Η Ελλάδα εισέρχεται στην εποχή της ευφυούς γεωργίας

Estimated read time 1 min read

Του Δημήτρη Μαλλά

Στην εποχή που τα alerts προειδοποιούν, ενημερώνουν, προλαμβάνουν κάθε μας επαγγελματική δραστηριότητα, εισέρχεται ο αγροτικός τομέας.
Γεγονός αποτελεί πως τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να αξιολογήσουν περισσότερο από κάθε άλλη «βιομηχανία» την αξία των προειδοποιήσεων στις εργασίες τους, αφού η φιλοσοφία της λειτουργίας τους είναι απολύτως συνυφασμένη με τις ευχέρειες που μπορεί να τους παρέχει η τεχνολογία. Πρωτοπόρος στη διαδικασία η Τράπεζα Πειραιώς, συνδυάζει τη συσσωρευμένη εμπειρία στον αγροτικό τομέα, αλλά και υψηλά τεχνολογικά standards που διέπουν ολόκληρη τη λειτουργία της.
Έτσι για άλλη μία φορά η τράπεζα προχωρεί σε μία ευφυή παραγωγική επένδυση.
Και το όνομα αυτής Ευφυής Γεωργία.
Η Ελλάδα εισέρχεται στην εποχή της ευφυούς γεωργίας
Η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει λοιπόν μία καινούρια πρωτοβουλία επενδύοντας στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου project. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο, που προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση σε βάθος πενταετίας ενός δικτύου10.000 τηλεμετρικών σταθμών που θα καλύπτει το σύνολο της καλλιεργήσιμης γης της χώρας για εφαρμογές γεωργίας ακριβείας με περιβαλλοντικά δεδομένα, όπως προειδοποιήσεις για ασθένειες καλλιεργειών, για άρδευση, λίπανση, καιρικά φαινόμενα, κ.λπ.

Μολονότι δεν υπάρχουν σχετικά στατιστικά στοιχεία για το πόσες χαμένες παραγωγές μπορεί να αντιμετωπίσει ένας μικρομεσαίος καλλιεργητής στον εργασιακό του βίο, -επειδή δεν είχε μέχρι τώρα τη δυνατότητα έγκαιρης πληροφόρησης ότι η καλλιέργειά του αρρωσταίνει- ο ίδιος αυτός ο αγρότης γνωρίζει καλά το όφελος μιας τέτοιας πληροφορίας.
Η Τράπεζα Πειραιώς λοιπόν αναλαμβάνει το επενδυτικό κόστος ανάπτυξης του δικτύου, εκτιμώντας ότι η εγκατάσταση και λειτουργία του θα συντελέσει στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, θα βελτιώσει το εισόδημα των αγροτών και θα εξοικονομήσει εκτός από κεφάλαια, και φυσικούς πόρους που είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας.
Τη νέα αυτή πρωτοβουλία της Τράπεζας ανακοίνωσε ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Σύμβουλος Διοίκησης Εμπορικής και Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με θέμα την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε στο Ζάππειο.

Όπως δήλωσε ο κ. Αντωνιάδης που είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΙΝ «η τράπεζα επενδύει τώρα και στην ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της δέσμευσης για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς και αγροτοδιατροφικού τομέα στη χώρα μας.
Οι τομείς αυτοί διαθέτουν ανεκτίμητο αναπτυξιακό δυναμικό και τεράστιες προοπτικές, που μπορούν να τους καταστήσουν ισχυρό πυλώνα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου λειτουργίας, που μαζί με άλλα αντίστοιχα, μπορεί και πρέπει να συμβάλει δυναμικά στην κατεύθυνση της εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση».
Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ευκαιρίες αξιοποίησης επενδυτικών πρωτοβουλιών και προσέλκυσης ανάλογων κεφαλαίων στην αγροτική οικονομία, αλλάζοντας την όψη της αγροτικής περιφέρειας.

GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
Έτοιμες οι πρώτες εφαρμογές
Η GAIAΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έχει υλοποιήσει ήδη και εξελίσσει διαρκώς πρόσθετες υπηρεσίες που αφορούν την ιχνηλασιμότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων, τη γεωργία ακριβείας, την κτηνοτροφία ακριβείας, την ολοκληρωμένη διαχείριση γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, την αποτελεσματική διάγνωση και διαχείριση των κινδύνων της παραγωγής, την ορθή και ευφυή διαχείριση των εδαφικών και υδατικών πόρων και τη διαχείριση παραγωγής σε επίπεδο ομάδων παραγωγών.

Για να μπορέσει η GAIA Επιχειρείν να επιτύχει αυτούς τους στόχους έχει ήδη δημιουργήσει μια τεχνολογική υποδομή υπηρεσιών, η οποία σε συνδυασμό με το δίκτυο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) καθώς και το δίκτυο των συνεργαζόμενων ερευνητικών κέντρων, βάζουν τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν και να προσφερθούν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις υπηρεσίες που βοηθούν στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης στο χωράφι και τον στάβλο.
GAIA Sense
Σημαντικά οφέλη από το δίκτυο
Το GAIA SENSE -του οποίου το κόστος επένδυσης και ανάπτυξης αναλαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς- θα αποτελείται από ένα δίκτυο από τηλεμετρικούς σταθμούς με την ονομασία GAIA TRON. Οι σταθμοί αυτοί συνδέονται μεταξύ τους σε ασύρματο δίκτυο (wireless mesh networks) είναι συμπαγείς (compact), κρύβονται καλά μέσα σε δενδρώδεις καλλιέργειες, είναι εύκολα μεταφερόμενοι, ενεργειακά αυτόνομοι, χαμηλού κόστους και έχουν όλα τα αισθητήρια μέτρησης ατμοσφαιρικών, εδαφικών και υδατικών παραμέτρων που απαιτούν οι προαναφερθείσες υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας. Η υποδομή αλλά και η λειτουργία των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας θα παρέχουν πλούσια πληροφόρηση για τις παραγωγικές δυνατότητες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και για το πώς μπορεί να γίνει η βέλτιστη παραγωγική αξιοποίησή τους. Ειδικότερα, τα οφέλη του νέου αυτού δικτύου προς τους εμπλεκόμενους φορείς είναι:
1. Πρόσβαση σε πρωτογενή και επεξεργασμένα επιστημονικά δεδομένα με μετρήσεις κλιματικών, εδαφολογικών και υδρολογικών παραμέτρων για όλη την ελληνική καλλιεργήσιμη γη. Επιπλέον, δίνει προστιθέμενη αξία στην ελληνική γεωργική γη, η οποία θα γίνει η πλέον χαρτογραφημένη σε επίπεδο μετεωρολογικών, κλιματολογικών, εδαφολογικών και υδρολογικών παραμέτρων.
2. Προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες που παρέχουν οι γεωργικοί σύμβουλοι.
3. Προστιθέμενη αξία στο ελληνικό αγροτικό προϊόν, και κατ’ επέκταση αυξημένα κέρδη σε όσους εμπλέκονται στη αλυσίδα παραγωγής, τυποποίησης, μεταποίησης, εμπορίας και χρηματοδότησής του.

ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours