Πάτρα: Πυρ και μανία οι γιατροί με τις νέες εισφορές – Φόβοι για νέο κύμα λουκέτων

Estimated read time 1 min read
Την αδυναμία τους να καταβάλουν τις «δυσβάσταχτες», όπως τις χαρακτηρίζουν, ασφαλιστικές εισφορές εξέφρασαν ομόφωνα στη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης οι γιατροί της Πάτρας. Παράλληλα πήραν αποφάσεις, ενόψει του Φεβρουαρίου που ξεκινάει η καταβολή των νέων εισφορών, για χρήση όλων των ένδικων μέσων προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους, όπως μας επισήμανε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου.
«Ο ιατρικός κόσμος δέχεται ένα ισχυρότατο χτύπημα. Οι ασφαλιστικές εισφορές προκαλούν εξόντωση και προσβάλλουν κατοχυρωμένα δικαιώματα» υπογραμμίζει η κ. Μαστοράκου, μεταφέροντας την αγανάκτηση όλου του ιατρικού κόσμου, όπως αυτή εκφράστηκε στη συνέλευση η οποία χαρακτηρίστηκε από την αθρόα προσέλευση.
Οπως υπογραμμίζει η Μαστοράκου, «υπάρχει ανισότητα στις εισφορές που καλούνται να καταθέσουν οι ιδιώτες και οι γιατροί του Δημοσίου. Δημιουργεί δυσβάσταχτο βάρος στον ιδιώτη, ο οποίος καλείται να πληρώσει τριπλάσιες έως και εικοσαπλάσιες εισφορές έναντι του συναδέλφου του που εργάζεται στο Δημόσιο καθώς αυτές θα καταβάλλονται ανάλογα με τα καθαρά εισοδήματα».
Το τελευταίο προβλέπει απόφαση της υφυπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών, Α. Πετρόπουλου. Οι εισφορές υπολογίζονται περίπου στο 32%.
«Η σύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με τα καθαρά εισοδήματα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη επιβάρυνση των φορολογικών εισφορών (η οποία για φέτος φτάνει στο 35%, λόγω και της προσαύξησης της προκαταβολής), θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο αρκετά ιατρεία και εργαστήρια. Αν τα προηγούμενα χρόνια είχαμε συναδέλφους που δεν άντεξαν και προχώρησαν στην αναστολή των ιατρείων τους, σκεφτείτε τι θα γίνει φέτος» σημειώνει η κ. Μαστοράκου, υπογραμμίζοντας ότι η σύνδεση της εισφοράς με το εισόδημα αποτελεί δεύτερη φορολόγηση στο ίδιο εισόδημα.
ανάλογες είναι και οι επιβαρύνσεις των γιατρών του Δημοσίου. Η μείωση του ποσού των συντάξεων είναι πολύ μεγάλη. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ανταποδοτική με τα όσα έχουν καταβάλει. Χάνονται κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά χρόνια και εισφορές που κατέβαλαν τα προηγούμενα έτη.
ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ
  • Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί επιβαρύνονται επιπλέον με 24 ευρώ υπέρ στέγης υγιειονομικών. Εκτός από ασφαλιστικές εισφορές, προστίθενται τέλος επιτηδεύματος 650 € + φορολογία εισοδήματος ~ 30% + προκαταβολή φόρου + εισφορά αλληλεγγύης.
  • Στο δημόσιο, υπάρχει εισφορά 20% υπέρ κλάδου σύνταξης ( 13,33% από εργοδότη και παρακράτηση ποσού 6,67% από τον ασφαλισμένο, συνολικά 7,1% για ασφάλιση ( 4,55% εργοδότης και 2,55% από ασφαλισμένο ) , επιπλέον 7% επικουρικό ( 3,5% εργοδότης και 3,5% ασφαλισμένο ) και 4% πρόνοια + 24 € υπέρ στέγης υγειονομικών.
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Η γενική συνέλευση των γιατρών της Πάτρας, πέραν της χρήσης κάθε πρόσφορου ένδικου μέσου, συστήνει κοινό μέτωπο διεκδίκησης με όλους τους θιγόμενους συλλόγους.
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
Από την έντυπη έκδοση
pelop.gr

You May Also Like

More From Author