«Πράσινο φως» για τα 10 + 2 δισ. – Πιέσεις για τα νέα προαπαιτούμενα

Estimated read time 1 min read

«Πράσινο φως» για τα 10 + 2 δισ. – Πιέσεις για τα νέα προαπαιτούμενα

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, σήμερα, αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), ενώ το Eurogroup ανακοίνωσε πως έχουν ικανοποιηθεί οι όροι για να έχουν οι ελληνικές τράπεζες πρόσβαση στο απόθεμα των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Πλέον η προσοχή στρέφεται στην υλοποίηση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε αφενός να αποδεσμευθεί μια ακόμη υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως να προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν στις αρχές του 2016 η πρώτη αξιολόγηση, στην οποία περνούν, εκτός απροόπτου, δύσκολα μέτωπα όπως το ασφαλιστικό και τα νέα φορολογικά μέτρα. Πάντως η αξιολόγηση αναμένεται να συνδεθεί με τη διαπραγμάτευση για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να ξεδιπλωθεί στις αρχές του 2016.

Χθες το Eurogroup κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για να ολοκληρωθεί το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται η επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, ενώ στην ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης αναμένεται να κυριαρχήσει η στρατηγική διαχείρισης των κόκκινων δανείων, μεταξύ άλλων και το ζήτημα πώλησης τους σε funds. Ανακοινώνοντας χθες την αποδέσμευση των 2 δισ. ευρώ και το ότι τα 10 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα και θα δίνονται κατά περίπτωση ανάλογα με τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε πως η ανακεφαλαιοποίηση έγινε όπως συμφωνήθηκε, τονίζοντας όμως το πόσο σημαντική είναι για τη διαδικασία η εφαρμογή των συμφωνηθέντων για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Πράσινο φως» για τα 10 + 2 δισ. – Πιέσεις για τα νέα προαπαιτούμενα

Όπως είπε, τις επόμενες μέρες θα προσδιοριστεί και θα οριστικοποιηθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων ώστε αυτό να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου, χρονοδιάγραμμα πάντως που σημαίνει ότι και η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης οδεύει προς καθυστέρηση. Όπως φαίνεται εκτός του ασφαλιστικού και μέτρα, όπως η φορολόγηση των αγροτών, η φορολόγηση των ενοικίων και η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα θα ενταχθούν στην πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, το κακό είναι ότι έχουμε μια καθυστέρηση, το καλό είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση εξελίχθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο, ενώ τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρωθεί η δεύτερη δέσμη έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Όπως είπε αυτό είναι βασικό για να ξεκινήσει η αξιολόγηση, που απαιτεί χρόνο και θα χρειαστεί να φτάσουμε στις αρχές του 2016, οπότε αναμένεται να ξεκινήσει και η συζήτηση για το χρέος, επαναλαμβάνοντας ότι το ασφαλιστικό ανήκει στην πρώτη αξιολόγηση.

Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων είναι:

  1. Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και τα υπολειπόμενα «μέτωπα» στο πεδίο της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και, μεταξύ άλλων, τι μέλλει γεννέσθαι με την πώληση τους σε funds.

  2. Το ενεργειακό πακέτο με το ζήτημα του μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ να παραμένει ανοικτό.

  3. Οι αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημόσίου, που πρέπει να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016.

  4. Παρεμβάσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο για το χρηματοπιστωτικό τομέα.

  5. Το. νέο νόμο για το πλαίσιο λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

  6. Εφαρμογή μέτρων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με μεταρρυθμίσεις αγοράς προϊόντων.

  7. Νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

  8. Υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, ο γενικός διευθυντής του Μηχανισμού, Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως η απόφαση για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ αντανακλά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα, καθώς προχώρησε στην υλοποίηση εκτεταμένου καταλόγου βασικών μεταρρυθμίσεων. Όπως διευκρίνισε αυτές περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις – κλειδιά του χρηματοπιστωτικού τομέα που είναι σημαντικές για την υποστήριξη της ανακεφαλαιοποίησης. «Αν η δέσμευση στην εφαρμογή του προγράμματος παραμείνει ισχυρή, είμαι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ελληνικού λαού θα επιτρέψουν να γίνει ορατή η πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας υγιούς ανάκαμψης», κατέληξε.

Σύμφωνα με τον ESM, τα 2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν κατά πρώτο λόγο για την εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και συγχρηματοδοτούμενων έργων που χρηματοδοτούνται από διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα 2 δισ. ευρώ είναι η δεύτερη δόση από τα 16 δισ. που είχαν εγκριθεί τον Αύγουστο του 2015. Τα 13 δισ. είχαν εκταμιευθεί στις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμο προς την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ομάδας των προαπαιτούμενων.

Το ανακοινωθέν
Στο ανακοινωθέν το Eurogroup καλωσόρισε την ολοκλήρωση της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων καθώς και τη σημαντική πρόοδο στο τραπεζικό «μέτωπο», τονίζοντας πως η συνεισφορά των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Eurogroup στις 14 Αυγούστου. Οι όροι έχουν εκπληρωθεί για να στηρίξουν τη μεταφορά πόρων από τα 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα, και η επίσημη απόφαση θα ληφθεί από τον ESM μετά από τις αντίστοιχες αποφάσεις για τις κρατικές ενισχύσεις για κάθε περίπτωση χωριστά.

Συνολικά, η ανακεφαλαιοποίηση είναι σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της υγείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προστατεύοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Ωστόσο αυτό απαιτεί περαιτέρω αποφασιστικές προσπάθειες από τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων αδυναμιών, ιδίως αυτών που απορρέουν από το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, καλωσορίζει την ελληνική πρόθεση για:

  1. Σταθερή εφαρμογή της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε συμφωνία με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε.

  2. Την επιβεβαίωση ότι η αποτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, στο πλαίσιο του νόμου για τους πλειστηριασμούς, θα γίνει από ανεξάρτητους εκτιμητές υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να οριστικοποιήσουν τη δεύτερη ομάδα προαπαιτούμενων ως τα μέσα Δεκέμβρη και να λάβουν όλες τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να ξεπεραστούν οι στενωποί σε έργα κλειδιά (για το μετρό, το περιβάλλον και τους αυτοκινητόδρομους) που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και την ΕΤΕπ.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours