Οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων, μία μαγευτική διαδρομή

Estimated read time 1 min read

Ο Oδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο. Το τρένο έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, μέσα από περιοχές με ξεχωριστό ενδιαφέρον περιήγησης.

Με μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας που ξεκινά από το Διακοπτό, ο Οδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις.

Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις.

Η αμαξοστοιχία είναι ειδικά κατασκευασμένη, ώστε η οδόντωση να προσαρμόζεται στα σημεία της γραμμής, όπου αυτό επιβάλλεται, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της διαδρομής.

Δρομολόγια
Αναχωρήσεις από ΔιακοπτόΑναχωρήσεις από Καλάβρυτα
ΑμαξοστοιχίαΏραΑμαξοστοιχίαΏρα
133009:52133111:04
133212:17133313:37
133615:07133716:45

Επιπλέον έκτακτα δρομολόγια του Οδοντωτού πραγματοποιούνται Σάββατο και Κυριακή:

  • Αναχώρηση από Διακοπτό 13:39 – Άφιξη στα Καλάβρυτα 14:50
  • Αναχώρηση από Διακοπτό 16:48 – Άφιξη στα Καλάβρυτα 17:59
  • Αναχώρηση από Καλάβρυτα 15:04 – Άφιξη στο Διακοπτό 16:15
  • Αναχώρηση από Καλάβρυτα 18:41 – Άφιξη στο Διακοπτό 19:49

Εκτός από τα σημεία πώλησης της Hellenic Train, εισιτήρια μπορείτε να εκδόσετε και ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Hellenic Train: tickets.hellenictrain.gr, έως και 10 λεπτά πριν την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας.

  • Υπάρχει  δυνατότητα έκδοσης  ηλεκτρονικών εισιτηρίων μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.
  • Για περισσότερες πληροφορίες,  οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο Γραφείο Ταξιδίων traveloffice@hellenictrain.gr

ΕΙΔΙΚΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΤΡΕΝΑ 

Διακοπτό – Καλάβρυτα (Οδοντωτός)

Άνω Λεχώνια – Μηλιές (Τρένο του Πηλίου)

Κατάκολο -Ολυμπία (Αρχαία Ολυμπία)

2130121010 

(ώρες λειτουργίας 07:00-21:00 καθημερινά, αστική χρέωση)

Η μετακίνηση ατόμων με κινητική αναπηρία είναι δυνατή στον Οδοντωτό. Ειδικά μηχανήματα (ανυψωτήρες αποβάθρας) λειτουργούν στους Σταθμούς του Διακοπτού και των Καλαβρύτων καθώς και ειδικά διαμορφωμένη θέση στο ενδιάμεσο όχημα της αμαξοστοιχίας, επιτρέπουν την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των ατόμων που χρησιμοποιούν αμαξίδιο. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις επιβατών με κινητική αναπηρία μπορείτε να βρείτε στην σχετική ιστοσελίδα της Hellenic Train: Μετακίνηση ατόμων ΑμεΑ 

You May Also Like

More From Author