρισμός θα αντιμετωπίσει δυσκολίες διατήρησης των σημερινών αποδόσεων.

Όμως, το επιχείρημα αυτό αδυνατίζει κοιτώντας ένα στοιχείο που έχει να κάνει με την αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο του τουρισμού τα τελευταία τρία (3) χρόνια, αλλά και αυτών που σχεδιάζονται για τα αμέσως επόμενα έτη. Σύμφωνα, λοιπόν, με την Υπουργό Τουρισμού, κα Κουντουρά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 142 νέοι φάκελοι για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία άνω των 300 κλινών το 2016 στην ΕΥΠΑΤΕ καθώς επίσης και 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο.

Επίσης, όπως επισημαίνουν όλοι οι σχετικοί φορείς, αλλά και από δημοσίευση σχετικών πληροφοριών στον εγχώριο τύπο, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον σημαντικών νέων επενδύσεων από ξένους και εγχώριους επενδυτές.

Η έντονη αυτή επενδυτική δραστηριότητα πρέπει να μας ικανοποιεί και κυρίως δείχνει πως η σημερινή απόδοση του Ελληνικού τουρισμού δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο που οφείλεται σε διεθνείς συγκυρίες, αφού οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης και κατασκευής μιας μεγάλης πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, συν τα έτη λειτουργίας που απαιτούνται για την απόσβεση της επένδυσης δείχνουν ότι οι εκτιμήσεις των επενδυτών είναι προς τη μακροπρόθεσμη υψηλή απόδοση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Επιπρόσθετα, οι μαζικές αυτές επενδύσεις αναβαθμίζουν σημαντικά και ταχύτατα το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν κάνοντας το ακόμα περισσότερο ανταγωνιστικό, άρα και μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

-Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Σύμβουλος Επιχειρήσεων”- Πάτρα, 21.07.2017, αρ. φύλλου 1016

 

πηγή

You May Also Like

More From Author