“Να σταματήσουν τα «κροκοδείλια δάκρυα» που χύνονται αυτή την περίοδο για το προσφυγικό δράµα”

Estimated read time 1 min read

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, προσκλήθηκαν και παρέστησαν στο φόρουμ με θέμα «Το προσφυγικό ζήτημα και η Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, στις 4.30 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη.

Ο Δήμαρχος μίλησε στην εκδήλωση, για το μείζον αυτό ζήτημα και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Πολλά «κροκοδείλια δάκρυα» χύνονται αυτή την περίοδο για το προσφυγικό δράµα. Οι θάλασσές της Ελλάδας μετατρέπονται σε µμαζικά νεκροταφεία ενώ τα νησιά µας, οι πόλεις, τα χωριά, µμετατρέπονται σε κέντρα ταλαιπωρίας των ξεριζωµένων, εξαιτίας της πολιτικής της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, της ανεπάρκειας υποδοµών, εξοπλισµού. Γίνονται τόποι που δρουν και εκµεταλλεύονται τους πρόσφυγες κυκλώµατα.

Τα εκατομμύρια πρόσφυγες δεν είναι ένα φαινόμενο σποραδικό, τυχαίο. Για τη δημιουργία τους υπάρχει ένοχος: τα μονοπώλια και η εξουσία τους που επιβάλλουν την κυριαρχία τους για να διασφαλίσου τα κέρδη τους, με πολέμους, τόσο ”κανονικούς” όσο και κοινωνικοοικονομικούς.

Η καπιταλιστική οικονοµική κρίση, η όξυνση των µονοπωλιακών ανταγωνισµών για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των δρόµων µεταφοράς τους, οι ιµπεριαλιστικές επεµβάσεις, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ οδηγούν στο ξεριζωµό και την προσφυγιά εκατοµµυρίων ανθρώπων στην περιοχή της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής. Η στρατιωτική ανάµειξη της Ρωσίας στο συριακό πόλεµο εκφράζει τις οξυµένες αντιπαραθέσεις που έχουν δηµιουργηθεί στην περιοχή της Μ. Ανατολής και γενικότερα. Τα οικονομικά συμφέροντα των καπιταλιστών και οι αντιθέσεις τους , που για χάρη τους φουντώνει ο πόλεμος, είναι τελικά αυτά που οδηγούν εκατομμύρια συνανθρώπους μας να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Είναι τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες και των ελληνικών κυβερνήσεων για το προσφυγικό πρόβληµα. Τόσα χρόνια προσέφεραν άπλετη στήριξη στους ιμπεριαλιστές όταν μακέλευαν τους λαούς. Έχουν υπογράψει όλο το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., τη συνθήκη Σενγκεν, τον κανονισμο του Δουβλίνου που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην χώρα εισόδου. Είναι υποκριτικό ότι αιφνιδιάστηκαν από το µεγάλο αριθµό προσφύγων. Οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή προµήνυαν την έξαρση του προσφυγικού προβλήµατος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αξιοποιεί το προσφυγικό πρόβληµα, για να ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή, εµπλέκοντας έτσι τη χώρα σε µεγάλους κινδύνους. Η πιο µεγάλη όµως ευθύνη τους είναι ότι εναποθέτουν στην Ε.Ε. τη λύση του προβλήµατος, ότι ψηφίζουν και εφαρµόζουν όλες τις αντιλαϊκές-αντιπροσφυγικές αποφάσεις της ΕΕ.

Οι αποφάσεις της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες, παρά τις αντιθέσεις τους, επιβεβαιώνουν ότι καµία φιλολαϊκή λύση δεν µπορεί να υπάρξει από την Ε.Ε. και µέσα στην Ε.Ε. Η ένταση της καταστολής στα σύνορα, η ενίσχυση του Frontex µε ορατό τον κίνδυνο να αναλάβει ευθύνες στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, η επικίνδυνη µεθόδευση για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, η προαναγγελία ακόµη και πιθανών συγκρούσεων στα Βαλκάνια εξαιτίας του προσφυγικού, αποδεικνύουν ότι οι διακρατικές ενώσεις των µονοπωλίων είναι επικίνδυνες για τα λαϊκά συµφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώµατα της χώρας.

Στην πόλη μας έχουμε πολύχρονη, και τραγική εμπειρία στο ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών. Η Πάτρα, αποτέλεσε για δεκαετίες την ”πύλη” αυτών των ανθρώπων προς την Ευρώπη, την ευκαιρία τους να ξεφύγουν απο τη φρίκη του πολέμου που είχε ξεσπάσει στις χώρες τους. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, με το ξέσπασμα του πολέμου στο Κουρδιστάν, χιλιάδες Κούρδοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε διάφορους χώρους – πρόχειρους καταυλισμούς σε άθλιες συνθήκες ζωής, με έλλειψη τρεχούμενου νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, φαγητού και στοιχειωδών ανθρώπινων υποδομών.

Συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια και οξύνθηκε με τις μεγάλες ροές Αφγανών προσφύγων, και στη συνέχεια Σομαλών, που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ιταλία από το λιμάνι της πόλης μας. Είναι χαρακτηριστική και ταυτόχρονα βάρβαρη η εικόνα με τις πρόχειρες κατασκευές από νάιλον και χαρτόνια, τις λάσπες, τα νερά, τα τρωκτικά και τα ερπετά. Άνθρωποι ξυπόλυτοι και ρακένδυτοι, χωρίς τροφή, τρεχούμενο νερό και χώρους υγιεινής να ζουν σε συνθήκες ανεπίτρεπτες. Αυτή όμως η εικόνα δεν αποτελεί παρελθόν.

Έρχεται από το μέλλον που επιφυλάσσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. υλοποιώντας τη συνθήκη Σενγκεν και τον κανονισμό του Δουβλίνου με τα περιβόητα hot – spots. Τη Σένγκεν και το Δουβλίνο, και τα κλειστά σύνορα της Ε.Ε. πλήρωσαν με την ίδια τη ζωή τους εκατοντάδες πρόσφυγες που βρήκαν τραγικό θάνατο κρυμμένοι σε νταλίκες, και στα αμπάρια των πλοίων στην προσπάθειά τους να μεταβούν κρυφά στην Ιταλία, να φτάσουν μιαν ανάσα πιο κοντά στον προορισμό τους.

Εξαντλώντας τις ελάχιστες δυνατότητες ως δημοτική αρχή, έχουμε αναλάβει δράση για να δώσουμε μια ανάσα, να στηρίξουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε τους ξεριζωμένους. Απόφασή μας, που θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε μέχρι τέλους, είναι η εξασφάλιση δημοτικών χώρων και η δημιουργία δομών άμεσης βοήθειας για να μπορούν οι πρόσφυγες να ικανοποιούν τις καθημερινές τους ανάγκες.

H όποια προσπάθεια μας και η μαζική λαϊκή αλληλεγγύη δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την κρατική ευθύνη. Χρειάζεται σήμερα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα. Να ενισχυθούν οι υποδοµές και το προσωπικό που σχετίζονται µε τη διάσωση, ειδικά τους χειµερινούς µήνες.

Αµεσα να παρθούν µέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης της καταγραφής και ταυτοποίησης.

Να δηµιουργηθούν αξιοπρεπείς και υγιεινοί προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας, που θα παρέχουν δωρεάν σίτιση, ιατροφαρµακευτική φροντίδα, διερµηνεία και νοµική βοήθεια, µε ευθύνη του κράτους και όχι των διαφόρων ΜΚΟ που σήμερα λυµαίνονται τον τοµέα της αλληλεγγύης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτοί οι χώροι υποδοχής να μετατραπούν στα λεγόμενα hot-spots που αποτελούν κέντρα διαλογής των χρήσιµων για τα µονοπώλια προσφύγων και καταυλισµούς καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και µεταναστών.

Είναι επίσης ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των προσφύγων και η απευθείας µεταφορά τους στις χώρες του τελικού τους προορισµού. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται με σκοπό να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά ταξιδεύουν προς χώρες της Ευρώπης όπου πιστεύουν πως μπορούν να εργαστούν, να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Για να μην μπαίνουν εμπόδια σε αυτό τους το δρόμο, είναι απαραίτητη η κατάργηση του Κανονισµού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών µηχανισµών της Ε.Ε. Να μην παρθούν νέα µέτρα της Ε.Ε. για καταστολή στα σύνορα

Η αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι άρρηκτα δεμένα με την πάλη για να σταµατήσουν οι ιµπεριαλιστικές επεµβάσεις ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, για να σταµατήσει ο ξεριζωµός και να μπορέσουν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους.

Ο ελληνικός λαός και οι λαοί της Ευρώπης να αντιπαλέψουν την ξενοφοβία και το ρατσισµό, να αποµονώσουν τους φασίστες τη ναζιστική, εγκληµατική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» που εκµεταλλεύεται το προσφυγικό-µεταναστευτικό πρόβληµα, υπερασπίζεται τους θύτες και στρέφεται κατά των θυµάτων του ιµπεριαλισµού. Με την ξενοφοβική και ρατσιστική τους προπαγάνδα θέλουν να δηλητηριάσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώµατα. Κρύβουν τους πραγµατικούς υπεύθυνους για τις τραγωδίες και τα βάσανα των λαών. Μισούν τον πρόσφυγα και το µετανάστη, όπως µισούν και τον εργάτη, το νέο, τη γυναίκα, το φτωχό αγρότη και αυτοαπασχολούµενο, που παλεύουν για το δίκιο τους.

Oι Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόµενοι να αντιτάξουν τη δική τους ταξική ενότητα και αλληλεγγύη γιατί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Εχουν όμως κοινό συµφέρον να ενώσουν τη δύναµή τους».

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours