Επαχθής και προσβλητική η απόφαση για το τσίπουρον

Estimated read time 1 min read

Το μένος εναντίον της Ελλάδος φαίνεται ότι  δεν έχει σταματημόν από διάφορες Αρχές της Α- νένωτης Ευρώπης. Οσάκις ευρίσκει ευκαιρίαν επιτίθεται  εναντίον μας. Προ ημερών κάποιον δικαστήριον εξέδωσε απόφαση και απαγορεύει στην Ελλάδα να έχει μειωμένον φόρον καταναλώσεως στο τσίπουρον ή ρακήν όπως αλλιώς λέγεται. Πρόκειται για απόφαση η οποία είναι προσβλητική για την Ελλάδα αφού έχει σκοπόν να υποστηρίξει ξένα αλκοολούχα. Η υποστήριξη των ξένων έγκειται στο ότι το τσίπουρον  είναι φθηνότερον φορολογικώς από τα εισαγόμενα και αυτό πρέπει να ανατραπεί. Και για να πολεμήσουν την διαφοράν κάποιοι προσέφυγαν στα δικαστήρια!!

Το τσίπουρον και το ούζον είναι παραδοσιακά ποτά των Ελλήνων και πρέπει να τύχουν υποστηρίξεως από το Κράτος. Δεν την έχουν στον τομέαν που απαιτείται άδεια αποστάξεως των στεμφύλων και δη σε περιορισμένην ποσότητα! Έχομεν τονίσει δεκάδες φορές ότι αυτή η άδεια πρέπει να καταργηθεί και  οι βουλόμενοι να προβαίνουν σε αποστάξεις ανεξαρτήτως ποσού. Ακόμα έπρεπε να είναι ελευθέρα η απόσταξη και των φρούτων όπως γίνεται στην Βουλγαρίαν. Εκεί δεν απαιτούνται άδειες! Και συμβαίνει για μας το εξής παράδοξον. Πετάμεν στα σκουπίδια χιλιάδες τόννους στέμφυλα εφ΄όσον αδυνατούμεν να τα αποστάξομεν με απόλυτην ευθύνην του Κράτους και  εισάγομεν από την Βουλγαρίαν τσίπουρον γιατί εκεί δεν υπάρχουν φραγμοί στην απόσταξη και έτσι παράγει μεγάλες ποσότητες.

Στο ευεργετικόν μας κρασί είχε επιβληθεί πρόσθετον τέλος από άφρονες. Απεδείχθη λανθασμένη πράξη αφού είχαμεν μείωση στην κατανάλωση, Αυτό επεδίωκαν οι ξένοι. Τώρα πολεμούν το νέκταρ των Ελλήνων το τσίπουρον. Δεν πρέπει να περάσει η απόφαση των Ευρωπαίων. Να διατηρηθεί το μειωμένον τέλος στο τσίπουρον ή και να περιορισθεί ακόμα. Όχι να αυξηθεί!!

Οι Έλληνες πρέπει να προτιμούν μετά μανίας Ελληνικόν κρασί, ούζο και τσίπουρον και να αδιαφορούν για τα εισαγώμενα. Οι ευρωπαίοι ας αφήσουν την Ελλάδα να υποστηρίζει τα προϊόντα της. Στις δύσκολες οικονομικώς και ηθικώς ανάγκες που αντιμετωπίζει, με τις παραβιάσεις εναερίου χώρου και χωρικών υδάτων δεν αντιδρά, όχι από συμπάθειαν αλλά από το γεγονός ότι πρόκειται για δικά της σύνορα!!

Το Ελληνικόν Κράτος δεν πρέπει να λάβει υπ’ όψιν την πρόταση των ευρωπαίων για αύξηση φόρου στο τσίπουρον. Κάτι τέτοιον ευεργετεί τα εισαγώμενα ποτά και καταποντίζει τα εντόπια. Στερεί δε και τους Έλληνες από την καθημερινήν ευεργετικήν απόλαυση του Ελληνικού Νέκταρ! Αυτό πρέπει να αποτραπεί και η Κυβέρνηση να αντιδράσει σθεναρώς. Αποφάσεις που είναι επαχθείς στα έσοδα της Ελλάδος δεν πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν.

Μιχαήλ Στρατουδάκης

You May Also Like

More From Author