ΡΑΠ: Αναποτελεσματικά και κοινωνικα άδικα τα νέα δημοτικά τέλη

Estimated read time 1 min read
Αναποτελεσματικά και κοινωνικα άδικα χαρακτηρίζει τα νέα δημοτικά τέλη, η παράταξη ΡΑΠ – “Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη”, επικρίνοντας την δημοτική αρχή για πειραματισμούς και αθέτιση της περσινής δέσμευσής της για τον καθορισμό ζωνών για διαφοροποιημένα τέλη μέσα στην ίδια δημοτική ενότητα.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
“Με τη χτεσινή της απόφαση, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβούλιου, δηλαδή μόνη η «Λαϊκή Συσπείρωση», προχώρησε σε νέους αναποτελεσματικούς και κοινωνικά άδικους πειραματισμούς σε σχέση με τα δημοτικά τέλη αθετώντας την περσινή δέσμευσή της αλλά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον καθορισμό ζωνών για διαφοροποιημένα τέλη μέσα στην ίδια δημοτική ενότητα.
Η Πάτρα δεν είναι ενιαία και κυρίως δεν είναι αταξική! Υπάρχει κοινωνική διαστρωμάτωση κι αυτό ισχύει σε όλη την επικράτεια του δήμου από τα Καμίνια και τα Ζαρουχλέικα μέχρι τη δημοτική κοινότητα Ρίου που πέρσι γεύτηκε την υπερβολική αύξηση των δημοτικών τελών ως «εκπρόσωπος της πλουτοκρατίας» χωρίς να λαμβάνεται υπ΄όψιν η διαφορετική φοροδοτική ικανότητα των ευπόρων και των οικονομικά αδύναμων μέσα στην ίδια δημοτική ενότητα.
Είναι δε, τραγικό ως αντιστάθμισμα στον μη καθορισμό ζωνών, να παρουσιάζεται, προσχηματικά, το μέτρο της μείωσης των τελών σε γκαράζ και υπόγεια. Αυτό δεν είναι ελάφρυνση της λαϊκής οικογένειας που ούτε γκαράζ ούτε υπόγεια διαθέτει.
Αναδείχτηκε το σημαντικό θέμα της καταγραφής του ΤΑΠ με πραγματικά στοιχεία, τα οποία η Δημοτική Αρχή του κ. Πελετίδη όφειλε μετά από 1,5 χρόνο στη διοίκηση του δήμου να έχει διασταυρώσει με την πολεοδομία (υπηρεσία που ανήκει στην αρμοδιότητά της). Με τα ελλειπή στοιχεία που παρουσίασε, αποφεύγοντας το θέμα που αφορά κυρίως σε μεγάλες ιδιοκτησίες και μεγάλους οργανισμούς, χάνονται τεράστιοι πόροι και έτσι δεν δίνεται η δυνατότητα για γενναία μείωση των δημοτικών τελών και γενικότερα για πολιτικές του δήμου υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας.
Οι κορώνες για κατάργηση των ανταποδοτικών τελών δεν μπορούν να καλύψουν την παρουσίαση μιας εισήγησης «στο πόδι», χωρίς επεξεργασία, με σημαντικές ελλείψεις, λανθασμένους πίνακες και ξεχασμένες αποφάσεις της προηγούμενης χρονιάς (ΤΑΠ, καθορισμοί ζωνών, τέλη κοινόχρηστων χώρων, διαφημίσεις κλπ.) που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικά μέτρα για κοινωνικά δικαιότερη κατανομή.
Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίσαμε ως ΡΑΠ τη συγκεκριμένη εισήγηση. Από τη χτεσινή συζήτηση στο Δ.Σ., βέβαια, προέκυψε ότι όπου η δημοτική αρχή άκουσε ή δέχτηκε προτάσεις της αντιπολίτευσης, το αποτέλεσμα ήταν σημαντικά καλύτερο με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συζήτηση για τα τέλη κοινόχρηστων χώρων και διαφημίσεων, συζήτηση η οποία ουσιαστικά άλλαξε την εισήγηση και ψηφίστηκε ομόφωνα.
Αντίθετα, η επιμονή της δημοτικής αρχής στην εισήγηση για τα δημοτικά τέλη οδήγησε σε μια απόφαση που δεν υπερψηφίστηκε από καμία παράταξη της αντιπολίτευσης.
Τέλος, χαιρόμαστε που έστω και με ένα χρόνο καθυστέρησης η δημοτική αρχή αποδέχτηκε τις προτάσεις της ΡΑΠ για τη μείωση-απαλλαγή των δημοτικών τελών στους ανέργους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, συγκεκριμενοποιώντας τις ασαφείς διατυπώσεις της εισήγησης.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours