Συμφώνησαν για τους πλειστηριασμούς…

Estimated read time 0 min read

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση μεταξύ κουαρτέτου και ελληνικής κυβέρνησης λίγο πριν τις 2 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για απόλυτη προστασία των κατοικιών αντικειμενικής αξίας μέχρι 170.000€ που θα υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη σε συνδυασμό με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Σε συμφωνία με το κουαρτέτο των δανειστών για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έφτασε αργά το βράδυ η κυβέρνηση.Πρόκειται για προστασία δύο κατηγοριών, η αφορά τους δανειολήπτες με χαμηλό και η άλλη αυτούς με μεσαίο εισόδημα. Εξερχόμενος των διαπραγματεύσεων υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως «κλείσαμε σε όλα, και τα 48 προαπαιτούμενα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας θα απολαμβάνει το 25% των δανειοληπτών, δηλαδή η πρώτη κατηγορία που αφορά σε 100.000 «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Πρόκειται για δανειολήπτες με εισοδήματα από 8.180 έως 20.639 ευρώ ετησίως και για αντικειμενική αξία κατοικίας έως 170.000 ευρώ. Για την πλήρη στήριξη αυτής της κατηγορίας η κυβέρνηση θα δεσμεύσει από τον προϋπολογισμό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή της ελάχιστης δόσης στις περιπτώσεις των πολύ φτωχών και ανέργων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Για τη δεύτερη κατηγορία, θεσπίζονται αυστηρότερα κριτήρια, ώστε να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς «μπαταχτσήδες». Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές το 35% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Για αυτή την ομάδα, η δόση θα καθορίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου η οποία «κλειδώνει» σε συνάρτηση με το εισόδημά του δανειολήπτη το οποίο αναπροσαρμόζεται με βάση τη φορολογική δήλωση και η διαδικασία θα γίνεται με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να υπαχθούν οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ, και έως 35.086 ευρώ δηλωθέν εισόδημα για μια τετραμελή οικογένεια, 13.906 ευρώ για ένα άτομο και 23.659 ευρώ για ένα ζευγάρι. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα διαρκέσει για μία τριετία.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours