Εγκαινιάζεται το νέο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαϊας

Estimated read time 1 min read

Μια σημαντική ημέρα είναι η σημερινή για τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, καθώς πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του νέου σχολικού συγκροτήματος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας (οδός Ραστή & Ασημακοπούλου), στις 6.30 το απόγευμα, σε τελετή στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.
Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου ανοίγουν μια νέα σελίδα στην μακρά ιστορία του σχολείου, το οποίο διανύει 167 χρόνια λειτουργίας, καθώς είναι από τα πρώτα που λειτούργησαν σε όλη την περιοχή.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος και είναι από τα πλέον σύγχρονα στον χώρο της Εκπαίδευσης.
Το νέο σχολικό συγκρότημα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας έχει σχεδιαστεί βιοκλιματικά και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στη Δυτική Ελλάδα. Είναι περίπου 3.000 τ.μ. και καλύπτει τις ανάγκες για 350 μαθητές.
Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός αναμένεται να εξοινομομήσει σημαντικό μέρος από το κόστος λειτουργίας του, το οποίο με τις συμβατικές μεθόδους θέρμανσης-ψύξης θα ήταν δυσβάσταχτο για τον Δήμο.
Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ηλιακή ακτινοβολία και τον φυσικό αέρα για να επιτύχει την επιθυμητή θερμική άνεση στους χώρους του σχολείου, με τη μέγιστη δυνατή οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας.
Ετσι η διάταξη των χώρων και τα ανοίγματα τοποθετούνται κατάλληλα, ώστε να υπάρχει έλεγχος στον φωτισμό και θέρμανση των αιθουσών.
Χρησιμοποιήθηκαν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, αποδοτικά ενεργειακά και έγινε για πρώτη φορά εξειδικευμένη μελέτη φύτευσης. Η συστοιχία των φωτοβολταϊκών δίνει την ενεργειακή αυτονομία για όλο το σχολικό συγκρότημα.
Σχεδιάστηκε λιτά αρχιτεκτονικά και υλοποιήθηκε χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δήμου.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours