“Οι υπηρεσίες του Δήμου μας, κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα πέραν του συνηθισμένου πλήθος εργασιών”

Estimated read time 1 min read

Με εισηγητές τους Αντιδημάρχους: Αρχιτεκτονικού Έργου, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού Χρήστο Κορδά και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Έργων Υποδομής Παύλο Στάμο, συζητήθηκε και πέρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, το θέμα: «Έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Πατρέων, έτους 2016».

Η εισήγηση έχει ως εξής:

«Το μέγεθος της δαπάνης των έργων του Τεχνικού Προγράμματος του 2016, καθορίζεται από την οικονομική και κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζει να κινείται στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες των προηγουμένων, της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αφού τα διατιθέμενα για έργα κονδύλια παραμένουν στα ίδια, τραγικά χαμηλά, επίπεδα.
Συγκεκριμένα τα κονδύλια ΣΑΤΑ και ΣΑΤΑ Σχολείων είναι της τάξεως των 2,5 εκ ευρώ, ποσό ασήμαντο για να ικανοποιηθούν οι συσσωρευμένες ανάγκες για τα 220 σχολικά συγκροτήματα, τα γεμάτα με λακκούβες οδοστρώματα, για απαλλοτριώσεις ελευθέρων χώρων και για διανοίξεις –κατασκευές νέων δρόμων στο υπό διάλυση Σχέδιο Πόλεως, για λήψη μέτρων στο κυκλοφοριακό, για τα Δημοτικά Κτίρια, τις 130 παιδικές χαρές, την Παραλιακή Ζώνη, τους αθλητικούς χώρους, το πράσινο κ.λπ.
Είναι φανερό ότι τα προβλήματα στις υποδομές της Πόλης μας θα αυξάνουν αφού δεν μπορούν να τύχουν ικανοποιητικής απάντησης.
Το λαϊκό κίνημα εντείνοντας και ισχυροποιώντας τη δράση του μπορεί να αποσπάσει από την Κυβέρνηση, την Ε.Ε. ικανούς πόρους όχι για έργα που συμβάλουν στην «Επιχειρηματικότητα» δηλαδή στην κερδοφορία των διαφόρων Ομίλων, αλλά για έργα που καλύπτουν ζωτικές λαϊκές ανάγκες.
Η Δημοτική Αρχή μαζί με τους εργαζόμενους του Δήμου κατέβαλε ισχυρή προσπάθεια για την οργάνωση των Τεχνικών Υπηρεσιών μας, ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του έργου τους.
Έχει ξεχωριστή σημασία ότι καταφέραμε να καλύψουμε τις πιο πιεστικές ανάγκες, αφ’ ενός με τα «λειψά» συνεργεία και μηχανήματα μας και αφετέρου μέσω συμβάσεων με εργολήπτες και προμηθευτές. Πιστεύουμε ότι κάναμε σημαντικά βήματα μπροστά αν και ελπίζουμε πως τα περισσότερα έχουν να γίνουν μπροστά μας.
Έτσι οι υπηρεσίες μας κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα πέραν του συνηθισμένου πλήθος εργασιών.
Αρχίζοντας από τον ηλεκτροφωτισμό, εκτός της καθημερινής συντήρησης του δικτύου, με αποκλειστικά δικά μας μέσα, όχι μόνο βελτιώσαμε την κατάσταση στο φωτισμό του Δήμου (αλλάζοντας 9.000 λαμπτήρες) αλλά προχωρήσαμε στην διακόσμηση της Πόλης με νέες φωτοσειρές LED μήκους 7km για εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης βελτιώσαμε την «ασφάλεια» των δικτύων λόγω των κλοπών των φρεατίων και καπακιών στύλων και καλωδίων σε μήκους 2km περίπου και ηλεκτροφωτίστηκαν 6 πλατείες.
Κυρίως παρεμβήκαμε σε 60 σχολεία στα οποία πέραν της συντήρησης τους για βλάβες, πρώτη φορά έγινε τόσο ενδελεχής έλεγχος για αντιηλεκτροπληξική προστασία, και αναβαθμίστηκε το δίκτυο πολλών εργαστηρίων πληροφορικής. Αλλά δεν περιοριστήκαμε σ’ αυτά. Για πρώτη φορά έγιναν μεγάλης κλίμακας εργασίες στην ΠΛΑΖ των 50 στρεμμάτων η οποία απέκτησε νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση και υπόγειο δίκτυο για όλες τις πιθανές μελλοντικές ανάγκες. Κατασκευάστηκε επίσης νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του νέου Βρεφοκομείου στο Φρούριο. Τέλος μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια υλικών θα έχουν επαρκή αντικεραυνική προστασία μόνο 30 σχολικά συγκροτήματα, έναντι πολλαπλάσιων αναγκών.
Εκεί που είχαμε ακόμα πιο ισχυρή βελτίωση ήταν στην συντήρηση σχολικών κτιρίων και αιθουσών. Χάριν της εργασίας του τμήματος Αυτεπιστασίας και των εργαζομένων στα πεντάμηνα κοινωφελούς εργασίας. βάφτηκε ο πρωτοφανής αριθμός των 750 αιθουσών και γραφείων και πάνω από 250 διάδρομοι, έγιναν εκατοντάδες μικροεπισκευές ή και μεγαλύτερες κυρίως από τους σιδεράδες, υδραυλικούς και πλακάδες. Επίσης τα συνεργεία του Δήμου άλλαξαν κυριολεκτικά την όψη όλης της ΠΛΑΖ για να λειτουργήσουν οι παιδικές κατασκηνώσεις που φιλοξένησαν 600 παιδιά, αναπαλαίωσαν το μεγάλο κτίριο (260m2 ) του νέου Βρεφοκομείου στο Φρούριο, ενώ ολοκληρώνεται η παρέμβασή μας και σε εξωτερικές όψεις σχολείων, σε εργασίες μονώσεων κ.λπ.
Η Δημοτική Αρχή υλοποιώντας την προτεραιότητα συντήρησης των σχολικών κτιρίων πρόσθεσε το 2015 εργασίες 4 εργολαβιών συνολικού ύψους περίπου 650.000 € αφού δεν μπορούν τα περισσότερα να γίνουν από τα συνεργεία μας.
Ακόμα πιο καλά αποτελέσματα έχουμε από τους οδηγούς, χειριστές,τους τεχνικούς των συνεργείων και την μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών και απλών εργαζομένων στην Καθαριότητα. Παρά την υπάρχουσα μείωση των υπαλλήλων της Υπηρεσίας από 412 σε 331 τα έτη 2011 και 2015 αντίστοιχα, όχι μόνο διατηρήθηκε το επίπεδο της καθαριότητας, αλλά παρουσιάστηκε, ίσως και ορισμένη βελτίωση.
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των οδηγών και χειριστών είχαν σημαντική συμβολή στο να εκτελεστούν πλήθος χωματουργικών εργασιών στην ΠΛΑΖ, πολλαπλάσιες στο Νότιο Πάρκο, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στο καθαρισμό ποταμιών, στην διάνοιξη ορεινών δρόμων, ενώ είχαμε μεγάλη συμβολή στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, στην επικάλυψη σκουπιδότοπου στην Ξερόλακκα κλπ.
Ομοίως υπήρξε πρόοδος στις υπηρεσίες πρασίνου όπου βελτιώθηκαν τα πράγματα όσον αφορά τα κλαδέματα, τον καθαρισμό χόρτων και μάλιστα σε χώρους όπως το Έλος, η Πλαζ, η περιοχή Μείλιχος, το Κολυμβητήριο, ο σκουπιδότοπος, δρόμοι και πλατείες.
Μεγάλη καθυστέρηση έχουμε στο κλείσιμο των λακκουβών από το συνεργείο των μόλις 4 εργατών εκεί, στις προμήθειες υλικών ασφαλτομίγματος, αμμοχάλικου και 3Α
Καταβάλουμε σοβαρή προσπάθεια να αυξήσουμε το βαθμό ευθύνης για πιο αποτελεσματική εργασία, ώστε να ξεπεραστούν και οι άδικες προκαταλήψεις μεγάλου μέρους της κοινωνίας για την ποσότητα και ποιότητα εργασίας των εργαζομένων μας.
Όσον αφορά την υλοποίηση έργων του Τεχνικού Προγράμματος 2015 δεν σας κρύβουμε ότι «υποτιμήσαμε» τις χρόνιες οργανωτικές αδυναμίες των Τεχνικών Υπηρεσιών στην παραγωγή μελετών και των έργων. Πολύ συχνά μένουμε έκπληκτοι με το πλήθος των εκκρεμοτήτων που έχουν οι Υπηρεσίες μας σε όλα σχεδόν τα πεδία.
Χαρακτηριστικά όλες (πλην μίας) από τις 135 παιδικές χαρές δεν έχουν πιστοποίηση, τα περισσότερα γήπεδα του Δήμου λειτουργούν χωρίς άδεια, για τα σχολεία το αρχείο σχεδίων είναι λειψό και μερικά δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο, όπως και άλλα ακίνητα του Δήμου . Επίσης πολλά σχολικά κτήρια λόγω κλοπών υλικών είναι χωρίς αντικεραυνικό, αντιπυρικό και αντισεισμικό έλεγχο.
Προχωρήσαμε σε αλλαγές στο στελεχιακό δυναμικό μας, βελτιώθηκε ο καταμερισμός και η οργάνωση του έργου των Τομέων.
Έχουμε όμως πλήθος σοβαρών αδυναμιών παρόλο που ο γενικός κανόνας είναι το επίπεδο γνώσεων και εργασίας των εργαζομένων να κυμαίνεται από εξαιρετικά υψηλό μέχρι καλό.

ΕΡΓΑ

Το ύψος του Τεχνικού Προγράμματος 2016 ανέρχεται σε 28 εκ. € περίπου εκ των οποίων:
11,7 εκ.€ από ΕΣΠΑ
2,05 εκ € από πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης
0,42 εκ. € από Πόρους ΑΠΕ
0,68 εκ. € από ΥΠΠΟ και ΘΗΣΕΑ
1,2 εκ. € από παλιότερο δάνειο και
0,35 εκ. € από χρηματικό υπόλοιπο .
Οι δαπάνες από ΣΑΤΑ ανέρχονται σε 6,45 εκ. € εκ των οποίων για τα νέα έργα προβλέπονται μόλις 2,28 εκ. € και 4,17 εκ. € συνεχιζόμενα. Αφαιρουμένων των 0,900 εκ. € για απαλλοτριώσεις τα νέα καθαυτά έργα είναι μόλις 1,4 εκ. €! Ομοίως για ΣΑΤΑ Σχολείων οι δαπάνες είναι συνολικού ύψους 1,4 εκ. € εκ των οποίων για νέα έργα είναι μόλις 0,67 εκ. €. Προκειμένου να καλύψουμε τα απολύτως απαραίτητα συμπληρώνουμε και σχεδόν εξαντλούμε τις δυνατότητες μας για κονδύλια από Πόρους του Δήμου. Έτσι διατίθενται 3,4 εκ. € εκ των οποίων για νέα έργα 2,13 εκ €.
Όσον αφορά την Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου και το 2016 συνεχίζουμε να έχουμε προτεραιότητα τα σχολεία με έργα 660.000€, τις παιδικές χαρές με 120.000 €, πλατείες με 300.000€,για αθλητικούς χώρους με 150.000 €, για το Αρσάκειο εφόσον χρηματοδοτηθεί από ΕΣΠΑ ή ΠΔΕ, για ζητήματα ασφάλειας των δημοτών για κατεδαφίσεις κτισμάτων με 300.000 €, το εργοστάσιο Τέχνης 200.000 €, το Νότιο Πάρκο 200.000€ κ.λπ.
Στα έργα υποδομής συνολικού ύψους 10,75 εκ. € και όσων αφορά τα νέα δίδεται βάρος στους δρόμους και τα πεζοδρόμια ,ειδικά στην βελτίωση των οδοστρωμάτων ,αλλά και για μελέτες απαραίτητες για μελλοντικά έργα. Στο στάδιο των δημοπρατήσεων και αναθέσεων σήμερα είναι έργα προϋπολογισμού πάνω από 2 εκ. €.
Τέλος στο 2016 στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού για παλιά και νέα έργα διατίθεται το ποσό των 7,04 εκ. €».

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours