Ο ομογενής από την Αστόρια που βρέθηκε στην κορυφή του USC

Estimated read time 1 min read

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, γνωστό ευρύτερα ως USC , έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των καινοτόμων προγραμμάτων του και της συνεχούς υποστήριξης στις ιδέες των φοιτητών του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως κατατάσσεται από την Εθνική Ακαδημία Εφευρετών των ΗΠΑ (National Academy of Inventors) ως ένα από τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο στα οποία χορηγήθηκαν αμερικανικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Πρόεδρος του Πανεπιστημίου είναι από το 2008 ο ελληνικής καταγωγής Χάρης Παστίδης, ο οποίος έχει δώσει μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή σε νεοφυείς επιχειρήσεις και στην ανάπτυξη προγραμμάτων. Με αφορμή τη συμμετοχή του στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μιλά για τη σημασία της καινοτομίας, το ρόλο της εκπαίδευσης και δίνει τη δική του οπτική για το πως η χώρα θα μπορούσε να βγει από την κρίση.
Συνέντευξη στη Β. Κουρλιμπίνη
Ο ομογενής από την Αστόρια που βρέθηκε στην κορυφή του USC- Ποια είναι η γνώμη σας για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα και ποιες βελτιώσεις θα προτείνατε;
Η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη ιστορικά. Με έμφαση στην κλασσική παιδεία, στις τέχνες και τις επιστήμες, έχει παράγει πολλούς κορυφαίους μελετητές και επιστήμονες. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να αλλάξουμε αυτό το σύστημα της λογική μιας “ριζικής επανεκκίνησης”, ωστόσο σαφώς υπάρχει ανάγκη για υψηλότερη ανταπόκριση στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς του σήμερα και του αύριο.
Ειδικότερα, οι φοιτητές θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να ενθαρρύνονται ώστε να αναπτύσσουν καινοτόμες στρατηγικές για την επίλυση των προβλημάτων του “πραγματικού κόσμου”. Δεν αναφέρομαι μόνο στη μηχανική, τις βιοϊατρικές επιστήμες και άλλους τεχνικούς τομείς, αλλά σε κάθε κλάδο.
Επιπλέον, στους φοιτητές θα πρέπει να προσφέρονται, όταν είναι δυνατόν, δυνατότητες για πρακτική άσκηση ή άλλες ευκαιρίες να αποκτήσουν εμπειρία, η οποία και θα ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους.
– Το USC είναι ένα από τα καλύτερα και πιο γνωστά πανεπιστήμια. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται σε εσάς. Αλήθεια, πως τα καταφέρατε;
Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας κατατάσσεται από την Εθνική Ακαδημία Εφευρετών των ΗΠΑ (National Academy of Inventors) ως ένα από τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο στα οποία χορηγήθηκαν αμερικανικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Έχουμε εστιάσει στη συμμετοχή σε start up εταιρείες και διαθέτουμε ένα πολύ ζωντανό incubator (σ.σ. “θερμοκοιτίδα” όπως λέγεται, δηλαδή προγράμματα για την “επώαση”- ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ιδεών). Αυτή τη στιγμή έχουμε 40 εταιρείες, που ξεκίνησαν από την σχολή ή από φοιτητές, οι οποίες λαμβάνουν βοήθεια από το πανεπιστήμιο με σκοπό να περάσουν στο επόμενο επιχειρηματικό στάδιο.
Επίσης, όπως και στα περισσότερα αμερικανικά πανεπιστήμια, υπάρχει αναγνώριση και επιβράβευση των καθηγητών που συμμετέχουν σε παραγωγικές ερευνητικές συνεργασίες έξω από το πανεπιστήμιο.
– Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, κάποια από τα πιο “λαμπρά” ελληνικά μυαλά επέλεξαν να σπουδάσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Πως πιστεύετε ότι θα σταματήσουμε το φαινόμενο του “brain drain”;
Το “brain drain” από την Ελλάδα είναι ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία μου. Σαφώς, πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση από όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Κυβέρνησης, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και της επιχειρηματικής αγοράς ώστε να παρέχονται κίνητρα και να επιβραβεύονται οι απόφοιτοι πανεπιστημίων οι οποίοι παραμένουν στην Ελλάδα
Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις στο θέμα αυτό, αλλά το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα είναι μια ευκαιρία για να εξερευνήσουμε πιο συγκεκριμένες στρατηγικές.
– Πόσο σημαντική είναι η καινοτομία στην εκπαίδευση;
Η καινοτομία είναι καθοριστικής σημασίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά αυτό δεν είναι κατανοητό από όλους. Τα πανεπιστήμια και οι καθηγητές θα πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνοι για την ασφαλή φύλαξη της ακαδημαϊκής ακεραιότητας του προγράμματος σπουδών, αλλά πρέπει παράλληλα να είναι ανοικτοί σε δυναμικούς νέους τρόπους για τη βελτίωση της εκπαίδευσης συνολικά.
– Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο φοιτητή που θέλει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα;
Θα συμβούλευα τους νέους να καθορίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον, αναλύοντας τρία πράγματα: το πάθος τους, την ικανότητά τους, καθώς και τις ευκαιρίες απασχόλησης που παρέχονται στους 2-3 τομείς που τους ενδιαφέρουν. Οι σκέψεις αυτές θα πρέπει να γίνονται ήδη από τα χρόνια του σε Γυμνασίου και σίγουρα πριν την είσοδο στο πανεπιστήμιο. Επίσης, θα πρέπει να μιλήσουν με επαγγελματίες σε τομείς που τους ενδιαφέρουν για να λάβουν πιο πρακτική και ρεαλιστική καθοδήγηση.
– Ποια είναι η γνώμη σας για τις αμερικανικές εκλογές και ποιες οι προσδοκίες σας από τον πρόεδρο Trump;
Οι αλλαγές στην πολιτική ηγεσία συνοδεύονται πάντα από πολλά συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένων της ελπίδας ή του φόβου για το άγνωστο. Αυτή η εκλογή δεν ήταν διαφορετική.
Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το πώς τα πράγματα θα εξελιχθούν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν ανοικτές για την εκπαίδευση των νέων διπλωματούχων από όλο τον κόσμο. Είναι εξίσου σημαντικό για τους Αμερικανούς φοιτητές να σπουδάζουν στο εξωτερικό, ώστε ενδυναμωθεί η ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και η πολιτισμική επάρκεια.
– Πως θα μπορούσε η Ελλάδα να βάλει ένα τέλος στην παρούσα οικονομική κρίση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Ποιος θα είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης;
Προκειμένου να βγει από την τρέχουσα οικονομική κρίση, κάθε τομέας πρέπει να συμμετέχει. Ο ρόλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πιστεύω, είναι να εξελιχθεί, σε παράγοντα που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας. Οτιδήποτε λιγότερο θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις, που αναγκαστικά θα στραφούν σε ανταγωνίστριες χώρες, όπου υπάρχει ήδη έτοιμη μια “δεξαμενή ταλέντων”.
Ο κ. Χάρης Παστίδης θα είναι ομιλητής στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum) που θα πραγματοποιηθεί στις 2-5 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών www.delphiforum.gr

vicky.kourlibini@capital.gr
capital.gr

You May Also Like

More From Author