Ο π. Θωμάς Τσώης έφυγε του κόσμου τούτου «μηδέν έχων πλην τα πάντα κατέχων».

Estimated read time 1 min read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Ένας ξεχωριστός άνθρωπος και αφοσιωμένος εργάτης του Ευαγγελίου , με μία αντισυμβατική για κληρικό συμπεριφορά που τον κατέτασσε στους πρωτοποριακούς ιερείς, ο π. Θωμάς Τσώης, προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Ανδρέα Άνω Πατησίων, έφυγε από κοντά μας.

Έφυγε του κόσμου τούτου « μηδέν έχων πλην τα πάντα κατέχων»!

Η καρδία του, η τόσο ευρεία, ευρύχωρη και στοργική, η διαθέτουσα άπλετο χώρο για φίλους, αλλά και για εχθρούς ακόμη, έπαψε να χτυπά! Η σπινθηροβόλα γαλάζια ματιά του έσβησε! Η γλυκειά γλώσσα του που είχε πάντα έναν καλό και μεστό λόγο να πεί στον πλησίον εσίγησε για πάντα! Ο πατήρ Θωμάς βιάστηκε να φύγει για την άνω Ιερουσαλήμ και να μετακομίσει στη γειτονιά των Αγγέλων.

Έφυγε αιφνιδίως αφού ασθένησε στα 62 του χρόνια, αφήνοντας πίσω την πρεσβυτέρα του και τα δυό του παιδιά και το εγγονάκι του. Αφήνει πίσω του την μεγάλη πνευματική του οικογένεια, το ποίμνιό του,στην ενορία του Αγίου Ανδρέα. Ο αείμνηστος π. Θωμάς αγάπησε τον λαό του Κυρίου στην συγκεκριμένη ενορία την οποία του ενεπιστεύθη η Ιερά Αρχιεπισκοπή επί Αρχιεπισκοπείας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια με αφοσίωση .

Ήταν γνωστός για το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο του,για τις πρωτοποριακές μεθόδους ενοριακής δράσης και προσφοράς,για το ενδιαφέρον του να εκπαιδεύει πνευματικά το ποίμνιό του και να του μεταλαμπαδεύει τα μηνύματα του Ευαγγελίου! Ανήσυχο πνεύμα και άνθρωπος ιδιαίτερα έξυπνος και επιμελής φρόντιζε να έχει πάντα υψηλά τον πήχυ της διακονίας και της πνευματικότητας των ενοριτών του. Χωρίς να έχει μεγάλες θεολογικές γνώσεις και περγαμηνές είχε την ικανότητα να εξασφαλίζει τους καλύτερους ομιλητές για να ενημερώνουν το ποίμνιό του επί εξειδικευμένων και επικαίρων θεμάτων που απασχολούσαν το ευρύ κοινό.

Δεν είναι τυχαίο που το πνευματικό έργο που παρήγετο στην ευαίσθητη περιοχή της Αθήνας όπου υπηρετούσε ήταν μοναδικό και ζηλευτό και για το λόγο αυτό γνωστό σε όλη την Αθήνα αλλά και στο εξωτερικό.Τον πατέρα Θωμά τον γνώριζα προσωπικά από το 1998. Με τιμούσε με τη φιλία του και μου είχε συμπαρασταθεί σε πολλές προσωπικές στιγμές. Τον αγαπούσα, τον εκτιμούσα και τον ξεχώριζα! Ήταν για μένα ο μεγαλύτερος αδελφός μου! Λυπάμαι που έφυγε τόσο απρόσμενα και τόσο βιαστικά!Είχα την τιμή να μιλήσω στην ενορία του μετά από πρόσκλησή του επί επικαίρων θεμάτων και να δεχτώ σχετική τιμητική διάκριση από τα τίμια χεράκια του για όσα αφανώς έπραττα προς ενίσχυση του ενοριακού έργου του.

Να σημειώσουμε πέρα από όλα τα παραπάνω και ένα ακόμη χαρακτηριστικό του γνώρισμα ειδικό της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του πατρός Θωμά: είχε το ταλέντο να επικοινωνεί άνετα με επωνύμους της Αθηναϊκής κοινωνίας και μάλιστα με καλλιτέχνες τους οποίους ευαισθητοποιούσε να τον βοηθήσουν στο πλούσιο φιλανθρωπικό έργο που ανέπτυσσε στην ενορία του.

Συνεργαζόταν με άνεση με όλους αυτούς τους επωνύμους και διάσημους, οι οποίοι κάθε φορά που τους καλούσε να τον συνδράμουν στο έργο του και να βοηθήσουν άπορες οικογένειες, ανταποκρινόταν όλοι πρόθυμα στο κάλεσμά του και βοηθούσαν αποτελεσματικά.

Και οι εκπλήξεις και τα τάλαντα του π.Θωμά δεν σταματούν εδώ. Είχε ένα ακόμη ξεχωριστό γνώρισμα που τον έκανε διαφορετικό. Ήταν πρωταθλητής του κικ μποξ,το οποίο άφησε πίσω για να αφιερωθεί στον Θεό και να υπηρετήσει την Εκκλησία Του.

Σε συνέντευξή του πριν λίγο καιρό στην εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», είχε πει τα εξής εκπληκτικά:

«Λόγω του ότι ασχολήθηκα για πολλά χρόνια με τον αθλητισμό, πολλούς καλλιτέχνες και ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων τούς γνώριζα από την εποχή που έκανα kick boxing. Κάποιοι υπήρξαν συναθλητές μου… Βλέποντας καθημερινά τη μεγάλη φτώχεια που περνάνε πολλοί άνθρωποι, αποφάσισα να τους προσεγγίσω -δεν ήταν δύσκολο- προκειμένου να βοηθήσουν».

Στην ίδια συνεντευξη είχε πεί πως «Ο ιερέας πρέπει να είναι μέσα σε όλα! Έχω σταματήσει να ζητάω χρήματα όπως κάνουν όλοι. Ό,τι έχει ευχαρίστηση ο καθένας είναι δεκτό, αρκεί να το δίνει με την καρδιά του. Εξάλλου, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Όλα γίνονται καθαρά και ξάστερα. Προβάλλουμε έργο!».

«Πρέπει να βοηθάμε τους ανθρώπους, να τους στηρίζουμε και να ορθοποδούν. Από τα νιάτα μου έχω συνηθίσει να αγωνίζομαι. Ο αθλητισμός με βοήθησε πολύ στον τρόπο σκέψης και ζωής μου. Γι’ αυτό έχω και αρκετές γνώσεις γύρω από τη διατροφή και φροντίζω όσα ξέρω να τα εφαρμόζω στο καθημερινό διαιτολόγιο των ανθρώπων που τρώνε από το συσσίτιό μας. Βέβαια, πάντα ήμουν κοντά στην Εκκλησία και η ιεροσύνη ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Δυο φορές είχε κάνει αφιέρωμα στο έργο του π. Θωμά η Γαλλική Τηλεόραση. Στο τελευταίο αφιέρωμα που επιμελήθηκε η ανταποκρίτρια της Γαλλικής Τηλεόρασης στην Αθήνα Αλεξία Κεφαλά, είχε μιλήσει ο ίδιος αλλά και οι ενορίτες του για το σπουδαίο έργο του. Ήταν ένα αφιέρωμα που έκανε τον γύρο του κόσμου και αναπαράχθηκε από μεγάλα και διεθνή κέντρα γραπτής και ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Ποτέ στο παρελθόν δεν έτυχε παρόμοιας προβολής μεμονωμένο ή οργανωμένο φιλανθρωπικό έργο.

Η εξοδιος ακολουθία του μακαριστού π. Θωμά, θα τελεστεί την Τρίτη 24 Απριλίου στις 13:00 από τον ναό του Αγίου Ανδρέα Άνω Πατησίων. Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο της Καλλιθέας.

 

Ο π. Θωμάς Τσώης έφυγε του κόσμου τούτου «μηδέν έχων πλην τα πάντα κατέχων».

You May Also Like

More From Author