Οι πρώτοι κλάδοι που θα εγκαταστήσουν POS για τις συναλλαγές τους

Estimated read time 1 min read
Σε τρεις φάσεις θα εφαρμοσθεί η υποχρεωτική εγκατάσταση POS, για την καθολική χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές των φορολογούμενων, σύμφωνα με το σχέδιο της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου.
Στην πρώτη φάση (έως το τέλος Ιουνίου 2017) θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS επαγγελματικοί κλάδοι που θεωρείται ότι έχουν αυξημένο βαθμό παραβατικότητας. Μεταξύ αυτών είναι τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής και ένας μεγάλος αριθμός από κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.
Στις επόμενες δύο φάσεις εφαρμογής του συστήματος (η δεύτερη έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018) θα συμπεριληφθούν και άλλοι κλάδοι και υπηρεσίες προκειμένου έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 να έχει καλυφθεί το σύνολο της αγοράς.
Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα λαμβάνονται υπόψη οι αγορές αγαθών και υπηρεσίες από τις κατηγορίες, διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, αλκοολούχα ποτά και καπνός, ένδυση και υπόδηση, στέγαση (εξαιρουμένων των ενοικίων), διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, μεταφορές (εξαιρουμένων των τελών κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων), επικοινωνίες, αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών), εκπαίδευση, ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κ.ά.
Οι δαπάνες υγείας δεν θα υπολογίζονται από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς εμπίπτουν σε άλλη διάταξη της σχετικής νομοθεσίας όπως και όσες δεν είναι καταναλωτικές, για παράδειγμα δαπάνες αγορά κατοικίας, πληρωμή φόρων, δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
pelop.gr

You May Also Like

More From Author