Απειλή «λουκέτου» στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Estimated read time 1 min read

Με «λουκέτο» αναμένεται να… καλωσορίσουν τη νέα χρονιά ορισμένα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αφού λόγω της οικονομικής δυσπραγίας αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων τα οδηγεί σε αδιέξοδο καθώς, παρά τις δραματικές περικοπές που έχουν κάνει στα «του οίκου τους», τα ταμειακά τους αποθέματα είναι μηδενικά. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το ΤΕΙ του Πειραιά, η διοίκηση του οποίου έχει προειδοποιήσει ότι εφόσον δεν αντιμετωπισθεί η υποχρηματοδότηση θα αναγκαστεί με τον νέο χρόνο ν΄ αναστείλει τη λειτουργία του.
Μάλιστα από χτες φοιτητές του ιδρύματος ξεκίνησαν κατάληψη στο κεντρικό κτίριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση του τεχνολογικού ιδρύματος στο οποίο φοιτούν. Tαυτόχρονα και ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Λάζαρος Βρυζίδης εκφράζει την αδυναμία του να συντάξει νέο προϋπολογισμό καθώς «το ταμείον είναι μείον».
Ελλείψεις
Πάντως τόσο τα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας όσο και τα πανεπιστήμια έχουν πραγματικά «λυγίσει» λόγω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν σε εκπαιδευτικό προσωπικό και εκφράζουν τον φόβο ότι θα αναγκαστούν σύντομα να λάβουν δραματικές αποφάσεις.
Εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, τα ιδρύματα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, το οποίο έχει μειωθεί κατά 40% συνολικά σε όλα τα ΤΕΙ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι εκατοντάδες συνταξιοδοτήσεις.
Για παράδειγμα μόνο στο ΤΕΙ της Αθήνας την τελευταία πενταετία αποχώρησαν 210 μόνιμοι καθηγητές και δεν έχει αναπληρωθεί ούτε ένας. Το έκτακτο προσωπικό πληρώνεται από τα αποθεματικά των ιδρυμάτων, τα οποία όμως τώρα αρχίζουν να στερεύουν.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016, τα συνολικά κονδύλια που προβλέπονται για τα ΑΕΙ της χώρας θα είναι μειωμένα κατά -20%.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours