Δήμαρχος: “Έναρξη Πατρινού Καρναβαλιού με τα τύμπανα της ειρήνης, απέναντι στα τύμπανα του πολέμου”

Estimated read time 1 min read

Με αφορμή την Τελετή Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2016, παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Πατρών.
«Το βράδυ του Σαββάτου, τα τύμπανα της ειρήνης θα ηχήσουν, ενάντια στα τύμπανα του πολέμου» τόνισε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου.
«Οι μέρες που διανύουμε –είπε αρχικά- είναι θερμές από πολλά γεγονότα, όπως αυτό των αντιδράσεων του λαού στο Ασφαλιστικό έκτρωμα που πάει να περάσει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό το πρωί του Σαββάτου θα είμαστε παρόντες στην κινητοποίηση, αμέσως μετά θα μπούμε στο καρναβαλικό πνεύμα και θα παραλάβουμε εδώ στο Δημαρχείο το λάβαρο του Καρναβαλιού και το βράδυ θα είμαστε παρόντες στην τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού.
Συνδυάζουμε τον αγώνα με την αισιοδοξία και τη διασκέδαση και τη σάτιρα με τον αυθορμητισμό και τη δημιουργική φαντασία, γιατί αυτό σημαίνει άνθρωπος και κοινωνική ζωή. Γιατί έτσι δείχνει η νεολαία μας, ότι η ζωή δεν μπορεί να κυλάει μέσα στη φτώχια, την κατάθλιψη και την απομόνωση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκος Χρυσοβιτσάνος επισήμανε:
«Το Πατρινό Καρναβάλι αποτελεί το πιο χαρμόσυνο μήνυμα και αυθεντική νότα αισιοδοξίας που πλημμυρίζει τις αισθήσεις και την ψυχή μας και μας υπόσχεται πενήντα μία μέρες και νύχτες κεφιού και δημιουργίας.
Η ώρα της χαράς της ζωής, της ανατροπής, της ευρηματικότητας, της σάτιρας, της συνεργασίας είναι πολύ κοντά, αφού το Σάββατο 23 Ιανουαρίου η Ημέρα Έναρξης μας καλεί να κατέβουμε όλοι-μικροί και μεγάλοι- στο κέντρο της πόλης, να συμμετάσχουμε και να χαρούμε σε όλο του το μεγαλείο το Πατρινό Καρναβάλι όπως πραγματικά του αρμόζει.

Το χρέος του οργανισμού ανέρχεται στα 1.940.000€

Πριν περάσουμε στην τελετή έναρξης να επισημάνουμε την δύσκολη οικονομική κατάσταση, που βρίσκεται ο οργανισμός. Το χρέος του οργανισμού ανέρχεται στα 1.940.000€. Από αυτά 1.700.000€ οφείλεται στις οφειλές του υπουργείου πολιτισμού, με προγραμματικές συμβάσεις, που έχουν υπογραφτεί τα χρόνια 2004 έως 2011 και δεν έχουν αποδοθεί ποτέ. Το ύψος των προγραμματικών συμβάσεων ανέρχεται στο ποσό των 2.800.000€ και δεν έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ. Αυτά τα χρήματα εμείς ως δημοτική αρχή τα διεκδικούμε από το υπουργείο πολιτισμού. Τα 240.000€ είναι χρέη τα οποία προέρχονται από εργατικές απαιτήσεις εργαζομένων των πρώην καποδιστριακών δήμων, οι οποίες έχουν επιδικαστεί από τον Άρειο Πάγο και οφείλονται στο γεγονός, ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν εφάρμοσαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η δημοτική αρχή έχοντας υπ’ όψιν τις δυσκολίες αυτές και προκειμένου να ανακουφιστεί η κοινωφελής επιχείρηση αλλά και να είναι όσο το δυνατόν συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις κάνει το καρναβάλι με κοινές δράσεις με τον πολιτιστικό οργανισμό.
Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες, το ιδιαίτερο στίγμα του φετινού πατρινού καρναβαλιού είναι η προσπάθεια να εμπλακούν πολιτιστικοί σύλλογοι και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων στις εκδηλώσεις, που αφορούν τις συνοικίες αλλά και το κέντρο της πόλης. Να αναδειχτούν δράσεις που ίδιοι οι σύλλογοι σχεδιάζουν με χορευτικά, τραγούδια, θέατρο παντομίμα. Ήδη η κοινωφελής επιχείρηση είναι σε συζητήσεις και οι ομάδες εργασίας μαζί με την γνωμοδοτική επιτροπή συγκροτούν τα ιδιαίτερα προγράμματα των καρναβαλουπόλεων και των εκδηλώσεων στις συνοικίες.
Στόχος μας είναι το καρναβάλι να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο κόσμο, την περίοδο που μας έρχεται και μέχρι την λήξη του καρναβαλιού, ο λαός της Πάτρας να διασκεδάσει στους δρόμους και στις πλατείες και να είμαστε όσο είναι δυνατόν αρωγοί σε αυτό. Στόχος επίσης είναι να αναδειχτεί η ερασιτεχνική δημιουργία η οποία πραγματικά μπορεί να είναι εντυπωσιακή, ανατρεπτική, με υψηλή αισθητική και αρκετές φορές καυστική απέναντι στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα.
Από το Σάββατο η Πάτρα ορθώνει το ανάστημά της και ενθαρρύνει την ομαδική συμμετοχή συνδέοντας όλες τις ηλικίες στους ρυθμούς του Πατρινού Καρναβαλιού. Προσαρμοσμένη στα στενά οικονομικά περιθώρια των ημερών η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» έχει σχεδιάσει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων σε μια εκδήλωση ουσίας και όχι στείρου εντυπωσιασμού εστιάζοντας στο μήνυμα της ειρήνης. Με τα “Κρουστά της Ειρήνης”, που είναι ο τίτλος του προγράμματος της Τελετής Έναρξης, του οποίου την καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Τουλιάτος, θέτουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ουσία της γιορτής της Πάτρας, σε μια περίοδο που τα τύμπανα του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή μας και όχι μόνο είναι στην ημερήσια διάταξη.
Η Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 9μμ στην πλατεία Γεωργίου Α΄ με τη συμμετοχή 106 μουσικών, χορευτών, τραγουδιστών (καταξιωμένων επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών καλλιτεχνών), όπου θα δώσουν δυναμικό «παρών» στην τελετή έναρξης. Ένα παγκόσμιο σμίξιμο, μια οικουμενική συνάντηση μουσικών από 6 χώρες που θα τονίσουν την ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη ανοίγοντας το Πατρινό Καρναβάλι. Έντονο θα είναι το πατρινό χρώμα, αφού συμμετέχουν πολλοί μουσικοί από την πόλη μας αναδεικνύοντας την τοπική καλλιτεχνική δημιουργία».
Παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Τουλιάτος υπογράμμισε την παρουσία στη σκηνή 106 μουσικών από 6 χώρες. «Μέσω των κρουστών ενώνονται οι κουλτούρες των διαφόρων λαών και με τα κρουστά της ειρήνης στην έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού οι άνθρωποι και οι λαοί ενώνονται. Πρόκειται για την άλλη, την αντίθετη εκδοχή του πολέμου. Τα κρουστά είναι το όργανο που είναι κοινό σε όλους τους πολιτισμούς και τους λαούς και ταυτόχρονα είναι το δεύτερο όργανο μετά την ανθρώπινη φωνή. Η μουσική και η τέχνη ενώνει τους ανθρώπους, ενώ ο πόλεμος τους χωρίζει», είπε χαρακτηριστικά. Και μάλιστα αποκάλυψε ότι στις πρώτες ιδέες για την τελετή έναρξης ήταν να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και η συμμετοχή μουσικών από τις διάφορες εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη, κάτι που ωστόσο δεν κατέστη εφικτό για φέτος.

Από την πλευρά του το μέλος της Γνωμοδοτικής και της Κριτικής Επιτροπής του Πατρινού Καρναβαλιού Χάρης Αναγνωστόπουλος, τόνισε ότι έχουν δουλέψει πολύ και έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για τις εκδηλώσεις προκειμένου να καταρτιστεί ένα αξιόλογο πρόγραμμα, που σε συνεργασία με τα πληρώματα, που αποτελούν τον κύριο κορμό του Πατρινού Καρναβαλιού, θα αποτελέσει τη βάση της φετινής χρονιάς. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην τελική του μορφή θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες.
Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας Κωνσταντίνος Δραγώτης.

You May Also Like

More From Author