Sunday, May 5 2024

Μάχη με τις φλόγες και κυνήγι εμπρηστών στη Ζάκυνθο

Estimated read time 1 min read

Σε πύρινο κλοιό παραμένει μεγάλη περιοχή στη δυτική πλευρά της Ζακύνθου, όπου η φωτιά έχει αφανίσει χιλιάδες στρέμματα  πευκοδάσους και ελαιώνων, προκαλώντας επίσης ζημίες σε σπίτια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Η Πυροσβεστική με τη βοήθεια μονάδων του στρατού, εθελοντών και κατοίκων της περιοχής, προσπαθούν να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς, που κινείται σε πολλά μέτωπα, ανάλογα με  την κατεύθυνση των ανέμων και τη μορφολογία του εδάφους.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες από άνδρες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας για τον εντοπισμό δύο ατόμων που  προσπάθησαν να ανάψουν νέες φωτιές στο νησί. Οι δύο άνδρες εντοπίστηκαν από πιλότο ελικοπτέρου, το οποίο επιχειρούσε κατάσβεση της πυρκαγιάς δυτικά του χωριού Μαριές.  Χθες είχαν σημειωθεί άλλες δύο απόπειρες εμπρησμού με φωτοβολίδες.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής και πεζοπόρυ τμήμα της ΕΜΑΚ. Από αέρος και μέχρι την έλευση της νύχτας, επιχειρούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη  και δύο ελικόπτερα.

Η φωτιά ξεκίνησε το Σάββατο από την Αναφωνήτρια, πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών του χωριού, όπου κάηκε ολοσχερώς ένα παλιό σπίτι, καταστράφηκαν κτηνοτροφικές μονάδες και υπέστη σοβαρές ζημιές μια ταβέρνα. Φλόγες που έφθαναν τα 20 μέτρα ύψος κατέκαψαν επίσης δάση πεύκης και υπεραιωνόβιους ελαιώνες.

Αλλες φωτιές εκδηλώθηκαν στις περιοχές Καμπί, Πελιλόμπι, Σκούτα, Καπελέτι- Ανω Βολίμες, Αργάσι και Αγαλάς, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες για εμπρησμούς.

Πύρινα μέτωπα  σε όλη την Ελλάδα

Μεγάλες φωτιές καίνε σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, όπου υπ΄ρχε υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στις περιοχές Αμόργιανοι Αμφιλοχίας, Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων και Παπαδάτες Πρέβεζας.

Στην περιοχή Μολύκρειο Ναυπακτίας η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση. Επί τόπου επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 6 πεζοπόρο τμήμα, 1 ελικόπτερο και 1 αεροσκάφος.

Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές στις περιοχές Καντήλι Μεγάρων, Κουβαράς Αττικής, Άγιοι Θεόδωροι Μεγαλόπολης, Άγιος Νικόλαος Αχαΐας, Σαντομέρι Αχαΐας και Ταξιάρχες Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στις περιοχές Κακή Βίγλα Σαλαμίνας και Προφίλια Ρόδου.

Πηγή:  Sofokleousin.gr

 

You May Also Like

More From Author

Ανείμων η ορχηστρίς του Αιγαίου!!!

Τραγωδία τη νύχτα στο Αίγιο – Προσπάθησε να προσπεράσει και έπεσε πάνω σε μηχανάκι – Νεκρός ο 17χρονος οδηγός

);