Ανάδειξη πλημμελειών

Estimated read time 0 min read

Η επίσκεψη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών  της Αμερικής στην χώραν μας, έστω και τις τελευταίες ημέρες της θητείας του, είναι  κάτι  το  ιδιαιτέρως σημαντικόν,  με ουσιαστικόν αντίκτυπον εσωτερικόν και διεθνή. Ελπίζεται, αν όχι πολλά τουλάχιστον κάποια οφέλη και δη οικονομικά θα προκύψουν. Και ολίγα να είναι αξίζουν.

Όμως η όλη διαδικασία απεκάλυψε μερικές καταστάσεις οι οποίες δεν είναι και απολύτως ανταποκρινόμενες για την Ελλάδα. Η  αυστηρότητα των μέτρων  ήταν υπέρ το δέον επαχθής. Ίσως συνηθίζεται σε όλες τις χώρες που πηγαίνει, αλλά για την Ελλάδα κάπως θα έπρεπε να είναι πιο ελαστικές ή τουλάχιστον αυστηρές αλλά μη απολύτως προκλητικές. Δεν υπήρχε περίπτωση να του επιτεθεί κανείς με σκοπόν να τον τραυματίσει ή ακόμη  κάτι χειρότερον. Κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν για την άφιξή  του, ολίγα μέτρα  μακρύτερα από τους χώρους όπου ομιλούσε, αλλά αμέσως αναχαιτίσθηκαν και διελύθηκαν. Οι επιδιώκοντες ανάλογες ευκαιρίες δεν κάνουν καλόν στον τόπον. Διασύρουν την χώραν αντί να  κατακρίνουν τον κατά την γνώμην τους ανεπιθύμητον.

Τα μηχανήματα για απενεργοποίηση των φορητών τηλεφώνων υπήρχαν αλλά όπως φαίνεται δεν χρησιμοποιήθηκαν, όπως και τα εξουδετερώνοντα την τηλεέκριξη βομβών.

Από τις εφαρμογές  μέτρων ασφαλείας, μάθαμε ότι οι ασύρματοι της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αναλογικοί και όχι ψηφιακοί. Στην συχνότητα των αναλογικών είναι δυνατόν να εισχωρήσουν και τρίτοι…. Γιατί δεν προσαρμοζόμεθα στις σύγχρονες τεχνολογίες  εγκαίρως;;

Η απαγόρευση Ελληνικών τηλεοπτικών συνεργείων  προς λήψη φωτογραφιών και καταγραφής  των  κινήσεών του στην Ακρόπολην δεν ήταν και τόσον τιμητικόν για την Ελλάδα. Η διαδρομή από την αρχή έως επάνω έπρεπε να είναι ορατή στους πάντες και αυτό θα αποτελούσε ένα μέγα διαφημιστικόν άγγελμα προς όλην την οικουμένην.

Από την πληθώραν των αποκαλύψεων, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν όλες στο σημείωμα αυτό, αξίζει να αναφέρομεν ότι κατεδείχθησαν, οι πολιτικές αρχές και στοχασμοί, ο ρητορικός τρόπος εκφράσεων αυτών, η γνώση στην Ελληνικήν Ιστορίαν και τον Πολιτισμόν, ο τρόπος συμπεριφοράς προς υψηλούς επισκέπτες, όταν μάλιστα η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε παγκοσμίαν προσοχήν, παραλήψεις εθιμοτυπίας και πρωτοκόλλου, χαλαρή αδιαφορία κατά τις στιγμές κοινής παρουσίας και δεκάδες άλλες. Για μία ακόμα φοράν διαπιστώσαμεν ποίοι έχουν την επιβαλλομένην υψηλήν πολιτικήν κατάρτιση, υπευθυνότητα και κύρος, έναντι των εντολέων τους και ποίοι όχι. Η πολιτική αίγλη δεν πρέπει να απουσιάζει από τους βουλομένους κατοχήν και χρήση του αξιώματος.

Μιχαήλ Στρατουδάκης

You May Also Like

More From Author