Μας έφυγαν 135.000 επιστήμονες και 20.000 ακαδημαϊκοί – Τί θα ανακοινώσει σύντομα ο Πρωθυπουργός

Estimated read time 1 min read

Το κύμα φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό δείχνει να απασχολεί σοβαρά την Κυβέρνηση, συνειδητοποιώντας πως χάνει το πιο σπουδαίο της κεφάλαιο. “Στο μοναδικό που αξίζει να επενδύσουμε” τόνισε χθες από την Πάτρα ο Κώστας Φωτάκης Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, αναγνωρίζοντας την αξία των ελλήνων επιστημόνων, τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό.

Ο κ. Φωτάκης, που βρέθηκε στην Πάτρα, προσκεκλημένος της 3ης Έκθεσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας PATRAS IQ, παρέθεσε δραματικά στοιχεία για τη μετανάστευση των επιστημόνων. Από το 2009 έως σήμερα έχουν φύγει στο εξωτερικό 135.000 επιστήμονες, το 73% των οποίων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Άλλοι 20.000 ακαδημαϊκοί και ερευνητές έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο 2009-2014. “Ο αριθμός είναι πενταπλάσιος από όσους έφευγαν τα προηγούμενα χρόνια”.

Ίδρυμα Ελληνικής Έρευνας και Καιτονομίας

Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα την αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του brain train, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε -όπως έγραψε το tempo24.gr – τη σύσταση και λειτουργία από το β’ εξάμηνο του 2016 του Ιδρύματος Ελληνικής Έρευνας και Καινοτομίας που θα χρηματοδοτεί ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και νεοφυείς επιχειρήσεις, με πόρους προερχόμενους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο το Δημόσιο να συμμετέχει χρηματοδοτικά σε ερευνητικά σχήματα, τα οποία όταν βρίσκονται στο πρώτο στάδιο, σήμερα δεν δύνανται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, λόγω υψηλού ρίσκου. Όπως ο ίδιος είπε, επίσημες ανακοινώσεις θα κάνει σύντομα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΣΙΚΡΙΤΣΗ

You May Also Like

More From Author