Στα χαρακώματα κυβέρνηση και δανειστές

Estimated read time 1 min read

Της Ελένης Καλογεροπούλου

Τρία δύσκολα εικοσιτετράωρα αναμένεται να περάσει η κυβέρνηση καθώς οι θεσμοί και οι εταίροι εμφανίζονται για άλλη μια φορά έτοιμοι να πιέσουν την κυβέρνηση προκειμένου να αποδεχθεί τις δικές τους προτάσεις . Προτάσεις που στην πραγματικότητα σε ένα μεγάλο μέρος είναι μακριά από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου την οποία με κάθε τρόπο και κόστος τηρεί η κυβέρνηση.

Όπως έλεγαν μάλιστα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου οι δανειστές εμφανίζονται να επιδιώκουν την συγκεκριμένη στιγμή την δέσμευση της κυβέρνησης για νέα μέτρα το 2018 εφόσον δεν θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος χωρίς ωστόσο να θέτουν προς συζήτηση το θέμα του χρέους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η κυβέρνηση προσέρχεται στις σημερινές συνομιλίες έχοντας μια τελική πρόταση και διαμηνύοντας προς όλες τις πλευρές ότι περιθώρια άλλων υποχωρήσεων δεν υπάρχουν .

Η πρόταση αυτή στηρίζεται σε υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές προκειμένου το επόμενο χρονικό διάστημα το Eurogroup να καταλήξει στην αξιολόγηση. Σύμφωνα λοιπόν με κυβερνητικές πηγές μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφού ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, τότε και μόνο τότε, θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτή και οποιαδήποτε συζήτηση για τυχόν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμα ότι τα επόμενα 24ωρα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις που είχε κάνει το ΔΝΤ.

Προς επίρρωση των όσων λένε τα στελέχη της κυβέρνησης ερμηνεύουν την κίνηση Ντράγκι -να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης,- ως κίνηση που δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Οι ίδιοι άνθρωποι σημείωναν μάλιστα ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έως το Eurogroup της Παρασκευής ενώ για το τελικό κλείσιμο της αξιολόγησης δίνουν ένα χρονικό ορίζοντα μέχρι και τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου.

You May Also Like

More From Author