Τελευταίες πινελιές πριν από την κάλπη

Estimated read time 1 min read

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, οι τέσσερις υποψήφιοι προέβησαν στις καταληκτικές προεκλογικές τους δηλώσεις.

Ο απερχόμενος πρόεδρος (και εκ νέου υποψήφιος) Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επέλεξε να ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ηράκλειο, από όπου κάλεσε τους Νεοδημοκράτες να στείλουν με την ψήφο τους μήνυμα ενότητας.

“Οφείλουμε η Νέα Δημοκρατία τη Δευτέρα ενωμένη και δυνατή να γυρίσει σελίδα και να είναι η αντίρροπη δύναμη που θα κρατήσει την ισορροπία στη Δημοκρατία της Ελλάδας. Και για αυτό ακριβώς πρέπει να πάμε στις κάλπες φιλικά, με το Νεοδημοκρατικό ήθος, με την αγάπη που έχουμε ο ένας για τον άλλον και να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία.”

Παράλληλα, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εστιάζοντας στα θέματα της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής και στα εθνικά θέματα.

“Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει μια πολιτική η οποία εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους και είναι πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδο την οικονομία και τη χώρα. Εμείς είχαμε προτείνει μια πορεία προς την ανάπτυξη και η κυβέρνηση ακολουθεί μια πορεία προς τα ελλείμματα με φόρους, περικοπές και ύφεση”

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, τόνισε «ότι στέλνουν ένα μήνυμα ότι τελειώνουμε από την πρώτη Κυριακή», συμπληρώνοντας ότι «αύριο θα έχουμε πρόεδρο».

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή, αναφέρθηκε στην πρόσφατη πορεία της Ν.Δ. και στις αποφάσεις που πήρε ο ίδιος, ως πρόεδρος:

“Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εις γνώση μου πως πηγαίναμε σε εθνικές εκλογές, πως το κόμμα ήταν σε παράλυση, ήταν οι δυο μήνες του καλοκαιριού που δεν μπορούσαμε να κινηθούμε, εις γνώση μου πως θα πήγαινε με λίστα και δεν υπήρχε το κίνητρο του σταυρού… Πάντα ήμουν στην πρώτη γραμμή, στα δύσκολα θεώρησα και έπρεπε να δεχθώ να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας, διότι το κόμμα δεν έπρεπε να μείνει ακέφαλο και έπρεπε να οδηγηθούμε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς στάσης και αποτελέσματος… Το λέω αυτό ως απάντηση στο ότι ο Μεϊμαράκης δοκιμάστηκε… Και να θυμίσω, εκείνη την ώρα δεν ενδιαφερόταν κανείς άλλος για να κάτσει στην ηλεκτρική καρέκλα του προέδρου της ΝΔ.”

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Αγρίνιο, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας βολές κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη:

“Με εμένα αρχηγό στη Ν.Δ. δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ σε οποιοδήποτε σχήμα. Εγώ θέλω να είμαι καθαρός με τους πολίτες. Δεν θέλω να κάνω συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Μεϊμαράκης ήταν υπέρ της συγκυβερνήσεως και προεκλογικά.”

Σχετικά με το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να είπαμε μια κουβέντα παραπάνω, ωστόσο πάντα ήταν στα όρια της ευπρέπειας».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στον συνυποψήφιό του Απόστολο Τζιτζικώστα είπε: «Είχε καταθέσει την κομματική του ταυτότητα για να κατέβει περιφερειάρχης, την ξαναπήρε για να κατέβει υποψήφιος και πρόσφατα δήλωσε πως εάν δεν εκλεγεί θα επιστρέψει στα καθήκοντά του στην Περιφέρεια, άρα θα ξανακαταθέσει την κομματική του ταυτότητα. Αυτό βέβαια δεν προοιωνίζει διάσπαση, απλά ότι θα επιστρέψει στα καθήκοντά του… Οι άλλοι τρεις θα είμαστε στη Βουλή και θα συνεργαζόμαστε».

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ., Απόστολος Τζιτζικώστας, σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε «να ξαναζωντανέψουμε τη Νέα Δημοκρατία». Όπως σημείωσε…

“Η εκλογή της 22ας Νοεμβρίου δεν είναι υπόθεση ενός προσώπου. Δεν είναι υπόθεση των λίγων, όπως θέλουν και προσπαθούν κάποιοι να την παρουσιάσουν. Η εκλογή της 22ας Νοεμβρίου είναι υπόθεση όλων μας.”

Υποστήριξε ότι μικρή συμμετοχή «σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί μια ελεγχόμενη, φοβική και συρρικνωμένη Νέα Δημοκρατία» και ισχυρίστηκε πως οι εκλογές «δεν αφορούν μόνο τη Ν.Δ., αλλά θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών».

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι υποψήφιοι για την προεδρία είναι τέσσερις: Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Για την εκλογή αρχηγού από την πρώτη Κυριακή απαιτείται, σύμφωνα με το καταστατικό, ένας εκ των υποψηφίων να καταφέρει να συγκεντρώσει το 50+1% των ψήφων. Σε διαφορετική περίπτωση θα πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή 29 Νοεμβρίου μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους υποψηφίων.
•Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στην Αθήνα μετά την επιστροφή του από την Κρήτη το μεσημέρι της Κυριακής.
•Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ψηφίσει στις 10.30 στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Κηφισιάς, οδός Λεβίδου 42.
•Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα ψηφίσει στις 09.00 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Αγίου Βασιλείου.
•Ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 09.30 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους κατά την ημέρα διενέργειας της εκλογής, είτε εγγράφονται την ημέρα διενέργειας της εκλογής, με την καταχώρησή τους στη νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Κόμματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Καταστατικού, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών, που έχουν καταρτισθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στην εκλογή συμμετέχουν και Έλληνες στο γένος απόδημοι – ανεξαρτήτως αν έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια – οι οποίοι κατοικούν στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Κύπρο, εφόσον έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του Κόμματος έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Στην εκλογή συμμετέχουν και όσοι εγγραφούν μέλη την ημέρα διενέργειας των εκλογών εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας υπενθυμίζει σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, τα εξής:
•Ψηφίζεις σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών.
•Μπορείς να δεις όλα τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό στην επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας nd.gr ή να ενημερωθείς από τις κατά τόπους Τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ).
•Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.
•Πριν κάποιος ψηφίσει συμπληρώνει αίτηση επαναβεβαίωσης/ εγγραφής μέλους υπογράφοντας σχετική δήλωση με τα στοιχεία του.
•Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίδειξη επίσημου αποδεικτικού δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία (Αστυνομική Ταυτότητα, Δίπλωμα οδήγησης, Διαβατήριο).
•Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 3 ευρώ.
•Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, ψηφίζεις στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισες την πρώτη φορά, χωρίς κανένα αντίτιμο συμμετοχής.
•Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι είχαν ψηφίσει και στον πρώτο γύρο.
•Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα

ΠΗΓΗ

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours