Προς νέα παράταση για το ΦΠΑ ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων

Estimated read time 0 min read

Σε νέα παράταση της προθεσμίας που είχε δοθεί για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα, αναφέρουν αρμόδιοι κύκλοι στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε σύγχυση και αντιμέτωπες με πρόστιμα βρίσκονταν από την Παρασκευή επιχειρήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης που δεν υπέβαλαν δήλωση ένταξης σε καθεστώς ΦΠΑ.

Αυτό διότι την Παρασκευή έληξε η σχετική προθεσμία χωρίς το υπουργείο Οικονομικών να έχει δώσει παράταση για το θέμα. Τυπικά, από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, όλες οι επιχειρήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ΦΠΑ.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ακόμη το θέμα της επιβολής του ΦΠΑ παραμένει ανοικτό, καθώς δεν έχει υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το συντελεστή που υα επιβληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβληθεί ο ΦΠΑ με 6% σε φροντιστήρια και ΙΕΚ και 13% σε ιδιωτικά σχολεία με απαλλαγή των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών. Με το σχέδιο αυτό, ωστόσο, δεν συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που, επικαλούμενη τη σχετική κοινοτική οδηγία, ζητά από την κυβέρνηση να επιβάλλει το φόρο, είτε με συντελεστή 23%, είτε να μην τον επιβάλλει καθόλου εξασφαλίζοντας, βέβαια, ισοδύναμα μέτρα ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours