ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ: Τα περισσότερα έργα «αντιστάθμισης» άνθρακα είναι απάτες, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Estimated read time 1 min read

Μια κοινή έρευνα του The Guardian και της μη κερδοσκοπικής ομάδας επιτήρησης του κλίματος Corporate Accountability διαπίστωσε ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των περιβαλλοντικών έργων που υποτίθεται ότι αποσκοπούν στην αντιστάθμιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) μέσω της εθελοντικής αγοράς άνθρακα (VCM) είναι απάτες.

Από τα 50 κορυφαία έργα αντιστάθμισης εκπομπών που αξιολογήθηκαν, 39 από αυτά, ή το 78%, κατέληξαν να πρέπει να κατηγοριοποιηθούν ως «πιθανά σκουπίδια ή άχρηστα» λόγω των ερευνητών που εντόπισαν μία ή περισσότερες «θεμελιώδεις ελλείψεις» στη δομή και τις λειτουργίες τους.

Κατά γενικό κανόνα, τα «πράσινα» κλιματικά έργα που ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν είναι αυτό που φαίνονται, αποκάλυψε η έρευνα. Στην καλύτερη περίπτωση, τα έργα υπερβάλλουν σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη τους για το κλίμα, ενώ υποτιμούν τη δυνητική ζημιά που προκαλείται από αυτό που κάνουν. Στη χειρότερη περίπτωση, οι ηγέτες τους παίρνουν όλα αυτά τα επενδυτικά μετρητά και τα ξοδεύουν σε παιχνίδια και ευχαρίστηση.

Τα δεδομένα για τη μελέτη συλλέχθηκαν από την Allied Offsets, τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη βάση δεδομένων εμπορίας εκπομπών στον κόσμο. Η Allied Offsets συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με έργα που διαπραγματεύονται εντός του οικοσυστήματος VCM από την έναρξή τους, παράγοντας δεδομένα που δείχνουν πόσο αποτελεσματικές ή όχι είναι πραγματικά οι προσπάθειές τους.

Εκτός από τα 39 ή 78 τοις εκατό έργα που κατηγοριοποιήθηκαν ως «πιθανά σκουπίδια ή άχρηστα», άλλα οκτώ, ή 16 τοις εκατό, βρέθηκαν να είναι «προβληματικά» με τουλάχιστον μία θεμελιώδη αποτυχία, πράγμα που πιθανώς σημαίνει ότι είναι επίσης σκουπίδια.

Αυτό αφήνει μόνο τρία από τα 50 έργα για το κλίμα που σχετίζονται με τις εκπομπές που ίσως περάσουν τη δοκιμασία ότι είναι νόμιμες λειτουργίες. Με απλά λόγια, ολόκληρη η αγορά αντιστάθμισης άνθρακα είναι βασικά μια απάτη με πολύ λίγες, αν υπάρχουν, εξαιρέσεις.

(Σχετικά: Τον Μάρτιο, ο μεγαλύτερος πωλητής των λεγόμενων «πιστώσεων» άνθρακα στον κόσμο εκτέθηκε ως επιχείρηση απάτης – ολόκληρη η πράσινη βιομηχανία είναι απάτη.)

1,16 δισεκατομμύρια δολάρια σε πιστώσεις άνθρακα που έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης συνδέονται με έργα που ταξινομούνται ως «πιθανά σκουπίδια ή άχρηστα»

Από αυτά τα τρία έργα που δεν χαρακτηρίστηκαν αμέσως ως «προβληματικά» ή «πιθανά σκουπίδια ή άχρηστα», ούτε ένα δεν μπόρεσε να αξιολογηθεί ή να ταξινομηθεί σωστά λόγω έλλειψης διαθέσιμων δημόσιων πληροφοριών. Αυτό σημαίνει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, το 100%, ή το σύνολο, των κορυφαίων λειτουργιών αντιστάθμισης άνθρακα που λειτουργούν σήμερα είναι πιθανώς ανόητες.

Όχι μόνο αυτό, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των πιστώσεων άνθρακα που έχουν διαπραγματευτεί μέχρι στιγμής, αξίας περίπου 1,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνδέονται με έργα που ταξινομούνται ως «πιθανά σκουπίδια ή άχρηστα». Αυτό αφήνει σχεδόν μηδενικές εκπομπές άνθρακα αντισταθμιστικά έργα που είναι πραγματικά νόμιμα.

«Τα κριτήρια για την αξιολόγηση του κατά πόσον ένα έργο είναι πιθανό να είναι σκουπίδια βασίστηκαν στο αν υπήρχαν «αδιάσειστα στοιχεία» ή υψηλός κίνδυνος ότι το έργο δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί πρόσθετες περικοπές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», ανέφερε η Annabel Cossins-Smith, γράφοντας για την Power Technology.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρχαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα έργα διαρρέουν περαιτέρω, πρόσθετες εκπομπές ή απλώς μετατοπίζουν τις εκπομπές αλλού. Σε άλλες περιπτώσεις, βρέθηκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα κλιματικά οφέλη ενός έργου ήταν υπερβολικά.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης το γεγονός ότι η αγορά άνθρακα γενικά δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη ή την κλιματική αλλαγή. Αντίθετα, η αγορά άνθρακα βρέθηκε να «επιδεινώνει ενεργά την κλιματική έκτακτη ανάγκη», χωρίς να την καθιστά λιγότερο επικίνδυνη, όπως ισχυρίζονται οι φανατικοί του κλίματος.

«Οι επιπτώσεις αυτής της ανάλυσης είναι τεράστιες, καθώς επισημαίνει συστημικές αποτυχίες της εθελοντικής αγοράς, παρέχοντας πρόσθετες αποδείξεις ότι οι πιστώσεις άνθρακα σκουπίδια διαπερνούν», δήλωσε ο Anuradha Mittal, διευθυντής του think tank Oakland Institute.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε άλλο χρόνο σε ψευδείς λύσεις. Τα ζητήματα είναι εκτεταμένα και διάχυτα, και εκτείνονται πολύ πέρα από συγκεκριμένους επαληθευτές. Το VCM επιδεινώνει ενεργά την κλιματική έκτακτη ανάγκη».

Τα τελευταία νέα σχετικά με την απάτη αντιστάθμισης άνθρακα και άλλες φάρσες υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορούν να βρεθούν στο GreenTyranny.news.

By Ίθαν Χαφ

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ  ΕΛ.ΛΑ.Σ

Εκ της Γραμματείας

Στέργιος Σμυρλής

Οι πηγές για αυτό το άρθρο περιλαμβάνουν:

Power-Technology.com

Newstarget.com

You May Also Like

More From Author