Αναδρομικά Συντάξεων: Τελευταία προθεσμία για αιτήσεις κληρονόμων

Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους κληρονόμους – δικαιούχους αναδρομικών ποσών για τις αντισυνταγματικές περικοπές των κύριων συντάξεων, κατά το επίμαχο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Πρόκειται για την πρώτη φάση της διαδικασίας, όπου οι νόμιμοι κληρονόμοι οφείλουν έως την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου να υποβάλλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, αλλά και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εφόσον τα διαθέτουν. Σε αντίθετη περίπτωση, έχουν περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 να επισυνάψουν στην αίτηση τα ζητούμενα δικαιολογητικά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας οι θανόντες των οποίων οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, ανέρχονται σε 172.222 και ήδη, έχουν υποβληθεί περίπου 140.000 αιτήσεις, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές περιέχουν και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ήτοι:Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης.

Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλλει μια αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών, οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά τα εν λόγω δικαιολογητικά που ζητούνται με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου www.gov.gr .

Βέβαια, υπάρχουν προβλήματα κυρίως σε περιπτώσεις που υπάρχουν ανήλικοι κληρονόμοι και οι ενήλικοι έχουν για παράδειγμα προχωρήσει σε αποποίηση της κληρονομίας

Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο e-ΕΦΚΑ, ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός.

Όσοι δεν έχουν ακόμη υποβάλλει αίτηση, πρέπει να σπεύσουν, στον δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) ή στην ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου (https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia) και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά για την επιστροφή των ποσών που δικαιούνται ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.

Τα ποσά που θα επιστραφούν κινούνται μεταξύ 242 έως 6.266 ευρώ, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση να έχει δηλώσει πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι πληρωμές να ξεκινήσουν εντός του Δεκεμβρίου.

Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή ολόκληρο το 11μηνο που μεσολαβεί από 11.06.2015 έως και 12.05.2016 και απεβίωσε μετά τις 12 Μαΐου του 2016, τότε οι νόμιμοι κληρονόμοι του δικαιούνται ολόκληρο το ποσό των αναδρομικών του. Αν ο δικαιούχος συνταξιούχος απεβίωσε εντός του διαστήματος Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 οι κληρονόμοι του θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στους μήνες που εκείνος ήταν εν ζωή.

Ο κάθε κληρονόμος παίρνει το μερίδιο που αναλογεί στο κληρονομικό του δικαίωμα, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Λήξη και για τις αιτήσεις μακροχρόνια ανέργων

Εν τω μεταξύ, αύριο Πέμπτη λήγει και η προθεσμία υποβολής IBAN για τους δικαιούχους της ενίσχυσης των 400 ευρώ, μακροχρόνια άνεργους. Μέχρι χθες, το 63% των δικαιούχων είχαν υποβάλλει αίτηση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 82.000 από τους συνολικά 130.000 δικαιούχους. Σύμφωνα δε, με τον διοικητή του Οργανισμού Σπύρο Πρωτοψάλτη, ήδη, έχουν πληρωθεί τα 400 ευρώ σε 77.500 (95%) από τους 82.000 δικαιούχους με ΙΒΑΝ.

Μέχρι αύριο Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59, οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι μέσω gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή ΟΑΕΔ στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous.

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από 1 Μαρτίου έως και 25 Νοέμβριου 2020, παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 25 Νοεμβρίου και δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ. Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

κοινοποίησε το ...
Anthropini koinonia hellas
Transport Company
iasis
);
Translate »