Μαύρος ο απολογισμός για τη λευκή επιδρομή

Estimated read time 1 min read
Αποτίμηση των ζημιών κατά την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών στους αγρότες και κτηνοτρόφους της έγινε χθες κατά την διάρκεια σύσκεψης υπηρεσιακών παραγόντων που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας στην οποία συμμετείχε επίσης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος.
Ο κ. Μητρόπουλος μιλώντας χθες στην «Π» χαρακτήρισε “πλήρως απογοητευτική την εικόνα που υπάρχει για το σύνολο σχεδόν της φυτικής παραγωγής στις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία.
ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ
Σύμφωνα με την κατάσταση που συναντούν τα πρώτα κλιμάκια με τους γεωπόνους της Περιφέρειας που επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές, το σύνολο της παραγωγής εσπεριδοειδών (λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι) στην Αιγιάλεια έχει καταστραφεί από τον πάγο και το χαλάζι ενώ το ίδιο συμβαίνει και στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας με την πατάτα και τα κηπευτικά εποχής (μαρούλι, μπρόκολο κ.ά.). Ζημιές έχουν υποστεί και πολλά ελαιόδεντρα σε ολόκληρη την Περιφέρεια αλλά και θερμοκηπιακές καλλιέργειες με κηπευτικά φθινοπώρου.
Ο Κ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Μιλάμε για ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην φυτική παραγωγή σε κάθε περιοχή που αποτελούν ουσιαστικά το τελειωτικό κτύπημα για μεγάλο τμήμα των παραγωγών, ιδιαίτερα στη Δυτική Αχαΐα και την Ηλεία που είχαν πληγεί πρόσφατα και από τους ανεμοστρόβιλους. Επισημαίνουμε επίσης ότι λόγω των δυσμενών συνθηκών, σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να ξεκινήσει η αποτίμηση της καταστροφής στο φυτικό κεφάλαιο, τα δένδρα δηλαδή που δε θα αντέξουν στον πάγο και θα καταστραφούν, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στους παραγωγούς για αρκετά χρόνια» ανέφερε επίσης χθες στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος.
Σήμερα Πέμπτη ο Απόστολος Κατσιφάρας θα αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τον ΕΛΓΑ με αίτημα για οικονομική ενίσχυση των υπαίθριων καλλιεργειών αλλά και θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων σε Αχαΐα και Ηλεία.
«Σημαντικές καταστροφές έχουμε και στην κτηνοτροφία καθώς η πρόσφατη χιονόπτωση αλλά και το χαλάζι, έχουν πλήξει καλλιέργειες σιτηρών (κριθάρι, βρώμη, βίκος) που προορίζονται για τροφή σε αιγοπρόβατα και βοοειδή» συμπληρώνει ο κ. Μητρόπουλος.
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Η Περιφέρεια αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα στήριξης των παραγωγών τα οποία -εκτός από αποζημιώσεις χωρίς γραφειοκρατικές εμπλοκές- θα περιλαμβάνουν επίσης:
-απαλλαγή από ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές για τους αγρότες,
-«πάγωμα» εισφορών σε δημόσιο και ΔΕΚΟ και
-ρύθμιση και «πάγωμα» δανειακών υποχρεώσεων.
«Η Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε η στήριξη στους πληγέντες να χορηγηθεί με κάθε πρόσφορο μέσο και αυτό θα είναι στις προτεραιότητές μας στο προσεχές χρονικό διάστημα» καταλήγει στην «Π» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης.
Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

You May Also Like

More From Author