«Κουτσουρεμένη» κατάπαυση του πυρός

Estimated read time 1 min read

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε εντολή για καθημερινή πεντάωρη κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Γούτα και ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη φονικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Η εντολή Πούτιν θα τεθεί σε ισχύ από την 27η Φεβρουαρίου και από τις 9.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου.

Στόχος της κίνησης αυτής, η δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προκειμένου οι περίπου 400.000 πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στην εμπόλεμη ζώνη να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Να σημειώσουμε πως τουλάχιστον 540 είναι οι νεκροί από το σφυροκόπημα των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ στον θύλακα της αντιπολίτευσης, κοντά στη Δαμασκό.

Η απόφαση του Ρώσου προέδρου έρχεται λίγες ημέρες μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε εκεχειρία 30 ημερών στη Συρία.

Αυξάνονται οι νεκροί

Την Δευτέρα, οι σφοδρές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τους αντάρτες στην Ανατολική Γούτα, στοίχισαν τη ζωή σε ακόμη13 άνδρες των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων, καθώς και σε έξι μαχητές της ανταρτικής οργάνωσης Τζάις αλ-Ισλάμ, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Οι συγκρούσεις «στον τομέα του Αλ-Μαρτζ, που αποτελεί ένα μέτωπο» «είναι οι πιο βίαιες από την αρχή του μήνα», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

«Σφαγεία ανθρώπων»

Παράλληλα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε τα «σφαγεία ανθρώπων» στη Συρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μπουρούντι, την Υεμένη και τη Μιανμάρ.

Οι συγκρούσεις αυτές «έχουν γίνει από τα πιο παραγωγικά σφαγεία ανθρώπων της πρόσφατης εποχής επειδή δεν δράσαμε επαρκώς (…) για να εμποδίσουμε αυτές τις φρικαλεότητες», δήλωσε ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν μιλώντας στο Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που συνεδριάζει στη Γενεύη.

Η Μόσχα και τα εάν…

Στο μεταξύ, η Μόσχα προβλέπει ότι θα υπάρξουν, νέες επιθέσεις «παραπληροφόρησης» αναφορικά με την κατάσταση στην Συρία, που θα στοχεύουν στο να αμαυρώσουν την κυβέρνηση της Δαμασκού και να διαμελίσουν τη χώρα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, υπάρχουν πιθανότητες να εφαρμοσθεί το ψήφισμα του ΟΗΕ, εάν «όλες οι συριακές πλευρές ‘επί της γης’» και όλοι όσοι τις υποστηρίζουν θα υιοθετήσουν τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Συγκεκριμένα όπως είπε, «θα πρέπει να συμφωνηθούν συγκεκριμένες παράμετροι για τον τερματισμό των εχθροπραξιών , για να επιτευχθεί τουλάχιστον μια εκεχειρία 30 ημερών, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις, που θα διασφαλίζουν στο προσωπικό των ανθρωπιστικών οργανώσεων και το ιατρικό προσωπικό, την πρόσβαση στον πληθυσμό που κατοικεί στις αντίστοιχες συριακές περιοχές».

Συντάκτης: efsyn.gr

You May Also Like

More From Author