Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ μετά τον Schaeuble: Οι 9 πιθανοί αντικαταστάτες του

Estimated read time 1 min read

Ο Wolfgang Schaeuble αποχωρεί από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για να γίνει πρόεδρος της Βουλής, ήτοι να λάβει τη δεύτερη υψηλότερη θεσμικά θέση της χώρας, μετά τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο. Σύμφωνα με το Bloomberg, ιδού τα πιθανά σενάρια:

Πολιτικό σκηνικό

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας υπέστησαν σοβαρές απώλειες στις εκλογές της Κυριακής, καθώς οι πολίτες ψήφισαν το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και το λαϊκίστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, προκειμένου αυτά να μπουν στη Bundestag, αναταράσσοντας το πολιτικό τοπίο και αφήνοντας την καγκελάριο Angela Merkel με μία μόνο προφανή δυνατότητα συνασπισμού.

Ο συνασπισμός

Η Merkel βρίσκεται στην άνευ προηγουμένου θέση να αναζητήσει τετραμερείς συνομιλίες μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του αδελφού κόμματος στη Βαυαρία Χριστιανική Κοινωνική Ένωση, του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) και των Πρασίνων. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα απαιτήσει τη συμμετοχή του σε σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση, ξεκινώντας από το CDU, το οποίο θα αναλάβει την Καγκελαρία. Το FDP, το οποίο έχει πικρές αναμνήσεις από έναν προηγούμενο συνασπισμό με τη Merkel, έχει ήδη ενδιαφερθεί για το υπουργείο Οικονομικών. Οι Πράσινοι είναι πιθανό να επιλέξουν το Υπουργείο Εξωτερικών.

Γιατί στη Bundestag;

Η προεδρία της Ομοσπονδιακής Βουλής είναι η μοναδική θέση που δεν συνιστά υποβάθμιση για τον βετεράνο υπουργό και η ένταση που αναπόφευκτα θα χαρακτηρίζει το νέο κοινοβούλιο σημαίνει ότι ο ρόλος του προέδρου θα έχει προκλήσεις. Αλλά η απομάκρυνσή του από τον υπουργείο Οικονομικών, δίνει στην Merkel επιλογές με τις οποίες μπορεί να “παίξει” και μπορεί να διευκολύνει τον δρόμο για μια συμφωνία συνασπισμού χωρίς τον κίνδυνο νέων εκλογών.

Τι γίνεται με το AfD;

Ο Schaeuble, ένας από τους Ευρωπαίους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης, που είναι ο βουλευτής με τη μεγαλύτερη θητεία στη Bundestag, έχει τα περισσότερα προσόντα για να σταθεί απέναντι στο ακροδεξιό ΑfD. Ο ίδιος έχει υπάρξει αρκετές φορές ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γερμανία και μπορεί να υπολογίζει σε ευρεία υποστήριξη από τους περίπου 700 βουλευτές για να ασκήσει τις εξουσίες του στο κοινοβούλιο και να ελέγξει τα νεότερα μέλη του.

Ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών;

Όλα δείχνουν ότι ο νέος ΥΠΟΙΚ θα προέρχεται από το FDP. Αν υποθέσουμε ότι οι συνομιλίες συνασπισμού ήδη διεξάγονται όπως είχε προγραμματιστεί, ο επικεφαλής του κόμματος θα μπορούσε να αποτελεί την πρώτη επιλογή για τη θέση.

Christian Lindner, 38 ετών

Η κινητήρια δύναμη πίσω από την ανάκαμψη του FDP από το 2013, ο Lindner ήταν ο νεότερος βουλευτής της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας όταν εισήλθε στο κοινοβούλιο το 2000 στην ηλικία των 21 ετών. Έχοντας μεταπτυχιακό στην πολιτική επιστήμη, ο Lindner εργάστηκε ως σύμβουλος και ιδρυτής μίας τεχνολογικής startup πριν από την καριέρα του ως πολιτικός. Δεν είχε ποτέ υπουργική θέση και η καγκελάριος δεν φαίνεται να τον προτιμά.

Ακολουθούν ορισμένοι υποψήφιοι από τα άλλα κόμματα:

Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα

Wolfgang Kubicki, 65 ετών

Ο Wolfgang Kubicki είναι δικηγόρος και κατείχε για μικρό χρονικό διάστημα κοινοβουλευτική έδρα τη δεκαετία του 1990 και συνέβαλε στη δημιουργία μιας κρατικής κυβέρνησης στο κράτος Σλέσβιχ-Χολστάιν φέτος με τους χριστιανοδημοκράτες της Merkel και τους πράσινους, ένα μοντέλο που αναμένεται να ακολουθηθεί και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Volker Wissing, 47 ετών

Το πρώην μέλος της Επιτροπής Οικονομικών κατέχει πτυχίο νομικής και είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος. Είναι επικεφαλής της επιτροπής χρηματοπιστωτικής και φορολογικής πολιτικής του κόμματος και έχει εμπειρία συνεργασίας με τους Πράσινους στην κυβέρνηση της πατρίδας του, της Ρηνανίας-Παλατινάτου, όπου είναι υπουργός Οικονομίας.

Alexander Graf Lambsdorff, 50 ετών

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Lambsdorff κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Georgetown και ξεκίνησε τη διπλωματική του σταδιοδρομία στα μέσα της δεκαετίας του 1990, υπηρετώντας στη γερμανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Είναι ανιψιός του Otto Graf Lambsdorff, υπουργού Οικονομίας στην καγκελαρία του Helmut Schmidt και του Helmut Kohl.

Υποψήφιος εκτός κόμματος: Ο Werner Hoyer, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, “ακούγεται” στο Βερολίνο ως πιθανός υπουργός περισσότερο για τις διεθνείς επαφές του παρά για τις σχέσεις του με την πολιτική.

Χριστιανοδημοκράτες

Ursula von der Leyen, 58

Η αριστοκρατική υπουργός Άμυνας της Γερμανίας πέρασε την παιδική της ηλικία στις Βρυξέλλες και, όπως και ο Schaeuble, μιλάει γαλλικά και αγγλικά. Αν και δεν θεωρείται μεταξύ των στενών συνεργατών της Merkel, έχει υπηρετήσει και στα τρία γραφεία της.

Peter Altmaier, 59

Ο πολιτικός διευθυντής της Merkel έχει εσωτερική επιρροή που μπορεί να συμπίπτει με εκείνη του Schaeuble: ανέλαβε την ενεργειακή μετάβαση από τις κλασικές στις ανανεώσιμες πηγές και στη συνέχεια ανέλαβε τον ρόλο του συντονισμού στην κρίση των προσφύγων. Το γεγονός ότι ο Altmaier στερείται σημαντικών οικονομικών προσόντων μπορεί να έχει μικρότερη σημασία από το αν η Merkel μπορεί να αντέξει να του αναθέσει μια δουλειά που απαιτεί σταθερά ταξίδια στο εξωτερικό.

Και τέλος, δύο “outsiders”:

Markus Soeder, 50 ετών

Ο υπουργός Οικονομικών στο ελεγχόμενο από τo CSU κράτος της Βαυαρίας από το 2011 έχει αναφερθεί ως δυνητικός υποψήφιος για το υπουργείο. Ενώ είναι σκληροπυρηνικός όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία στη ζώνη του ευρώ, ο Soeder είναι επίσης ισχυρός υποψήφιος για να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας όταν η θέση καταστεί κενή, κάτι που μπορεί να συμβεί νωρίτερα ή αργότερα, αφού το CSU έχασε ψήφους από το AfD στις εκλογές της Κυριακής. Σε κάθε περίπτωση, ο Soeder έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι δεν ενδιαφέρεται να φύγει από το Μόναχο για το Βερολίνο.

Πράσινοι

Cem Oezdemir, 51

Ο συναρχηγός  των Πρασίνων δεν προσπάθησε ποτέ να πάρει θέση στο υπουργείο Οικονομικών και είναι περισσότερο γνωστός για τις δηλώσεις του όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική. Συχνά αναφέρεται ως πιθανός υπουργός Εξωτερικών.

 

πηγή

You May Also Like

More From Author