Πρωταθλήτρια στα «κόκκινα» δάνεια η Πελοπόννησος

Estimated read time 0 min read

Πρωταθλήτρια στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η Πελοπόννησος με ποσοστό 46%. Ακολουθούν οι περιφέρειες Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας, περιοχές που θεωρητικά βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση λόγω τουρισμού, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Αν και οξύμωρο, το παραπάνω σχήμα εξηγείται, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής». Οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες όπως, στρατηγικοί κακοπληρωτές, χαλαρά κριτήρια με τα οποία οι τράπεζες χορηγούσαν τα δάνεια, αλλά και στο γεγονός ότι οι πιο πλούσιες περιοχές μπορεί να υπερτίμησαν τις δυνατότητές τους και διαμόρφωσαν ένα επίπεδο ζωής που δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στην Πελοπόννησο τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν πολλά δάνεια σε σεισμόπληκτους, τα οποία βρέθηκαν από νωρίς σε καθεστώς οριακής καθυστέρησης. Όσο για τη Θεσσαλία, το μεγάλο ποσοστό των “κόκκινων” δανείων αφορά αγρότες και νοικοκυριά.

Ειδικότερα τα ποσοστά των κόκκινων ανά περιοχή έχουν ως εξής: Πελοπόννησος 46%, Κρήτη 45%, Αν. Μακεδονία 45%, Δωδεκάνησα 44%, Ιόνια νησιά 43%, Στερεά Ελλάδα 43%, Θεσσαλία 42%, Δυτ. Μακεδονία 34%, Ήπειρος 33% και Βόρειο Αιγαίο 32%.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours