Η στήριξη του Kerry στην χώρα είναι πρωτοφανής

Estimated read time 1 min read

Η ατζέντα του τετ α τετ Τσίπρα- Kerry είχε γερές δόσεις από όλα τα ζέοντα (για Ελλάδα και ΗΠΑ) θέματα: Χρέος, Προσφυγικό, Ενέργεια, Επενδύσεις, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό.

Κυβερνητικές πηγές, εμφανίζονται έμπλεες ικανοποίησης από την επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στη χώρα και μιλούν για “πρωτοφανή στήριξη αμερικανικού αξιωματούχου -ευρισκόμενου σε τόσο υψηλό πόστο- στη χώρα”.

Στον μαξιμινό απολογισμό, η επίσκεψη του κ. Kerry στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικά βαρύνουσας σημασίας καθώς, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο αμερικανός αξιωματούχος, παρέσχε στήριξη στην χώρα για όλα τα ζητήματα που του έθεσε επί τάπητος, ο Αλέξης Τσίπρας.

Εκτενής ήταν η μεταξύ τους συζήτηση σε ό,τι αφορά τη συναντίληψη για την ανάγκη να αποκτήσει πλέον η Ευρώπη αναπτυξιακή πολιτική.

Ο αμερικανός αξιωματούχος μάλιστα, φέρεται να δήλωσε στον πρωθυπουργό, ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η πολιτική της λιτότητας που ακολούθησε η Ε.Ε έχει αποδεδειγμένα πλέον φανεί πως δεν αποδίδει και για τούτο έχει αποφασίσει να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής ατζέντας για την γηραιά ήπειρο.

Τα μεγαλύτερα κέρδη προσπόρισε πάντως η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ό,τι αφορά την ρύθμιση του χρέους που επιδιώκει η Κυβέρνηση καθώς και στο Προσφυγικό, για το οποίο, οι ΗΠΑ, δια του κ. Kerry, αναγνώρισαν ότι η χώρα αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της σε συνθήκες εξαιρετικά δυσχερείς για την ίδια.

Στο ενεργειακό πεδίο, η συμφωνία των δύο για τις αμερικανικές επιδιώξεις ήταν φανερή και από τις δημόσιες δηλώσεις άλλωστε του αμερικανού ΥΠΕΞ.

Εξόχως υποστηρικτικός εμφανίστηκε εξάλλου ο κ. Kerry , στις διεθνείς πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο Αλέξης Τσίπρας, επισκεπτόμενος την Τουρκία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, καθώς και την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα.

Στα του Κυπριακού , αμφότεροι δήλωσαν την (πάγια θέση) να επιδιωχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Α. Τσίπρας , έθεσε στον αμερικανό ΥΠΕΞ το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων ( δεδομένης της στήριξης που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για τη ρίψη του ρωσικού αεροσκάφους)

“Δεν γίνεται να μιλάμε μόνο για ειρήνη στη Μεσόγειο. Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε και για ειρήνη στο Αιγαίο” είπε, κατά τις μαξιμινές πηγές, ο πρωθυπουργός στο J. Kerry.

Κατά τα λοιπά, εναργής και ενεργής ήταν η πρόθεση του αμερικανού ΥΠΕΞ να βοηθήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας , δεσμευόμενος στον πρωθυπουργό, ότι οι ΗΠΑ θα συνδράμουν στην τόνωση της αμερικανικής επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Της Νίκης Ζορμπά

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours