Καφεδάκι, ψώνια και μποτιλιάρισμα στην αγορά της Πάτρας

Estimated read time 1 min read

Ρεκόρ επισκεψιμότητας καταγράφηκε στην αγορά της Πάτρας χθες Κυριακή 27 Δεκεμβρίου αν και οι έμποροι εκτιμούν ότι -σε σχέση με τους τζίρους και τις εισπράξεις- η περασμένη Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα (20 Δεκεμβρίου) θα καταγραφεί ως η καλύτερη αυτού του έτους.
Σε συνέχεια της ζωηρής κίνησης κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εβδομάδας, πριν τα Χριστούγεννα, χθες από τις 12.00 το μεσημέρι και μετά χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στο κέντρο συνδυάζοντας κυρίως την ανοικτή αγορά με τη βόλτα και λιγότερο -αυτή την Κυριακή- με τις αγορές. Πάντως και χθες παιχνίδια και δώρα είχαν την τιμητική τους αν και οι καταναλωτές στράφηκαν και στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, αναζητώντας κυρίως ευκαιρίες αγοράς.
«Το τετραήμερο από την Κυριακή 20 του μηνός έως και τις προπαραμονές των Χριστουγέννων πήγε καλά από άποψη τζίρων. Λιγότερο την παραμονή των Χριστουγέννων και περισσότερο χθες, η αγοραστική ζήτηση παρουσίασε μια λογική κάμψη. Αναμένουμε ότι τις επόμενες ημέρες ένα μέρος του καταναλωτικού κοινού θα στραφεί σε άλλες υποχρεώσεις» αναφέρει στην «Π» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Γιώργος Βαγενάς.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέρος του τζίρου απορρόφησε και η λαϊκή αγορά που λειτούργησε χθες στο κέντρο της Πάτρας, εκ μεταφοράς από την προχθεσινή αργία, συμβάλλοντας στην κυκλοφοριακή φόρτιση, στο κέντρο. Ηταν μια ατυχής επιλογή, να «κατέβει» όλη η Πάτρα με ΙΧ στο κέντρο. Με δεδομένο ότι ο Μόλος ήταν κλειστός, ούτε τα ιδιωτικά πάρκινγκ μπορούσαν να καλύψουν τη ζήτηση στάθμευσης. Την οποία επέτεινε η καλοκαιρία, καθώς οι επισκέπτες συνδύασαν αγορές με καφέ. Αλλοι, πάλι, έμειναν μόνο στον καφέ…
Τέλος, από νωρίς χθες το πρωί, στήνονταν και οι μποναμάδες στον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων που θα ανοίξουν για το κοινό απο σήμερα, μέχρι και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως κάθε χρόνο.
ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΕΕ, οι μέρες των γιορτών αντέστρεψαν το κακό κλίμα που υπήρχε καθ όλη τη διάρκεια του Δεκέμβρη όπου παρατηρήθηκε συρρίκνωση του κύκλου εργασιών κατά 8,5% σε σύγκριση με το 2014. Σε σχέση μάλιστα με εποχές προ κρίσης (2009) η πτώση της ζήτησης στα καταστήματα κατά το μήνα Δεκέμβριο έχει ξεπεράσει πλέον (μαζί με τις εκτιμήσεις για το 2015) το 40% κατά μέσο όρο και οδεύει προς το 50% σε κάποιες κατηγορίες όπως ρούχα και παπούτσια.
Αυτός ο Δεκέμβριος, με εξαίρεση την εβδομάδα από την Κυριακή 20 έως και χθες 27 του μηνός, με βάση τα στοιχεία της αγοραστικής κίνησης προ των Χριστουγέννων, θα είναι ένας κακός μήνας για το λιανεμπόριο καθώς η αγορά εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις παρενέργειες των capital controls και από την πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων που πρέπει να διευθετηθούν μέχρι τα τέλη του μήνα (3η δόση ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας 2016, δόσεις ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καταβολή ΦΠΑ για τις μεγάλες επιχειρήσεις).
Ένας από τους παράγοντες που συνέτειναν πάντως ώστε η εβδομάδα που μας πέρασε όμως να χαρακτηριστεί «όαση» μέσα στην κρίση και τους χαμηλούς τζίρους, είναι οι πολύ καλές τιμές που είχαν τα καταστήματα κατά τη διάρκεια της φετινής χριστουγεννιάτικης περιόδου.
ΠΑΝΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

You May Also Like

More From Author