Πατρινοί επιζώντες του “Norman Atlantic”: “Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ τον εφιάλτη”

Estimated read time 1 min read

Μαύρη επέτειος χθες για τους επιζώντες του πλοίου «Νόρμαν Ατλάντικ», που πριν από έναν χρόνο είχε παραδοθεί στις φλόγες ανοικτά της Αδριατικής. Μια τραγωδία που έχει καταγραφεί ως ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυτικά ατυχήματα στην ελληνική ναυτική ιστορία. Ξημέρωμα της Κυριακής 28ης Δεκεμβρίου 2014 και στο πλοίο, που εκτελεί το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα, εκδηλώνεται πυρκαγιά. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους 11 επιβάτες και μέχρι σήμερα να παραμένουν αγνοούμενοι 18…
Ενα χρόνο μετά και, όπως σημειώνουν στην «Π» επιζώντες εκείνης της ημέρας, κανείς δεν τους θυμήθηκε και προσπαθούν μόνοι τους να ορθοποδήσουν. Και όσα χρόνια και εάν περάσουν, οι μνήμες της τραγωδίας δεν θα εκφυλιστούν και ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσουν τις εφιαλτικές ώρες στο φλεγόμενο κατάστρωμα του πλοίου.
«Ούτε καν τα χρήματα για τα εισιτήρια δεν μας έχουν επιστρέψει. Το ελάχιστο, όπως απαιτεί ο νόμος, είναι να μας επιστρέψουν τα εισιτήρια, σημειώνει ο γιατρός Γιώργος Αντωνάκης, που μαζί με την οικογένειά του ταξίδευαν στο συγκεκριμένο πλοίο.
«Δεν έχει γίνει βέβαια λόγος για αποζημίωση. Περιμένουμε να καθαρογραφεί το πόρισμα για το τι έφταιξε εκείνη την ημέρα και θα συζητηθεί η αγωγή μας στην Ιταλία. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ τον εφιάλτη που ζήσαμε. Θα την κουβαλάμε εφ’ όρου ζωής. Κανείς δεν μας έχει προσεγγίσει» συμπληρώνει ο κ. Αντωνάκης. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι σε ορισμένους επαγγελματίες έχουν προσφερθεί αποζημιώσεις, με σκοπό να πάψει κάθε απαίτηση κατά της εταιρείας.
«Προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε. Νιώθουμε δυνατοί γιατί ήμασταν επάνω όλη η οικογένεια. Πάντως, σε σχέση με το τι έφταιξε έχουμε πάρει τις απαντήσεις μας από το μαύρο κουτί. Φέρεται ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός φορτηγών και οι πρίζες του πλοίου για τα ψυγεία δεν επαρκούσαν. Ετσι έθεσαν σε λειτουργία τα μοτέρ των ψυγείων μέσω αναμμένων μηχανών. Επειδή, όμως, υπήρχε κίνδυνος ενεργοποίησης του συστήματος πυρανίχνευσης από τις αναθυμιάσεις των καυσαερίων, το είχαν θέσει εκτός. Ετσι, όταν προκλήθηκε πυρκαγιά στο αμπάρι του πλοίου, δεν υπήρχε αυτόματο σύστημα αντιμετώπισης» τονίζει ο κ. Αντωνάκης στην «Π».
Από την πλευρά του ο δικηγόρος Χάρης Μπουγιούκος σημειώνει ότι «είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Είναι μια περιπέτεια που έχει μείνει στη μνήμη μας. Αυτά δεν ξεχνιούνται». Και συμπληρώνει με νόημα ότι οι απαιτήσεις των επιζώντων «δεν έχουν σβήσει, όλα είναι ενεργά».
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι έχουν γίνει μεμονωμένες κινήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού με ορισμένους από τους επιβάτες. Για τους υπόλοιπους ωστόσο εκκρεμεί η εκδίκαση στα ιταλικά δικαστήρια. Εξίσου μεγάλο το πλήγμα και για τους επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών, πολλοί από τους οποίου βρέθηκαν άνεργοι. Είχαν μάλιστα πληρώσει ασφαλιστικά συμβόλαια, τέλη κυκλοφορίας και άλλες επιβαρύνσεις, όμως τα φορτηγά τους χάθηκαν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Πελοπόννησος

You May Also Like

More From Author