Μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα για την Δυτική Αχαΐα. Κεντρικό θέμα η δίψα του κάμπου.

Estimated read time 1 min read
Με τον χαιρετισμό του δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Χρήστου Νικολάου ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του νέου 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας, η ημερίδα με θέμα «Αναπτυξιακές Προοπτικές στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας» που πραγματοποιείται με την επικοινωνιακή στήριξη του pelop.gr και της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».
Ο κ. Νικολάου τόνισε μεταξύ άλλων ότι αυτή την περίοδο όπου η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε αδιέξοδο, είναι η καταλληλότερη στιγμή για να αναθεωρήσουμε όσα έγιναν στο παρελθόν και οδήγησαν την χώρα στο σημερινό τέλμα.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις εποχές όπου κάθε νοικοκυριό ήταν αυτάρκες χάρη στην απασχόληση με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και τόνισε ότι μέσω της αγροτικής παραγωγής μπορεί να βγει η χώρα από το σημερινό αδιέξοδο και να αναγεννηθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο δήμος Δυτικής Αχαΐας έχει πολύ μεγάλα περιθώρια και δυνατότητες ανάπτυξης, καθώς διαθέτει το φυσικό ιχθυοτροφείο του Πατραϊκού κόλπου, έναν από τους πιο εύφορους κάμπους της Ελλάδας, μια μεγάλη Βιομηχανική Περιοχή και μεγάλο δυναμικό στην καλλιέργεια εμπορεύσιμων αγροτικών προϊόντων.
Σε έναν κάμπο όμως που τα έχει όλα, το βασικότερο αναπτυξιακό αγαθό που είναι το νερό, λείπει, είπε ο κ. Νικολάου και αναφέρθηκε στην μεγάλη προτεραιότητα επέκτασης της διώρυγας του ποταμού Πηνειού στην Δυτική Αχαϊα.
Όπως είπε είναι ο πιο επιβεβλημένη επένδυση για την περιοχή και κάλεσε τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα να βάλει την σφραγίδα του στην υλοποίηση ενός έργου που θα αλλάξει την μορφή και το μέλλον της περιοχής.
Όπως εξήγησε ο κ. Νικολάου η επέκταση δεν αποτελεί νέα πρόταση ούτε ένα νέο έργο άλλά περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό. Εξήγησε ότι η ανεπάρκεια υδατικών πόρων έχει τεράστιο κόστος καθώς οι γεωτρήσεις φθάνουν τα 300 μέτρα. .
«Τόσοι υπουργοί διεκδίκησαν και πάλεψαν. Το έργο θεωρείται έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή δυτικής Αχαΐας. Η ολοκλήρωση θα πρέπει να γίνει εδώ και τώρα». Εξήγησε ακόμη ότι θα αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος.

 

Ο εκδότης της «Π» Θεόδωρος Λουλούδης στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι η ημερίδα γίνεται με στόχο να εμπεδώσουν οι φορείς την ανάγκη να συμμετέχουν στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής και δεσμεύτηκε για την οργάνωση ημερίδας κάθε χρόνο, που θα γίνεται ολοένα καλύτερη και ενδιαφέρουσα.
« Ο ρόλος της εφημερίδας δεν είναι η απλή καταγραφή τεκταινόμενων αλλά η δημιουργία γεφυρών συνεργασίας για ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας».

 

Από την πλευρά του ο Απόστολος Κατσιφάρας, περιφερειάρχης, εξήγησε ότι πλέον τα δημόσια ταμεία είναι άδεια και μοναδικό εργαλείο για την χώρα αποτελεί το ΕΣΠΑ, δηλαδή οι περιφερειακοί πόροι. «Σε αυτό το περιβάλλον καλούμαστε να λειτουργήσουμε και να κάνουμε τη μεγάλη αναττροπή. Η Περιφέρεια από ανέλαβε ευθύνες και αρμοδιότητες και έχει ξετυλίξει το πρόγραμμά της ».
Τόνισε επίσης ότι η Δυτική Αχαΐα έχει τέσσερα δυνατά χαρτιά: ισχυρό πρωτογενή τομέα, μια μοναδική βιομηχανική περιοχή, το αεροδρόμιο του Αράξου που συνδέεται με σοβαρές τουριστικές μονάδες και ένα σπάνιο οικοσύστημα, αυτό της Στροφυλιάς.
«Εάν καταφέρουμε αυτά τα τέσσερα δυνατά αναπτυξιακά χαρτιά να τους δώσουμε ώθηση, θα απαντήσουμε στο μέλλον» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε επίσης ότι στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική στο κομμάτι των υποδομών και της άρδευσης.
Σημείωσε ακόμη τον σχεδιασμό που επιδιώκει η Περιφέρεια στις υποδομές, κυρίως στην Πατρών Πύργου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποτελέσει αναπτυξιακό οδική αρτηρία. Δεσμεύτηκε επίσης για την ένταξη του Προαστιακού της Κάτω Αχαΐας μέσω ΕΣΠΑ και τόνισε
«Είμαστε έτοιμοι, όταν ξεκινήσουν οι προσκλήσεις για το ΕΣΠΑ, να ενταχθεί ο προαστιακός σιδηρόδρομος που θα απευθύνεται στην τοπική κοινωνία».

 

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, αφού τόνισε τη σπουδαιότητα της χθεσινής ημερίδας, εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα διεκδικητικό πλαίσιο από όλους. «Δεν αρκεί να λέμε ναι σε όλα» και εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στο περιβάλλον που διαμορφώνεται να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή.
Εξίσου σημαντικά ήταν τα στοιχεία που αποτυπώθηκαν στην παρουσίαση της DATA RC όπου καταδείχτηκαν αφενός τα προτερήματα της Δυτικής Αχαΐας, αφετέρου οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος, εξήγησε ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να περιορίζεται σε πολιτική συνθηματολογία αλλά ο ρόλος της και η αποστολή της είναι να προετοιμάζει με σοβαρότητα την εκπόνηση προγραμμάτων που δίνουν αποτέλεσμα στις διεκδικήσεις, και αυτό ακριβώς κάνει.

 

Ο γεωλόγος Ξενοφώντας Σταυρόπουλος τόνισε ότι το σύνολο των υδατικών αναγκών της Δ. Αχαϊας καλύπτεται από τα υπόγεια ύδατα. Και ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτη του 2001, στην περιοχή λειτουργούν 3000 γεωτρήσεις, εκ των οποίων στο Δήμο Δύμης οι 700. Ανέφερε ακόμα ότι η Δυτική Αχαϊα, είναι η μοναδική περιοχή στην περιφέρεια που βρίσκεται “στο κόκκινο” από την σκοπιά των διαθέσιμων υδάτων.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours