Πάνω από 250.000 ευρώ η λεία των ληστών – βασανιστών

Estimated read time 1 min read

Στα 250.000 ευρώ αποτιμάται η λεία της εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ που βασάνιζε τα θύματά της, όταν εισέβαλλε στα σπίτια τους.
Η οργάνωση διέθετε δομή επαγγελματικής οργάνωσης στις ληστείες, μιας και τα κτυπήματα διαχωρίζονταν ανάλογα με το ρίσκο τους.
Η πρώτη ομάδα είχε δώδεκα μέλη και αναλάμβανε ληστείες υψηλού βαθμού δυσκολίας με θύματα κυρίως άτομα μέσης ηλικίας και μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.
Τα μέλη της αποτελούσαν επτά Αλβανοί, που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σκληροί κακοποιοί μιας και η συμπεριφορά τους στα θύματά τους ήταν ιδιαίτερα βάναυση, φθάνοντας μέχρι βαριές σωματικές κακώσεις για να ομολογήσουν που είχαν (αν είχαν…) κρυμμένα χρήματα και τιμαλφή.
Σε αυτή την ομάδα αποδίδεται η ληστεία σε γνωστό γυναικολόγο στον Αγιο Βασίλειο και σε έναν ακόμη επιχειρηματία στην ίδια περιοχή. Επίσης τα μέλη είχαν εισβάλει σε σπίτι ηλικιωμένων στα Σελλά.
Η δεύτερη ομάδα αποτελούνταν από τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Προσέγγιζαν τα σπίτια των θυμάτων από νωρίς κι όταν διαπίστωναν ότι τα θύματα κοιμούνταν, οι δράστες παραβίαζαν τις πόρτες των σπιτιών με αιχμηρά αντικείμενα και στη συνέχεια ακινητοποιούσαν τους ενοίκους, ασκώντας τους σωματική βία.
ΜΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
Εκείνο που τόνιζε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛΑΣ στην «Π» ήταν ότι οι συγκεκριμένες ομάδες είχαν στρατιωτική πειθαρχία και μάλιστα η κάθε μία διέθετε τον δικό της «ομαδάρχη», που ερχόταν σε απευθείας επικοινωνία με τον αρχηγό και υπαρχηγό της οργάνωσης αντίστοιχα.
Τα μέλη της οργάνωσης έπαιρναν ιδιαίτερες προφυλάξεις, για να μην γίνουν αντιληπτά και ειδικότερα για τις συνομιλίες τους χρησιμοποιώντας συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας που άνηκαν σε αλλοδαπούς. Μάλιστα, όταν κάποιο μέλος εντοπιζόταν από τις Αρχές, δινόταν εντολή «αδρανοποίησής» του και μετά από εύλογο χρονικό διάστημα τον προμήθευαν με καινούργια ταξιδιωτικά έγγραφα και με διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας για να επιστρέψει στις ληστείες.
ΕΦΟΔΟΙ
Για τη σύλληψη των επτά μελών, ηλικίας 24 έως 49 ετών, έγιναν ταυτόχρονες έφοδοι από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών και την Ασφάλεια Αιγίου στα σπίτια των επτά Αλβανών σε Αθήνα, Ξυλόκαστρο, Αίγιο και Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας Από την προανάκριση, επιβεβαιώθηκαν 13 ληστείες που είχε διαπράξει η οργάνωση:
>Επτά ληστείες και μια κλοπή στην Αιγιάλεια,
>Δύο ληστείες και μία κλοπή στην Αττική,
>Δύο ληστείες στo Ρίο,
>Μία ληστεία στα Σελλά,
>Μία ληστεία στη Χαλκίδα.
Κατασχέθηκαν επίσης δυο αυτοκίνητα, το χρηματικό ποσό των 35.000 ευρώ και
>Πολλά τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim που χρησιμοποιούσαν οι δράστες.
Ο Α. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Από την πλευρά του ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδος, υποστράτηγος, Αριστείδης Ανδρικόπουλος τόνισε στην «Π»: «Η εξάρθρωση ήταν μια δύσκολη προσπάθεια του προσωπικού της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και του τμήματος Ασφαλείας Αιγίου. Κατάφεραν να φέρουν εις πέρας την υπόθεση με ζήλο και αποφασιστικότητα και αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία και δεν κατορθώνεται χωρίς άοκνη προσπάθεια».

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

You May Also Like

More From Author