Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ έσωσε τα φορολογικά έσοδα

Estimated read time 1 min read

Σημαντική αύξηση, ξεπερνώντας τους στόχους, σημείωσαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, διαμορφούμενα στα 4,38 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξία για επίτευξη του αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ φέτος. Πάνω από το στόχο και οι επιστροφές φόρου, ενώ επιβράδυνση σημειώθηκε στο ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον περασμένο μήνα, τα φορολογικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ξεπέρασαν τις προσδοκίες και εμφάνισαν αύξηση 190 εκατ. ευρώ πάνω από τον μηνιαίο στόχο.
Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εισπράχθηκαν 4,386 δισ. ευρώ, έναντι μηνιαίου στόχου αύξησης των εσόδων κατά 4,196 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά, αν αναλογιστεί κανείς ότι τον ίδιο μήνα οι επιστροφές φόρου του Δημοσίου προς τους ιδιώτες διαμορφώθηκαν σε 257 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 150 εκατ. ευρώ.
Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014, τα έσοδα των ΔΟΥ είναι αυξημένα κατά 470 εκατ. ευρώ και των τελωνείων κατά 244 εκατ. ευρώ. Σύνολο, αυξημένα έσοδα σε σχέση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους κατά 714 εκατ. ευρώ.
Θετική εξέλιξη υπήρξε και στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών καταδεικνύουν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των χρεών των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ, όταν τον Σεπτέμβριο είχαν καταγράψει έκρηξη αυξανόμενα κατά 1,5 δισ. ευρώ.
Η αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού τον Οκτώβριο αποδίδεται από τους ειδικούς αφ’ ενός στο ότι τον μήνα αυτό έπρεπε να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Με βάση την περσινή εμπειρία, τον πρώτο μήνα (πέρυσι ήταν ο Σεπτέμβριος) των δόσεων του φόρου ακινήτων, πολλοί φορολογούμενοι και ιδίως όσοι έχουν συγκριτικά μικρό φόρο, εξοφλούν το σύνολό του εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, είτε σε μετρητά είτε κάνοντας χρήση των περισσότερων δόσεων που τους δίνουν οι πιστωτικές τους κάρτες. Ως πιθανή εξήγηση αναφέρουν ακόμη την αναγκαστική χρήση του πλαστικού χρήματος, λόγω capital controls, που οδήγησε σε αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ.
Όπου και εάν οφείλεται το σίγουρο είναι ότι η εξέλιξη των εσόδων ανακουφίζει το οικονομικό επιτελείο που αγωνιά και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την τήρηση των στόχων, δημιουργώντας αισιοδοξία σχετικά με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το 2015. Σημειώνεται ότι η επίτευξη του στόχου είναι κρίσιμη για την εκτέλεση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας.
Η μεγάλη πρόκληση είναι η καλή πορεία των εσόδων να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, στόχο που υπονομεύουν ωστόσο οι απαιτήσεις των δανειστών για αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών.
Οι δανειστές ζητούν η ρύθμιση να χάνεται αν δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί οποιαδήποτε νέα φορολογική οφειλή από την πρώτη ημέρα που η νέα οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη.
Η κυβέρνηση επιμένει στο χρονικό περιθώριο των 30 ημερών (μετά τη λήψη της ειδοποίησης περί ληξιπρόθεσμης οφειλής), το οποίο ισχύει σήμερα. Ωστόσο, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία, αντιπρότεινε και τη σταδιακή μείωση του αριθμού των ημερών ανάλογα με την πορεία και της οικονομίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες η συμβιβαστική πρόταση της Αθήνας προβλέπει το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών να περιοριστεί σταδιακά στις 20 ημέρες και στη συνέχεια στις 10 ημέρες, με δύο ενδιάμεσους σταθμούς, τον Ιούνιο του 2016 και τον Δεκέμβριο του επομένου έτους.

πηγή : pelop.gr

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours