Ένοχη Πολιτεία!

Estimated read time 1 min read

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα σχολιάσομεν επικριτικώς την στάση και συμπεριφοράν της Πολιτείας, έναντι των δεινών που υφίστανται οι πολίτες, συνεπεία κάποιου γεγονότος, σεισμός, βροχή, πλημμύρα, χιονόπτωση, ανυπαρξία οδικού και θαλασσίου δικτύου και άλλα πολλά.
Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, όσον ακραίες και αν χαρακτηρίζονται, η ενοχή της πολιτείας δεν παύει να υφίσταται. Και η πρώτη ενοχή και ευθύνη αναφέρεται στο γεγονός ότι ουδέποτε μερίμνησε αρκούντως και επαρκώς για την προστασίαν του κοινού, αν τυχόν επέλθουν όμοια φαινόμενα.
Οι δρόμοι στα επαρχιακά δίκτυα σχεδόν είναι ανύπαρκτοι λόγω της δυσβατότητας αυτών. Στα περίφημα εθνικά δίκτυα, για τα οποία έχουν δαπανηθεί πολλοί προϋπολογισμοί της Ελλάδος, υπάρχουν ελαττώματα που αναδεικνύονται σε κάποια δύσκολα καιρικά φαινόμενα. Πλημμυρίζουν και καθίστανται άβατοι!! Ομοίως και οι δρόμοι εντός των πόλεων. Γίνονται λιμνοθάλασσες. Δεν υπάρχει επαρκής πρόβλεψη απορροής των ομβρίων υδάτων. Τα λεγόμενα φρεάτια είναι κάτι το αστείον. Έπρεπε να είχαν μήκος 3-4 μέτρα και όχι 60 εκατοστά του μέτρου που είναι σήμερα.
Οι κοίτες των ποταμών αδιευθέτητες και πολλάκις καταπατημένες για οικισμόν αυθαιρέτων ή δημιουργίαν εκμεταλλευσίμων γαιών.
Γενικώς για όλα αυτά που δεν έχουν προβλεφθεί επαρκώς, αλλά μόνον προεκλογικώς εξαγγέλλονται, η ενοχή της πολιτείας είναι μεγάλη και σαν πρωταρχική αιτία στο σύνολον των δεινών.
Οι πολυήμερες πρόσφατες συνεχείς χιονοπτώσεις ανέδειξαν για μίαν ακόμα φοράν την αβελτηρίαν της πολιτείας. Γνώριζαν ότι οι χιονοπτώσεις θα ήταν πολυήμερες και έντονες. Δεν έπρεπε π.χ. στην είσοδος της Κύμης, να είχαν σταθμεύσει ερπυστριοφόρα του Στρατού εφ΄όσον των Δήμων ή των Περιφερειών δεν ήσαν επαρκή, ώστε να αποτρέψουν τον αποκλεισμόν της κωμοπόλεως; «Ουκ επ’ άλας μόνον προστατευθήσονται οδοί και κώμαι»!! Προληπτκώς έπρεπε να είχαν «στρατοπεδεύσει» επικουρικώς και στρατιωτικά και πολιτικά εκχιονιστικά σε επίμαχα κομβικά σημεία των δρόμων. Αν είχε γίνει ανάλογη πρόβλεψη και στην Πατρών – Κορίνθου δεν θα συνέβαινε ο δεκάωρος εγκλωβισμός οδηγών στον χιονισμένον και αδιάβατον δρόμον με απερίγραπτα βάσανα και ταλαιπωρίες των ταξιδιωτών. Οι κάτοικοι στα χωριά που εγκλωβίσθηκαν είχαν και πλήθος παραλλήλων δεινών. Έλλειψη τροφίμων, ήλεκτρικού ρεύματος πετρελαίου, καυσοξύλων και άλλα. Πως θα θερμανθούν όλοι αυτοί μετά τις πολικές ψύξεις που τους έπληξαν; Στα Νοσοκομεία, σε όλα όχι μόνον στα Αθηναϊκά, υπάρχει ηλεκτρογεννήτρια, όταν κοπεί το ρεύμα της ΔΕΗ; Έγινε πρόβλεψη για δυνατότητα μεταφοράς ασθενών υπαίθρου στο νοσοκομείον αν οι δρόμοι κατακλεισθούν από χιόνι; Είχαν ορισθεί σε επιφυλακή κάποια αγροτικά οχήματα αν παραστεί ανάγκη μεταφοράς ασθενούς, πάνω στους χιονοσκεπείς δρόμους; Οι μη προβλέψεις φαίνεται ότι είναι άπειρες!
Ένιοι θερμαινόμενοι και αδολεσχούντες καθημερινώς στις Τηλεοράσεις, έλεγαν ότι οι καταστάσεις είναι απλώς δύσκολες και θα πρέπει να δείξει κατανόηση το κοινόν!! Τι λές καλέ; Θα έμενες εσύ πέντε μέρες νήστις και χωρίς θέρμανση σε ένα αγροτόσπιτο; Εσύ που γνωρίζεις τα πάντα γύρω από την πολιτικήν και «ζαλίζεις» καθημερινώς το κοινόν, εισηγήθεις ποτέ μία από τις προβλέψεις που προαναφέραμεν;
Ανάγκη θεωρούμεν να επισημάνομεν δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
Σε δυσμενή φαινόμενα, όπως πλημμύρες πυρκαγιές κλπ, οι διάφοροι υπουργοί μεταβαίνουν στους τόπους που επλήγησαν και εξαγγέλλουν μέτρα σωτηρίας ή βοηθείας! παρόντων δεκάδων τηλεοπτικών συνεργείων τα οποία προσεκάλεσαν. Στις δεινώς χιονοπληγείσες και αποκλεισθείσες περιοχές, μετέβη κάποιος υπουργός να τους «συμπαρασταθεί», αλλά και να διαπιστώσει το μέγεθος των δεινοπαθημάτων; Προσωπικώς δεν αντελήφθημεν κάτι ανάλογον πλήν του Υπουργού των Προσφύγων, όστις δεν κατάφερε να φθάσει, από αέρος. Άλλος δια ξηράς επεχείρισε κάτι ανάλογον;
Από την άλλην πλευράν έχομεν τις ΜΚΟ, οι πλείστες αλλοδαπές στην υπηρεσίαν των προσφύγων, ένθα και απομυζούν πολλά εκατομμύρια, ενώ οι Ελληνικές είναι στο περιθώριον. Ποιοι ορίζουν τι θα κάμομεν στον τόπον μας; Τι προσέφεραν στους χιονόπληκτους;; Με την συνέχιση των χιονοπτώσεων έφυγαν. Δεν άντεξαν τον παγετόν. Η έδρα τους έχει συνηθίσει να είναι πάντα θερμαινόμενην. Έτσι οι «εισαγώμενες» ΜΚΟ ανεχώρησαν και άφησαν τους παγόπληκτους στην τύχην τους!!
Όλες αυτές οι δυσμενείς στάσεις πολιτικών και φορέων, καταδεικνύουν έλλειψη προβλέψεων και οργανωμένης προετοιμασίας. Επικοινωνιακήν προβολήν και θεωρίες χωρίς έρμα μάλλον δείχνουν. Θα γίνουν αφορμή όμως μήπως ιδούμεν «άσπρην ημέραν»;;;
Μιχαήλ Στρατουδάκης

You May Also Like

More From Author