Δεν θα αποτελέσει το περιουσιολόγιο βάση για τη φορολογία

Estimated read time 1 min read

Το περιουσιολόγιο δεν πρόκειται να συνδεθεί με τη φορολογία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε πως στο ΥΠΟΙΚ εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνδεθούν τα τέλη κυκλοφορίας με την κατανάλωση βενζίνης. Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα τέλη κυκλοφορίας να τεθούν ανά μήνα. “Σκεφτόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει αναλογικό τέλος κυκλοφορίας”, είπε συγκεκριμένα.

“Καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν πληροφορίες για συμπόρευση της κυβέρνησης με δήθεν γερμανικά σχέδια που θέλουν να επιβληθεί φόρος περιουσίας”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ. “Δεν θα συνδυάσουμε το περιουσιολόγιο με τη φορολόγηση της περιουσίας, ούτε θα αποτελέσει βάση για τη φορολογία”.

Συνεχίζοντας ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι “δεν θα βγαίνουν οι εφοριακοί στον δρόμο για να μπαίνουν στο σπίτι και να αρπάζουν τα κοσμήματα και την περιουσία. Ο νομοταγής πολίτης δεν έχει να φοβάται τίποτα, να φοβούνται όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό. Ο απλός πολίτης δεν έχει να φοβάται τίποτα”.

Θα ασχοληθούμε με τα μεγάλα “ψάρια”

“Όταν ανοίγουμε τη λίστα Λαγκάρντ και διαπιστώνουμε ότι ένας πολίτης δήλωνε εισόδημα αλλά είχε καταθέσεις υψηλές ή ακίνητα, θα κατασκηνώσουμε στην επαγγελματική του στέγη. Θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή”.

“Άμεσα θα προχωρήσουμε σε εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων. Σχεδιάζουμε νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. “Δεν θα ασχοληθούμε με μικροποσά, 10 -15 – 20.000 ευρώ όταν έχουμε τις λίστες με τα εκατομμύρια”, υπογράμμισε ο κύριος Αλεξιάδης, “αλλά με όσους έχουν λεφτά στο εξωτερικό και δεν φορολογήθηκαν για αυτά, τους φοροφυγάδες, εκείνους που συμμετείχαν στο πάρτι και δεν πλήρωναν τόσο καιρό”. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, το ακριβές όριο δεν έχει ακόμη καθορισθεί.

“Πώς το διασφαλίζουμε;”

“Υπάρχουν προτάσεις, αλλά έχουμε Βουλή και κυβέρνηση που αποφασίζουν”, απάντησε ο κ. Αλεξιάδης όσον αφορά τα δημοσιεύματα για το περιουσιολόγιο. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπενθύμισε το σενάριο με την υπερφορολόγηση των ενοικίων. “Βγήκε διάταξη και λύθηκε το πρόβλημα. Το περιουσιολόγιο για ελεγκτικές διαδικασίες και διασταυρώσεις. Όταν ξεκινάει ο έλεγχος ο ελεγκτής θα έχει πλήρη εικόνα μέσω του περιουσιολογίου. Θέλουμε από το 2017 η σύγκριση εισοδημάτων – περιουσίας να γίνεται αυτόματα. Στο περιουσιολόγιο θα καταγραφούν, ακίνητα, καταθέσεις εξωτερικού, αμοιβαία ομόλογα.

Είμαστε αναγκασμένοι να επιβάλουμε δύσκολους φόρους. Γι’ αυτό δεν πρόκειται να αφήσουμε ανθρώπους της εξουσίας χωρίς να φορολογηθούν. Δεν έχουμε δεχτεί παρέμβαση στο έργο μας. Το περιουσιολόγιο θα γίνει μέσα στο 2016, συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

“Όλα αυτά τα δημοσιεύματα θέλουν να αποδομήσουν την κυβέρνηση. Δεν ενδιαφερόμαστε για το βάζο της γιαγιάς ή τους πίνακες ζωγραφικής. Θα διαφυλάξουμε τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων πολιτών. Ο ελεγκτής θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν υπάρχει περίπτωση να διαρρεύσει κάτι. Ακίνητα, αυτοκίνητα, καταθέσεις Ελλάδα και εξωτερικό, ό,τι συνιστά περιουσία θα ενταχθούν στο περιουσιολόγιο”.

Μετά τις φορολογικές δηλώσεις, θα αναρτηθεί στο Taxis μια φόρμα με τα περιουσιακά στοιχεία, στα οποία θα θα υπάρχουν όσα έχει ήδη κάποιος και ο πολίτης θα μπορεί να τα συμπληρώνει. Να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν θα έχει να συμπληρώσει κάτι παραπάνω. Έχουμε 1.300.000 ΑΦΜ που βρίσκονται σε ελεγκτική στόχευση.

Θα ελεγχθεί αυτός που σήκωσε καταθέσεις;

Δεν θα ασχοληθούμε με ψιλολόγια. Μόνο με τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Έρχεται νομοσχέδιο για εθελοντική δήλωση καταθέσεων. Μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία του περιουσιολογίου. Μέχρι τότε θα έχουν καιρό να τα δηλώσουν και να τα νομιμοποιήσουν.

Όποιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει φορολογικές δηλώσεις, έχει τη δυνατότητα να τα δηλώσει και να τα νομιμοποιήσει, τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Τι σχεδιάζετε για τον ΕΝΦΙΑ;

Ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει πιο δίκαιος και αναλογικός. Είχε πολλές αδικίες και αυτό πρέπει να διορθωθεί, με στόχο την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ. Θα εφαρμοσθεί δε στη βάση των νέω αντικειμενικών, ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

Δικαιότερα τέλη κυκλοφορίας

“Θα πρέπει να βρούμε ένα πιο δίκαιο σύστημα. Σκεφτόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει αναλογικό τέλος κυκλοφορίας, δηλαδή να συνδεθεί με την κατανάλωση βενζίνης. Τα εξετάζουμε όλα, ακόμη και τέλη κυκλοφορίας ανά μήνα”, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours