Η επιστολή της Νάντιας Κωνσταντινίδη φωτίζει κι άλλες πτυχές μιας Τελετής που δε θα γίνει στην ώρα της…

Estimated read time 1 min read

Με αφορμή τα όσα λέγονται σχετικά με την ημερομηνία της πραγματοποίησης της Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2016, η γνωστή καρναβαλίστρια και μέλος του Δ.Σ. του Καρναβαλικού Οργανισμού της Πάτρας, Νάντια Κωνσταντινίδη, παραθέτει τη δική της άποψη αλλά και τις ενστάσεις της σχετικά με τους χειρισμούς των διοργανωτών του Πατρινού Καρναβαλιού.

“Τον κακό μας τον καιρό”

Ακούσατε! Ακούσατε!

Άνηθος, σπανάκι, ρύζι και το Καρναβάλι ΔΕΝ αρχίζει…

Αναβάλλεται, μεταφέρεται λόγω κακοκαιρίας. Τέσσερις μέρες πριν και για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, ακυρώνεται εκδήλωση (και μάλιστα Τελετή Έναρξης) λόγω πρόγνωσης κακοκαιρίας, για να μεταφερθεί μία εβδομάδα μετά.

Με την ιδιότητά μου, ως μέλος του Δ.Σ. της Κοινοφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας από τη μείζονα αντιπολίτευση, συμμετείχα στη συνεδρίαση της Τετάρτης 13.1.16, στην οποία τέθηκε θέμα ακύρωσης της εκδήλωσης της Τελετής Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού το Σάββατο 16.1.16 και μεταφορά της το επόμενο Σάββατο 23.1.16.

Ας σημειωθεί εδώ ότι το Δ.Σ. του Οργανισμού ενημερώθηκε τυπικά για την ημερομηνία Έναρξης στην εν λόγω συνεδρίαση, όπου μας δόθηκε και ο προϋπολογισμός της, τον οποίο έπρεπε να ψηφίσουμε την ίδια μέρα!

Είπα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και έπραξα κατόπιν (με την αρνητική ψήφο μου) ότι είμαι αντίθετη στην ακύρωση και μετάθεση της Τελετής Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού για άλλη μέρα. Κι αυτό γιατί:

1. Το Καρναβάλι είναι μια γιορτή μέσα στην καρδιά του χειμώνα και ως εκ τούτου η κακοκαιρία και η βροχή είναι – συνήθως – ο κανόνας και αποτελούν βασικό παράγοντα, τον οποίο οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη οι διοργανωτές, στο σχεδιασμό των εκδηλώσεών του. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μια εκδήλωση που υλοποιείται από επαγγελματίες καλλιτέχνες επ’ αμοιβή!

2. Kι αναρωτιέμαι… αν στην εκδήλωση της έναρξης συμμετείχαν μόνο εθελοντές καρναβαλιστές (ειρήσθω εν παρόδω, η απουσία τους στα δρώμενα είναι παντελής!) και όχι καλλιτέχνες με συμβόλαια που πρέπει να πληρωθούν βάσει ρήτρας, θα ακυρώναμε την εκδήλωση 3 μέρες πριν;

Πόσο θα μας ενδιέφερε τότε αν θα την παρακολουθήσει ο κόσμος;

3. Aπό την άλλη, δεν έχουμε… υπογράψει συμβόλαιο πως το άλλο Σάββατο (23.1.16) ο καιρός θα είναι καλός!

Μέσα στα θέματα συζήτησης του Διοικητικού Συμβουλίου, ήταν και η έγκριση του προϋπολογισμού της εκδήλωσης της Τελετής Έναρξης, τον οποίο επίσης καταψήφισα. Κι αυτό όχι γιατί θεώρησα το κονδύλι υψηλό, το αντίθετο μάλιστα. Όμως θεωρώ τουλάχιστον εκβιαστικό, για μια εκδήλωση που δουλεύεται μήνες τώρα, να φτάνουμε τρεις μέρες πριν την πραγματοποίησή της, και τότε να μας ζητείται να ψηφίσουμε για το κόστος της.

Να είμαστε τρεις μέρες πριν και να μην έχουμε καν αναθέσει σε κάποιον την ηχητική και φωτιστική κάλυψη.

Να είμαστε τρεις μέρες πριν και να μην έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους καλλιτέχνες.

Να είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και να μην έχουν προνοήσει οι διοργανωτές να υπάρχει στέγαστρο στο πατάρι.

Να ενημερωνόμαστε πως δεν υπάρχει άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου για να κατέβει στην πλατεία Γεωργίου. ( Μάλλον έχει “παλιόκαιρο” και στο Καρναβαλικό συνεργείο εδώ και πολύ καιρό…)

Και αφού αποφασίζεται (με τρεις ψήφους “κατά”, η μία δική μου, oι άλλες δύο των Αρίστου Σταθόπουλου και Νίκου Κανελλάκη) από το ΔΣ η μεταφορά της έναρξης για το επόμενο Σάββατο 23.01, να μας ενημερώνουν ότι 13 από τους 35 καλλιτέχνες (οι οποίοι είναι και οι πιο σημαντικοί και πάνω τους είναι στημένο το σενάριο) δε θα μπορούν να παρευρεθούν εκείνη τη μέρα!!!

Τελικά τι φοβηθήκαμε και αναβάλαμε την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού;

Τον κακό καιρό ή τον κακό μας εαυτό;
Τα συμπεράσματα δικά σας…

Και μία απορία! Ο τελάλης θα βγει; Kι αν ναι, πότε περιμένει; Γιατί οι εκδηλώσεις μπορούν να ακυρωθούν και να μεταφερθούν, αλλά οι ημερομηνίες δε γίνεται να αλλάξουν. Κι εμείς εδώ στην Πάτρα, χρόνια τώρα, το Καρναβάλι το ξεκινάμε στις 17 Γενάρη, τ’ Αγιαντωνιού!

Ακούσατε, ακούσατε!

Άνηθος; Σπανάκι; Bράσε ρύζι!

Με καρναβαλική αγάπη,

Νάντια Κωνσταντινίδη

Μέλος του Δ.Σ. της Κοινοφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας

πηγή

You May Also Like

More From Author