Με… “σφυροκόπημα” της τελευταίας στιγμής το Χρηματιστήριο “βούτηξε” στις 780 μονάδες

Estimated read time 1 min read

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με ένα ντεμαράζ πωλήσεων και ισχυρότατες πιέσεις στους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους, το Χρηματιστήριο Αθηνών “προσγειώθηκε” απότομα στις 780 μονάδες στο φίνις του α’ 3μηνου του έτους, με τις δημοπρασίες να αναδεικνύονται σε ένα ρεσιτάλ “αποχώρησης” κεφαλαίων, αλλά και αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, χωρίς καν το πρόσχημα του window dressing.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,30% στις 780,50 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 779,96 μονάδων (-1,37%) και 796,00 μον. (+0,66%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 78 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν13,5 εκατ. τεμάχια.

...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1%, στις 2.019,80 μονάδες, ενώ στο -0,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.279,20 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,08% στις 784,95 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 0,66% (στο -2,73% από την αρχή του έτους), ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,16%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 0,50%.

Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, σε χαμηλή πτήση τζίρων και συναλλαγών έμεινε και η τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Μαρτίου, μήνα κατά τον οποίο το Χρηματιστήριο έχασε 6,6% γυρίζοντας σε αρνητικό πρόσημο (-2,73%) από την αρχή της χρονιάς. Η τάση επηρεάστηκε κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό όπου η επιστροφή της μεταβλητότητας ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της εικόνας που αφήνει πίσω του ο μήνας. Συναλλακτικά η εικόνα δεν ήταν καλή καθώς αν εξαιρεθεί το πακέτο πώλησης του ΟΛΘ και της Autohellas η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα του μήνα περιορίστηκε στα 57 εκατ. ευρώ.

Τα θετικά ακούσματα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων δεν στάθηκαν αρκετά για να αναχαιτίσουν την πίεση της προσφοράς ή να αυξήσουν το ενδιαφέρον. Πλέον τα βλέμματα της αγοράς θα εστιάσουν στις εξελίξεις που αναμένονται μετά τις 20 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ καθώς και στο αποτέλεσμα των τεστ αντοχής των τραπεζών στις αρχές Μαΐου, καταλύτες που είναι ικανοί να αλλάξουν το κλίμα και να διαφοροποιήσουν την Ελληνική Αγορά.

Τα ως τώρα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά. Στις 45 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει μεγέθη για την χρήση του 2017 οι 38 είναι κερδοφόρες εκ των οποίων οι 7 παρουσιάζουν επιστροφή από ζημιογόνες χρήσεις. Ο τζίρος είναι αυξημένος κατά 12% στα 44,6 δις ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη εμφανίζουν αύξηση 8,3% στα 6,16 δις ευρώ και η καθαρή κερδοφορία είναι στα 2,4 δις ευρώ αυξημένη κατά 151%. Η συμμετοχή στην κερδοφορία από την παρουσία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι σημαντική αφού αφορά 941 εκατ. ευρώ.

Εξαιρουμένων των τραπεζών οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες έχουν υπερβεί το κατώφλι των 2 δις ευρώ (+16,2%) και καθώς ως το τέλος Απριλίου που λήγει η σχετική προθεσμία αναμένονται οι θετικές συνεισφορές από εταιρίες με υψηλό ειδικό βάρος και ικανοποιητικό ως τώρα εννεάμηνο (FF Group, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, κλπ) είναι πολύ πιθανό οι εισηγμένες να μείνουν σε κερδοφορία πάνω από τα 2 δις ευρώ για πρώτη φορά μετά το 2009.  Επισημαίνεται ότι πέρυσι η επίδοση του συνόλου των εισηγμένων είχε διαμορφωθεί στα 8,6 δις ευρώ για τα λειτουργικά αποτελέσματα και 1,04 δις ευρώ στα καθαρά κέρδη.

Εξαιρουμένων των τραπεζών τα καθαρά κέρδη είχαν ανέλθει σε 1,8 δις ευρώ. Σε άλλες διακυμάνσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον η καθαρή θέση είναι μειωμένη κατά 11% επηρεασμένη κυρίως από συναλλαγματικές διαφορές που περνούν απευθείας στα κεφάλαια καθώς και από διανομές κεφαλαίων που έλαβαν χώρα εντός του 2017. Σε ότι αφορά τον δανεισμό παρατηρείται αύξηση κατά 8,2% ως απόρροια κυρίως των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Τεχνικά, το κλείσιμο του μήνα κοντά στο χαμηλό έτους δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς η αστοχία στην διάσπαση των 800 μονάδων ήταν αποτέλεσμα μεγάλης αδυναμίας να βγει ενδιαφέρον για να πάρει πίσω το “κάστρο αντίστασης” των πωλητών. Ο Γενικός Δείκτης προσέκρουσε στον κινητό μέσο των 200 ημερών ενώ στην επόμενη συνεδρίαση έχασε χωρίς μάχη την επαφή με τις 800 μονάδες ξεκινώντας με καθοδικό κενό στο άνοιγμα των τιμών το οποίο παρέμεινε και ως το τέλος της ημέρας.

Η μικρή ανάδραση της αγοράς επανέφερε τους ταλαντωτές στην ουδέτερη ζώνη, φαίνεται ωστόσο ότι σε αυτή την φάση της πτώσης οι ταλαντωτές θα μπουν για τα καλά πλέον σε υποτιμημένες ζώνες τιμών. Το πτωτικό σενάριο είναι σε ισχύ και “δείχνει” τις 740 – 750 μονάδες, το επόμενο προπύργιο των αγοραστών από το οποίο είχε ξεκινήσει η άνοδος του Δεκεμβρίου που εκτονώθηκε λίγο χαμηλότερα από τις 900 μονάδες. Η ανατροπή του σεναρίου έχει κομβικό σημείο τις 800 μονάδες που ακόμα έχει κάποιες μικρές πιθανότητες όσο η αγορά δεν γράφει νεότερο φετινό χαμηλό (777 μονάδες), καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Από τη μεριά του, ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance τονίζει ότι ο Γενικός Δείκτης, αδυνατώντας να περάσει τις αντιστάσεις των 800 και 815 μονάδων, φλερτάρει επικίνδυνα με την επαναπροσέγγιση των 770 και 730 μονάδων. Τυχόν  ανοδική διάσπαση των  800 μον. μας οδηγεί ξανά πέριξ  των 830-835 μον. Επισημαίνουμε ότι ο  εκθετικός κινητός μέσος όρος 200 ημερών βρίσκεται στις 786 μον. Απώλεια του σημαντικού αυτού επιπέδου, θα επιταχύνει περαιτέρω την καθοδική πορεία του δίνοντας τεχνικούς στόχους πέριξ των 750 & 720 μονάδων.

Αντίστοιχα η αποτυχία του FTSE 25 να διαπεράσει ανοδικά τις 2070 μονάδες, αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 1970 & 1880μον. Επιβεβαιωμένη διάσπαση το Εκθετικού κινητού μέσου 200 ημερών (2042,06) επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την τεχνική εικόνα του δείκτη.

Συμπερασματικά, το θετικό αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα των προηγούμενων μηνών έχει αλλάξει & την θέση του έχει πάρει ο προβληματισμός & η επιφύλαξη, αναμένοντας τις εξελίξεις πολλών ανοικτών σημαντικών θεμάτων στην ελληνική πολιτική και οικονομική σκηνή. Αντίστοιχη ανησυχία και νευρικότητα έχει επέλθει και στις Διεθνείς αγορές για τους λόγους που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Είμαστε σε εγρήγορση, δεν παρασυρόμαστε σε αψυχολόγητες αγορές και ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες  στρατηγικές μας, ειδικά αν αφορούν “στρατηγικές profit taking” σε συγκεκριμένους στόχους, καταλήγει ο κ. Παπαϊωάννου.

Στο ταμπλό τώρα, το φίνις του τριμήνου βρήκε ευάλωτη τη μετοχή της Πειραιώς, η οποία σημείωσε βουτιά 6,88%, ασκώντας μάλιστα σημαντικές πιέσεις στον γενικό δείκτη. Από “κοντά” και οι Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, αφού έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, οι οποίες μάλιστα έφτασαν σε αυτό το εύρος στις δημοπρασίες, ενώ άνω ου -2% έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Folli Follie και Motor Oil.

Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Aegean, ΟΤΕ, Τιτάν, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΑΔΜΗΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΛΠ, Εθνική και Λάμδα. Χωρίς πρόσημο η Βιοχαλκο, από το +2,35% ενδοσυνεδριακά.

Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ κατάφερε να “αποσπαστεί” από το κλίμα της φυγής, και να κερδίσει το τελικό +2,23%, ενώ Eurobank και ΕΕΕ έκλεισαν με άνοδο 1,59% και 1,32% αντίστοιχα. Μικρά κέρδη και για τις Grivalia και Σαράντη.

 

capital.gr

You May Also Like

More From Author