Το παιχνίδι της σφαγής

Estimated read time 1 min read

Οι σπουδαστές του Εργαστηρίου Υποκριτικής του Θεάτρου Γραμμές Τέχνης και ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Βασίλης Κόκκαλης παρουσιάζουν τη Θεατρική παράσταση «Το παιχνίδι της σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο.
«Το παιχνίδι της σφαγής «γράφτηκε το 1970, ενώ στην Ελλάδα πρωτοπαίχτηκε το 1971 από το «Θέατρο Τέχνης» σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.
Στο Θεατρικό έργο μια ξαφνική επιδημία αφανίζει μια πόλη. Οι κάτοικοί της έρχονται ο ένας μετά τον άλλον αντιμέτωποι με το θάνατο.
Το παιχνίδι της σφαγής του επίκαιρου Ευγένιου Ιονέσκο, θυμίζει έντονα τα παιχνίδια που παίζει η σημερινή κοινωνία στον εαυτό της. Άνθρωποι που πεθαίνουν ή ζουν κατά τύχη, που δεν ξέρουν να ζουν, που δεν ξέρουν γιατί πεθαίνουν.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Σχεδόν καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το παράλογο. Οργή και απόγνωση όταν ακόμα και η επιστήμη ή η τέχνη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Το παιχνίδι της σφαγής μιλάει για το συμβολικό και τον πραγματικό θάνατο, αυτόν που ενώ κάνουμε τα πάντα για να πραγματοποιείται, εκ των υστέρων αναρωτιόμαστε (και όχι όλοι) για τα αίτια.
«Το κωμικό είναι η βαθύτερη γνώση του παραλόγου, γι’ αυτό νομίζω ότι προξενεί μεγαλύτερη απόγνωση από το τραγικό. Το κωμικό είναι τραγικό και η τραγωδία του ανθρώπου είναι μια κωμωδία».
Ευγένιος Ιονέσκο.Ο Ευγένιος Ιονέσκο γεννήθηκε στη Σλάτινα της Ρουμανίας το 1909 από Ρουμάνο πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Τo 1942 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γαλλία. Τα πρώτα του έργα Η φαλακρή τραγουδίστρια (1950),Το μάθημα (1951), Οι καρέκλες (1953), Αμέντε η πώς να το ξεφορτωθούμε (1954), Ο Ζακ ή Η υποταγή (1955) σηματοδοτούν την εμφάνιση του Θεάτρου του Παραλόγου. Απαλλαγμένα από όλα τα τεχνάσματα της ψυχολογίας και της θεατρικότητας, χαρακτηρίζονται προκλητικά, κριτικά, επαναστατικά. Οι θεατρικοί κώδικες καταστρατηγούνται, η αριστοτελική λογική ανατρέπεται, η επικοινωνιακή δύναμη της γλώσσας αμφισβητείται με αποτέλεσμα να επικρατεί ασάφεια και πολλαπλότητα ερμηνειών. Στα έργα αυτά αφθονούν τα λεκτικά παιχνίδια, ο ξέφρενος ρυθμός και το γκροτέσκο, τα οποία υποκρύπτουν τις αδυναμίες του ανθρώπου, τα βαθύτερα ένστικτά του, τις αγωνίες του
Διδασκαλία -Σκηνοθεσία
Βσίλης Κόκκαλης
Παίζουν με αλφαβητική σειρά
Κων/νος Αθανασόπουλος
Ανδριάνα Αλεξοπούλου
Μαρία Βασιλείου
Μαρία Γεωργογιάννη
Εύη Δάγλα
Σπυριδούλα Θεοτοκάτου
Γεωργία Κειμιοπούλου
Βασιλική Κίζιλη
Κατερίνα Κυριακοπούλου
Σταυρούλα Κωνστακοπούλου
Μαίρη Μαζαράκα
Μαρία Μαχτή
Παναγιώτης Μιχαλόπουλος
Βικεντία Μπουχάγιερ
Νίκη Παπαλεξοπούλου
Τόλης Σπανός
Έλενα Χρονοπούλου
Παραστάσεις
Παρασκευή 1/4, Σάββατο 2/4, Κυριακή 3/4 και Δευτέρα 4/4
Ώρα 21.30
Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ
Τα έσοδα από την παράσταση θα διατεθούν από τους σπουδαστές στην” Κιβωτό της Αγάπης” και στην” Μέριμνα”.
Για πληροφορίες και κρατήσεις
Τηλ 6906569578
Γραμμές Τέχνης
Μαιζώνος 271 Πάτρα
https://www.facebook.com/events/942587169192898/

You May Also Like

More From Author