Επενδύσεις made in USA στην Ελλάδα…

Estimated read time 1 min read

Επενδύσεις made in USA στην Ελλάδα θα δούμε μόνο από τα μέσα του 2016 και μετά, και εφόσον η κυβέρνηση έχει προχωρήσει αποφασιστικά στην έναρξη του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος.

Διαφορετικά, το αμερικανικό ενδιαφέρον θα περιοριστεί στα λεγόμενα distress funds, δηλαδή τα ευκαιριακά επενδυτικά κεφάλαια, που ήδη εξατάζουν ευκαιρίες στην αγορα είτε κόκκινων επιχειρηματικών δανείων είτε φθηνών μετοχών στο χρηματιστήριο.

Κάπως έτσι βλέπουν την Ελλάδα ως προς το επενδυτικό κομμάτι οι Αμερικανοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμο Αναστασόπουλο, ο οποίος μετέφερε νωρίτερα την Τρίτη την εκτίμηση συνομιλητών του στις ΗΠΑ στο πλαίσιο πρόσφατου επιχειρηματικού ταξιδιού.

Το μήνυμα είναι πως παρά το αρκετά καλό κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σε πολιτικό επίπεδο, στον επενδυτικό στίβο η εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει αν η κυβέρνηση δεν στείλει το δικό της «σήμα»: Δηλαδή να κάνει ό,τι μπορεί για να κλείσει η αξιολόγηση, να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να άρει εν συνεχεία τα capital controls, και φυσικά να τρέξει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, με προτεραιότητα τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, τη ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, και τη καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.

Σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στις ΗΠΑ με στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου και του Στέιτ Ντιπαρτμεντ, ο κ. Αναστασόπουλος μετέφερε την εικόνα ότι το επιχειρηματικό κεφάλαιο περιμένει να δει την ελληνική κυβέρνηση να ανοίγει το βήμα της, και να κάνει με ταχείς ρυθμούς πράξη όχι μόνο τα όσα έχει δεσμευθεί μέσω του Μνημονίου, αλλά και μέτρα που θα εξουδετερώσουν τις υφεσιακές επιπτώσεις. Από την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, και την βελτίωση των αδειοδοτήσεων μέχρι τη διαφάνεια στους διαγωνισμούς, και φυσικά την επιτάχυνση στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Καμπανάκι κινδύνου

Δεν έκρυψε δε, την ανησυχία του, ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση “δεν ανεβάσει ρυθμούς”, τότε θυγατρικές αμερικανικών πολυθενικών και επιχειρήσεις μέλη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, θα εξετάσουν ακόμη και τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, και η Κύπρος. Αν και απέφυγε να αναφερθεί σε ονόματα, είπε ότι λαμβάνει ανησυχητικά μυνήματα από εκπροσώπους εταιρειών-μελών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που προέρχονται απ’ όλους τους κλάδους, όπως η φαρμακοβιομηχανία.

Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη περίπτωση της Microsoft, που ενώ είχε συμφωνήσει να δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα σύγχρονο περιφερειακό κέντρο υποστήριξης (Data Center) – ανάμεσα στα κίνητρα ήταν και το πολύ καλό ελληνικό επιστημονικό δυναμικό- τελευταία στιγμή η αμερικανική εταιρεία έκρινε ότι το ρίσκο είναι μεγάλο, και αποφάσισε να κάνει την επένδυση στη Ρουμανία. Για την ιστορία, το σχέδιο είχε ανακοινώσει το 2013 στον τέως Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της Microsoft Κεντροανατολικής Ευρώπης Ντον Γκράνθαμ, όταν τον είχε συναντήσει ακριβώς για το σκοπό αυτό στο Μαξίμου

Κορυφαίας σημασίας ενέργεια, τουρισμός

Ανεξάρτητα με το αν το αμερικανικό ενδιαφέρον θα μετουσιωθεί ποτέ σε επενδύσεις, αυτό αφορά την ενέργεια, τα logistics centers κοντά σε μεγάλα λιμάνια (εδώ παίζουν δυνατά οι Κινέζοι), και τον παντός καιρού και ανθεκτικό στις κρίσεις τουρισμό. Ειδικά στην ενέργεια, ο κ. Αναστασόπουλος αποκάλυψε πως τρεις αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα. Το σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά, είχε θιγεί κατά τη πρόσφατη συναντηση Τσίπρα-Κέρι στη Νέα Υόρκη, και βασίζεται στην δημιουργία ενός τερματικού σταθμού αερίου κάπου στη Β. Ελλάδα, που θα παραλαμβάνει σχιστολιθικό αέριο, το οποίο θα εξαγουν στη χώρα μας αμερικανικές εταιρείες, και από εκεί, μέσω του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού (που στην ουσία αποτελεί μια προέκταση του TAP), το καύσιμο θα καταλήγει στη Βουλγαρία και αργότερα σε Ρουμανία, και Σερβία.

Πρόκειται για σχέδιο που ενδιαφέρει σφόδρα τους αμερικανούς, αφού η ολοκλήρωση και λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, και αμέσως μετά του TAP, θα συμβάλουν στην ενεργειακή απεξάρτηση των Βαλκανίων από τη Ρωσία. Δεν αποκλείεται περισσότερα για το φιλόδοξο σχέδιο να ανακοινωθούν κατά την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στην Αθήνα μέσα στον Νοέμβριο.

Ενδιαφέρον επίσης υπάρχει από αμερικανικές εταιρείες για τα ελληνικά πετρέλαια, και για τον επόμενο γύρο παραχώρησεων σε ελληνικές θάλασσες, καθώς και για τη δημιουργία logistics centers στα μεγάλα λιμάνια της χώρας όπου ο ανταγωνισμός με τους Κινέζους (βλέπε Cosco) είναι έντονος.

Συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλάιου

Στην παρούσα πάντως φάση το ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία είναι εντονότερο κυρίως από distress funds τα οποία ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ή και ολόκληρες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Αναστασόπουλου πως αρκετά αμερικανικά χαρτοφυλάκια τα οποία έχουν θέσεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο προτίθενται να επενδύσουν νέα κεφάλαια κατά την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση, μόνο όμως εφόσον τα χρήματα που θα ζητηθούν είναι “διαχειρίσιμα” από τους ιδιώτες. “Θα το θέσω ως εξής. Αν τα ποσά αυτά είναι στα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ, δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από αμερικανικά κεφάλαια για συμμετοψχή στις αυξησεις κεφαλαίου. Αν είναι κοντά στα 10 δισ. ευρώ, τότε νομίζω ότι θα υπάρξει”, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ερχεται τον Νοέμβριο ο Κέρι

Ολα τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει της επικείμενης άφιξης στην Αθήνα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι. «Εκτιμούμε πως η επίσκεψη Κέρι θα είναι πολύ σημαντική όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο», ανέφερε ο Σ. Αναστασόπουλος, τονίζοντας πως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα απευθυνθεί τόσο στους Έλληνες όσο και στους αμερικάνους επιχειρηματίες.

Λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη, το Επιμελητήριο θα διοργανώσει συνεδρίο, με προσκεκλημένους τους επικεφαλής 10 εκ των μεγαλύτερων hedge funds των ΗΠΑ προκειμένου να μιλήσουν για τις επενδυτικές ευκαιρίες που βλέπουν στην Ελλάδα.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours